Tatlı reçete

''Stokçulara ülkeyi mezar edeceğiz'' Başkan Erdoğan, kur artışı üzerinden ‘acı reçete' senaryoları çizenlerin aksine, ‘halkı enflasyona ezdirmeme, büyümeyi hissettirme ve salgın sürecindeki sıkıntılardan rahatlatma' sözlerini peş peşe açıkladığı 4 müjdeli haberle yerine getirdi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'de partisinin grup toplantısında konuştu.

Erdoğan, "Yüksek faizden ne kadar rahatsız olduğumu tüm cümle alem bilir. Hiçbir zaman faizci olmadım. Bugün de değilim, yarın da olmayacağım" dedi. Erdoğan "Malını iki kat, üç kat satmaya çalışanların sonu hüsran olacaktır. Stokçulara bu ülkeyi biz mezar edeceğiz. Stokçuluk bizim dinimizde haramdır, bunu yapamazsınız. Yapanlar varsa bunun bedelini ödeyeceklerdir" ifadelerini kullandı. Konuşmasında "2021'in üçüncü çeyrek büyümesi yüzde 7.4 olarak açıklandı. Bu oran ile G20 içinde ilk sırada yer alıyoruz" ifadelerine yer veren Erdoğan, "Kur dediğin bugün artar, yarın düşer. Enflasyon dediğin bugün artar, yarın düşer. Ama istihdam kalıcıdır" diye konuştu. Muhalefete eleştirilerde bulunan Erdoğan şunları söyledi:

SİZ MANDACI TAYFASINIZ

"Siz mandacı tayfasısınız. Siz son dönemde döviz kuru ve fiyat artışı üzerinden yürüyen tartışmalarda da aynısını yaptınız, yapıyorsunuz. İstiyorlar ki ülke batsın, bitsin. Kendileri de hiçbir şey yapmadan gelip iktidara otursun. İstiyorlar ki bu ülke tarihinin en kritik mücadelesini kaybetsin, tüm demokrasi hak, özgürlük ve kalkınma hedeflerinden vazgeçsin."

KALKINMA DÜŞMANLARI

"Türkiye ekonomisini mahvedeceğiz' diyerek yola çıkanların değirmenlerine su taşıdılar. 'Türkiye'de yönetimi değiştireceğiz' diyerek ortada dolaşanlara, onların yoldaşlığına soyundular. Ormanlarımız yanarken bile yaşanan acıları paylaşmak, yapılan işleri desteklemek yerine, ateşin üstüne benzin dökecek fitne, fesat işleri ile uğraştılar. Merhum İdris Küçükömer'in, 'Kalkınma ve yenilik düşmanı statükocular' diye tanımladığı zihniyet bugün de CHP'nin üstünde kümelenmiş siyaset mandacısı kesim olarak karşımızda durmaktadır."

İSTİHDAMI ESAS ALIYORUZ

"Biliyorsunuz, Türkiye pek çok gelişmekte olan ülkenin yerinde saymasına yol açan yüksek faiz üzerine kurulu para politikasını artık terk etti. Bunun yerine yatırımı, istihdamı, üretimi, ihracatı esas alan bir büyüme stratejisine ve ona uygun adımlara geçmiş bulunuyoruz. Salgın döneminde Çin ile Avrupa arasındaki en önemli üretim merkezi olan ülkemizin neredeyse dünyada büyümesini sürdüren yegane ekonomi haline gelmesini işte bu değişime borçluyuz."

KÜÇÜK VE ORTA İŞLETMELERE 100 BİN TL KREDİ VERİLECEK

TRT yayınında ilk kez açıkladığı iki destek paketini hatırlatan Erdoğan, şu bilgileri verdi: "50 kişinin altında çalışanı olan küçük ve orta boy işletmelere kredi imkanı sağlanacak. Bu firmalar istihdama kattıkları her yeni kişi için 100 bin lira kredi alabilecek. İŞKUR aracılığıyla başvururlarsa SGK işçi ve işveren payları 12 ayın sonunda kredi faizinden düşecek. 3., 4., 5. ve 6. teşvik bölgelerinde yer alan 58 ilimizde yatırım yapacaklara 7 puana kadar faiz desteği vereceğiz. Bu destekten Hamle Programı kapsamına giren iller de faydalanacak."

