Suriye'ye Harekat sinyali! Başkan Erdoğan: Miçotakis diye birisi benim için artık yok

Başkan Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in ABD'deki Türkiye'nin aleyhine konuşmalarını anımsatarak “Artık benim için Miçotakis diye birisi yok. Biz sözünde duracak şahsiyetli, onurlu siyasetçilerle yola gideriz” dedi.

Başkan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı önemli açıklamalarda bulundu:

100'ÜNCÜ YIL PROGRAMI: Kapsamlı bir 100'üncü yıl kutlama programı oluşturduk. Milletimize son 2 asırdaki kayıpları ve kazanımları hatırlatacak, '100 yılın işini 20 yıla sığdırdık' şiarıyla hayata geçireceğiz.

HAYAT PAHALILIĞI: Çeşitli sıkıntılara karşı karşıya olduğumuz gerçektir. Türkiye bu sıkıntıları hak etmiyor. Ülkemizin bugüne kadar her meselesini nasıl biz çözdüysek, Allah'ın izniyle yine bu sıkıntıların üstesinden biz geleceğiz. Ücretli dar gelirli desteğe ihtiyaç duyan vatandaşlarımı koruyacak mekanizmaları kuruyor ve işletiyoruz. Önceliğimiz insanımızın refah seviyesini artıracak politikalar olacak.

NATO'NUN GENİŞLEMESİ: Bizim NATO'nun genişlemesi konusundaki yaklaşımımız bağnazlıktan ya da düşmanlıktan değil, terörle mücadelemizdeki ilkeli tutumumuzdan kaynaklanıyor. Muhataplarımızın tamamına, Türkiye'nin NATO'nun genişlemesindeki yaklaşımını terörle mücadele ve müttefiklik vurgusuyla açıkladık. Bu yanlışı Türkiye, Yunanistan ve Fransa'nın NATO'dan çıkışı döneminde Türkiye o zaman onlara destek vermişti. Ve ne oldu? Şu anda Yunanistan bizimle nasıl uyum içinde? FETÖ'nün Avrupa'ya gidiş güzergahı şu anda Yunanistan değil mi? İçindeki terör örgütlerini besleyen o değil mi? Hepsinden önemlisi şu anda 10'a yakın üs var Yunanistan'da ve bu üslerle acaba Yunanistan kimi tehdit ediyor veya bu üsler Yunanistan'da niye kuruluyor?

KARAR MGK'DA VERİLECEK

MİÇOTAKİS YOK: Şu anda Avrupa Birliği ülkelerine 400 milyar Avro borcu olan bir Yunanistan var. Kendisiyle görüştük. Görüşmede aramıza üçüncü ülkeleri sokmayalım diye mutabık kaldık. Buna rağmen geçen hafta bir Amerika seyahati oldu ve senatoda Türkiye'nin aleyhine ne gerekiyorsa bu konuşmaları yaptığı gibi 'F-16'ları sakın ha Türkiye'ye vermeyin' demek suretiyle Amerika'ya bu şekilde telkinlerde bulundu. Biz bu yıl stratejik konsey toplantısı yapacaktık. Artık benim için Miçotakis diye birisi yok. Kendisiyle böyle bir görüşme yapmayı asla kabul etmiyorum. Çünkü biz sözünde duracak şahsiyetli, onurlu siyasetçilerle yola gideriz. Bundan sonrasını Miçotakis kendisi düşünsün. Kimlerle görüşecekse, kimlerle nerede nasıl üsler kurduracaksa buyursun kurdursun. Biz bize, kendimize yeteriz. F-16'lar konusunda Amerika herhalde Miçotakis'in ağzına bakarak kararını vermeyecektir.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA: Stockholm sokaklarında PKK/YPG, DHKP-C terör örgütü liderlerinin posterleriyle yürüyüş yaptılar birkaç gün önce. Sayın Andersson bak bana neler söyledin. Ama buyur, Stockholm caddelerinde teröristler yürüyorlar ve senin polisin de onları koruma altına alıyor. Sadece orası mı? Almanya'da da aynı yürüyüşler olmuyor mu? Bakıyorsunuz orada bizim vatandaşlarımız bir şey yaptığında Alman polisi bastırıyor yere, dizini üstüne koyuyor. Hatta 16 yaşında gencimize yaptılar bunu. Olmaz böyle bir barış. Siz ancak terör örgütleriyle kol kola yürüyorsunuz. Ancak bunu başarıyorsunuz. Biz adımlarımızı nasıl atacağımızı biliyoruz. Türkiye için tehdit oluşturan, terör örgütlerine her türlü desteği vererek teröristleri koruyup kollayanlar, geçmişten beri bize karşı sergiledikleri ciddiyetsiz ve kibirli tavırlarından vazgeçmeliler. Somut uygulamalarıyla bu değişimi gördüğümüzde üzerimize düşeni yerine getireceğimizden kimsenin şüphesi olmasın.

