Taşkent'te dev ekonomi zirvesi

Başkan Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'ne katılmak için Özbekistan'ın başkenti Taşkent'e gitti. Zirvede, ekonomik ilişkilerin yanı sıra İsrail saldırılarının durdurulması ve Filistin'e insani yardımın bir an önce ulaştırılması konuları ele alınacak.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 16. Zirve Toplantısı bugün Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te düzenlenecek. Zirve çerçevesinde, Türkiye'nin kurucu üyesi olduğu teşkilatın etkinliğinin artırılması, üye ülkeler arasında ticaret, ulaştırma ağlarının geliştirilmesi gibi konularda fikir alışverişinde bulunulması planlanıyor.

Başkan Erdoğan'ı İslam Kerimov Taşkent Uluslararası Havalimanı'nda Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov, karşıladı.

Başkan Erdoğan, Taşkent'te KKTC Cumhurbaşkanı Tatar ile de bir görüşme gerçekleştirdi.

İLK KEZ ÖZBEKİSTAN'DA

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in ev sahipliğinde Taşkent'teki Kongre Merkezi'nde yapılacak zirveye Başkan Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Pakistan'ın geçici Başbakanı Anvarul Hak Kakar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ve Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhamedov katılacak.

Özbekistan'da ilk kez düzenlenen EİT Devlet Başkanları Zirvesi'nde ülkeler arasındaki ticari ekonomik, yatırım, ulaştırma ve transit alanlarındaki işbirliğinin geliştirilmesiyle ilgili meseleler ele alınacak ve EİT'nin faaliyet alanının genişletilmesi gözden geçirilecek. Liderler, zirve kapsamında ikili görüşmeler de yapacak. Türkiye, Pakistan, İran, Afganistan, Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Türkmenistan'ın üye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) ise gözlemci üyesi olduğu, 1985'te kurulan EİT'nin Devlet Başkanları Zirvesi 2 yılda bir düzenleniyor.

100 MİLYAR DOLAR HEDEFİ

Zirvede, üye ülkeler arasında ticari, ekonomik ve kültürel işbirliğini geliştirme yönünde adımlar atılacak. Bölgesel ticareti geliştirecek araçlar da masadaki konu başlıkları arasında yer alacak. Üye ülkeler arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolar seviyesine çıkarmak için atılacak adımlar belirlenecek.

FİLİSTİN'LE DAYANIŞMA

Başkan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan ile Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ve eşi Ziraathan Haşimova aile fotoğrafı çektirdi.

Bölgesel meseleler de zirvede görüşülecek. Ulaşım altyapısının geliştirilmesi, Modern İpek Yolu'nun canlandırılması için yapılacak işbirlikleri değerlendirilecek. Türkiye'nin öncülüğünü yaptığı Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor Girişimi ve Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu hattındaki son gelişmeler ele alınacak. Zirve kapsamında İsrail saldırılarının durdurulması, Filistin'e bir an önce insani yardımların aktarılması konusu da görüşülecek.

BÖLGESEL BİR GÜCE DÖNÜŞTÜ

Türkiye, İran ve Pakistan'ın 1985'te temelini attığı teşkilata 1992'de Afganistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan katıldı.

Faaliyet alanı daha da genişleyen EİT, toplam 7 milyon kilometrekare alana yayılan ve yaklaşık 450 milyon nüfusa sahip ekonomik ağırlıklı bölgesel bir güç halini aldı. Devlet ve hükümet başkanları düzeyinde yapılan EİT Zirvesi, şimdiye kadar 15 kez düzenlendi, son zirve Kasım 2021'de Türkmenistan'da gerçekleştirildi. Sekretaryası İran'da, ekonomik bürosu Türkiye'de, bilimsel bürosu ise Pakistan'da bulunan EİT'nin genel sekreterliğini Hüsrev Naziri yürütüyor.