HEKİME 5 BİN LİRAYA KADAR ZAM GELİYOR

Başkan Erdoğan'ın müjdesini verdiği uzman ve pratisyen hekimlere 2 bin 500 ve 5 bin TL arası zam Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Başkan Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nın ardından Meclis'te gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Uzman ve pratisyen hekimlere yönelik düzenleme konusundaki soruya Erdoğan, "5 bin, 2 bin 500 lira; bu tür zamlar geliyor" yanıtını verdi. Erdoğan asgari ücretle ilgili de "Şimdi de asgari ücret çalışmasını Bakan'ımız başlattı, kısa zamanda inşallah onu da açıklayacağız. Asgari ücret noktasında da bugüne kadar olmuşun çok çok fevkinde inşallah bir neticeyi açıklamış olacağız" dedi.

TCMB'nin, dövize 6 yıl sonra doğrudan müdahalede bulunduğu hatırlatılarak değerlendirmesi sorulan Erdoğan, "Bu, Merkez Bankası'nın zaten yasasında olan bir şey. Böyle bir yetkisi, hakkı var. Böyle bir şey gerekli olduğu zaman Merkez Bankası bu tür müdahaleleri yapar, yapma hakkına sahiptir" dedi. "3600 ek göstergeyle ilgili 2022'yi işaret ettiniz, 'Yıl sonuna kadar' dediniz ama takvim belli mi" sorusu üzerine Erdoğan, "Ama' ile fakat' ile konuşmaya gerek yok. O da olacak. 3600 ek göstergeyle ilgili şu anda bütün çalışmaları ilgili bakan arkadaşımız Vedat Bey, onlar yürütüyorlar" ifadelerini kullandı.

MECLİS'TE KABUL EDİLDİ

Başkan Erdoğan'ın grup konuşmasının ardından Meclis Genel Kurulu'nda hekim maaşlarının da yer aldığı teklifin görüşmesi yapıldı. Hekim maaşlarına 2.500 ile 5 bin TL arasında zam yapılması ve ek göstergeleriyle ilgili önerge Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.

UZMAN ÖĞRETMENE 1000 TL ZAMLI MAAŞ

20. Milli Eğitim Şûrası 7 yıl sonra Başkan Erdoğan'ın katılımıyla başladı. Öğretmenlik Meslek Kanunu'na ilişkin detayları duyuran Erdoğan, "Sözleşmeli öğretmen ile kadrolu öğretmen ayrımını da ortadan kaldırıyoruz. Mecburi hizmet hariç özlük hakları, atamalar başta olmak üzere sözleşmeli öğretmenlerimiz kadrolu öğretmenlerimizle aynı haklara sahip olacaklar" dedi.

BAŞÖĞRETMEN 2 BİN TL

20. Milli Eğitim Şûrası 7 yıl sonra Başkan Erdoğan'ın katılımıyla başladı. Öğretmenlik Meslek Kanunu'na ilişkin detayları duyuran Erdoğan, "Sözleşmeli öğretmen ile kadrolu öğretmen ayrımını da ortadan kaldırıyoruz. Mecburi hizmet hariç özlük hakları, atamalar başta olmak üzere sözleşmeli öğretmenlerimiz kadrolu öğretmenlerimizle aynı haklara sahip olacaklar" dedi.

BAŞÖĞRETMEN 2 BİN TL

Erdoğan şunları söyledi: "10 yılını doldurmuş öğretmenlerimize uzman öğretmenlik imkanını getiriyoruz. Uzman öğretmenlerimiz hem bir derece alacaklar hem de maaşlarında 1000 TL artış olacaktır. Yüksek lisans yapmış öğretmenlerimiz ise sınavdan muaf tutulacaktır. Uzman öğretmenler sınavda başarılı olduklarında başöğretmen unvanıyla görev yapacaklardır. Maaşlarında da 2000 TL artışa gideceğiz. Doktora yapmış öğretmenlerimiz ise bu sınavdan muaf tutulacaktır. 1. derecedeki öğretmenlerimizin ek göstergelerini 3600'e çıkarıyoruz. İstiyorum ki ortaöğretimde profesörlerimiz gelsinler okullarımıza müdür olsunlar. Ortaöğretime farklı bir zenginlik kazandıracaktır." Bu arada Erdoğan, İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım'ı telefonla arayarak trafik kazasında hayatı kaybeden Genç İHH gönüllüleri için taziyelerini iletti.

BEŞTEPE'DE GÜVEN MEKTUPLARINI ALDI

Başkan Erdoğan güven mektubu sunan Tanzanya Büyüküleçisi Yacoub Hassan Mohamed, Güney Afrika Cumhuriyeti Büyükelçisi Dıpuo Letsatsı-Duba ve Cezayir Büyükelçisi Sofıanne Mımounı'yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ayrı ayrı kabul etti.