HAREKAT SİNYALİ: Güney sınırları boyunca 30 kilometre derinliğinde güvenlik alan oluşturmak için yapılan çalışmaların eksik kalan kısımları için yakında yeni adımlar atacağız. Güvenli bölgelere yapılan saldırılar harekat önceliğimizin başında yer almaktadır. Hazırlıklar tamamlanınca operasyonlar başlayacak. Perşembe günü yapılacak Milli Güvenlik Kurulu'nda bu hususlar enine boyuna değerlendirilecek ve kararımızı alacağız.

KAÇAK VE BAKAYA İÇİN BEDELLİ FIRSATI

Sayıları 550 bini bulan yoklama kaçağı ve bakaya gençlere bedelli askerlikten faydalanabilmenin yolunun açıldığı müjdesini paylaşan Erdoğan, "Bakaya gençlerimizin sıkıntısına çözüm getiren bu uygulamanın hayırlı olmasını diliyorum. Kaçak yılına göre değişen oranlarda bir rakam ilavesi ile askerliğini bedelli yapabilecekler" dedi.

AÇIK CEZAEVİ İZİNLERİ UZATILDI

Erdoğan ayrıca "Kabine toplantımızda açık cezaevlerindeki hükümlüler için belli şartlarda uygulanan, 31 Mayıs'ta süresi sona eren Kovid-19 izinleriyle ilgili de bir değerlendirme yaptık. Buna göre açık cezaevlerindeki hükümlülerin Kovid-19 izinlerini, 31 Temmuz 2023 tarihine kadar uzatıyoruz. Gereken yasal düzenleme yapılacak" diye konuştu.

UZAY SÜRECİNİ RESMEN BAŞLATIYORUZ

Başkan Erdoğan Milli Uzay Programı kapsamında bir Türk vatandaşının uzaya gönderileceğini açıklayarak şöyle konuştu:

"Bir Türk vatandaşının Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilme sürecini resmen başlatıyoruz. Başvuru için 'uzaya.gov.tr' adresini oluşturduk. 45 yaşından genç tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bu görev için başvurabilirler. Başvurular arasından seçilecek iki aday, uzay için gerekli tüm eğitimleri alacak. Biri üstlendikleri tarihi görev için Uzay İstasyonu'na gönderilecek."

İŞTE TÜRK ASTRONOT'UN ÖZELLİKLERİ

Türk uzay yolcusu için 45 yaşından küçükler, mühendislik, fen bilimleri/temel bilimler, fen bilimleri alanındaki eğitim ve tıp fakültelerinden birini bitirmiş olanlar ve çok iyi derecede İngilizce bilenler başvuru yapabilecek. Adayların 149,5-190,5 santimetre boya ve 43-110 kilogram ağırlığa sahip olması gerekecek.

ERDOĞAN'DAN SUDE'YE SON GÖREV

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin Adana'da düzenlediği "Bir Gençlik Şöleni"nden dönen gençleri taşıyan otobüsün devrilmesi sonucu hayatını kaybeden Sude Akkuş'un Kocaeli'ndeki cenaze namazına katıldı. Akkuş'un tabutuna da omuz veren Başkan Erdoğan, baba Şaban Akkuş'un yanına giderek taziye dileklerini iletti. Akkuş'un cenazesi, daha sonra İstasyon Mezarlığı'nda toprağa verildi. Bu arada yaralanan 41 kişiden 18'inin ise taburcu edildiği bildirildi.

TÜRK MÜZİĞİ SERGİSİ'NDE TARİHE YOLCULUK

Başkan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nde açılan Türk Müziği Tarihi Sergisi'ni gençler ve sergide eşyaları bulunan merhum sanatçıların aile üyeleriyle gezdi. Sergi gezisinde Erdoğan'ın yanında gençlerin yanı sıra Aşık Mahzuni Şerif'in oğlu Ali Mahzuni, Aşık Veysel'in torunu Çiğdem Özer, Neşet Ertaş'ın kızı Döne Ertaş, Alaeddin Yavaşca'nın eşi Ayten Yavaşca, Yıldıray Çınar'ın yeğeni Metin Erten, Kani Karaca'nın oğlu Mehmet Ali Karaca, Hikmet Şimşek'in eşi Nihal Şimşek de yer aldı. Cem Karaca ile ilgili bölümde "Deniz Üstü Köpürür" şarkısı ile sürpriz bir gösteri sunuldu.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA'DAN SOMUT ADIM BEKLİYORUZ

Başkan Erdoğan, Gölcük Tersane Komutanlığı'nda Hızırreis Denizaltısı Havuza Çekme ve Selmanreis Denizaltısı İlk Kaynak Töreni'ne katıldı. Erdoğan, burada yaptığı konuşmada "NATO için bedel ödeyen özellikle bir ülke olarak milli güvenliğimize dair hususlarda ucu açık diplomatik ifadelerden ziyade somut adımlar görmek istiyoruz" dedi.

İLK KAYNAK BAŞKAN'DAN

Başkan Erdoğan, Selmanreis Denizaltısı İlk Kaynak Töreni'ne katıldı.