JAPON BAŞBAKANA VE ABU DABİ PRENSİNE TEBRİK

Erdoğan, telefonda görüştüğü Japonya Başbakanı Kişida'yı göreve seçilmesi dolayısıyla tebrik etti. Abu Dabi Veliaht Prensi Bin Zayid'le de telefonda görüşerek Birleşik Arap Emirlikleri'nin 50. kuruluş yıl dönümünü kutladı.

ASGARİDE HIZLI PAZARLIK

Milyonların beklediği asgari ücret pazarlıkları dün başladı. Komisyon 7 ve 9 Aralık'ta birer toplantı daha yaparak süreci hızlandırma kararı aldı. Toplantıya sunulan işveren anketinden bile % 24-36 aralığında zam çıktı.

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarında süreç dün resmen başladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin başkanlığında yaptı. Toplantının açılışında konuşan Bakan Bilgin, 4 oturumda çalışmayı bitirmek istediklerini belirtti. Buna göre ikinci toplantı 7 Aralık günü Türk-İş'in ev sahipliğinde, üçüncü toplantı ise 9 Aralık'ta TİSK'in ev sahipliğinde yapılacak. Son toplantı için tarih açıklanmadı.

YÜZDE 24-36 ZAM

Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "En kısa sürede açıklayacağız. Çok büyük bir artış olacak" açıklaması nedeniyle büyük beklentinin oluştuğu asgari ücretin aralık ayı ortasına kadar belirlenmesi bekleniyor. İlk kez hem işçi hem de işverenin beklentilerini içeren anket sonuçlarının da açıklandığı toplantıda konuşan Bakan Bilgin de süreci uzatmayacaklarını söyledi. Bilgin'in açıkladığı ankette işverenin anketinden işçiye ortalama yüzde 24-36 aralığında zam çıktı.

EMEĞİ KORUYACAĞIZ

Bilgin "Enflasyon ya da ekonomideki dalgalanmalar karşısında emeği koruyacağız, koruyacak bir asgari ücret belirleyeceğiz. Kısa sürede bu meselenin çözüme kavuşturulacağını, iş verimliliğini artıran bir rakamda buluşacağımızı düşünüyorum" dedi. Bilgin "İnanıyorum buradan çıkacak ücret ülke büyümesine motivasyon olacaktır. Çıkacak karar Türkiye büyümesini daha da ileriye taşıyacak, sosyal dayanışma, adalet duygusunu pekiştirecektir" diye konuştu.

İŞVERENDEN 'EVET'

Toplantıda TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise Çalışanlarımızın refahını koruyacak ve onları enflasyona ezdirmeyecek dengeli bir artışa şimdiden 'evet' diyoruz" açıklaması yaptı. Türk-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat ise asgari ücretin Bakan Bilgin'in açıkladığı anket sonuçlarından aşağı olmaması gerektiğini söyledi. Konuşmaların ardından toplantı basına kapatıldı. Toplantıda hem işçi hem de işverenin vergi indirimi talep ettiği öğrenilirken işveren ayrıca asgari ücret desteğinin de devamından yana. Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt 3 bin 577 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin halen işverene toplam maliyeti ise bir işçi için 4 bin 203 lira 56 kuruş.

İŞVEREN 3500-3750 LİRA DİYOR

Bilgin 604 işverenle de anket yaptıklarını söyledi. Buna göre işverenin yüzde 34'ü asgari ücretin ne kadar olması gerektiğine yönelik soruya 3 bin 501 lira ile 3 bin 750 lira arasında cevabını verdi. Bu rakam yüzde 24-36 zam arasında bir zamma işaret ediyor. Aynı ankette işverenlerin yüzde 19.3'ü 3 bin 251-3 bin 500 lira, yüzde 13.7'si ise 3 bin 751-4 bin lira arasında olması gerektiği yönünde görüş bildirdi. Ankete katılan işverenlerin yüzde 74.3'ü, asgari ücret artışının işten çıkarmalara yol açacağını söylerken, yüzde 25.7'si ise hayır yanıtını verdi.

İŞÇİ 3750-4000 LİRA İSTİYOR

Bakan Bilgin, toplantı öncesi bakanlığın işveren ve işçilerle yürüttüğü asgari ücret anket çalışmasının özet sonuçlarını açıkladı. Bakan Bilgin'in verdiği bilgiye göre 19 farklı sektörden işletmeci ile görüşüldü. Ankete katılan 2500 işçinin büyük çoğunluğu yani yüzde 37.3'ü asgari ücretin 3 bin 750-4 bin lira arasında olmasını isterken, yüzde 13'ü ise 4 bin-4 bin 500 lira arasında olması gerektiğini bildirdi. Asgari ücretin 4 bin 500 lira üzerinde olmasını isteyenlerin oranı ise yüzde 21.8 oldu.