Suriyeliler sağlık güvencesi altında

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, “10 milyonu poliklinik olmak üzere 11 milyon sağlık hizmeti verildi. Suriyeli 300 bin öğrenci de eğitim sistemi içine alındı” dedi.

Akdoğan, dün Ankara'da Başbakanlık Merkez Bina'da düzenlenen Suriye Koordinasyon Toplantısı'na katıldı. Burada açıklamada bulunan Akdoğan, Göç İdaresi Başkanlığı'nın kayıt altına aldığı kişi sayısının 2 milyon 495 bin 117 olduğunu belirterek, bunların 2 milyon 407 bininin Suriyeli olduğunu ifade etti. 

Birkaç ay sürer

Bu kişilere daha nitelikli güvenlik kimlik kartı verilmesiyle ilgili çalışmaların birkaç ay içerisinde tamamlanacağını kaydeden Akdoğan, böylece bütün Suriyelilerin kimlik bilgileri de dahil, istatistiki olarak bütün özelliklerine ulaşılmış olacağını söyledi.  

HEDEF 460 BİN SURİYELİ   

Akdoğan, Türkiye'ye gelen Suriyelilerin bütün meselelerinin toplantıda ele alındığını belirterek, "Bunlardan öncelikli olan eğitimdir. Şu an 300 bin Suriyeli öğrenci eğitim sistemi içerisine alınmış durumda. Bu öğretim yılı sonu itibarıyla ulaşmak istediğimiz hedef 460 bindir. Öğrenim yaşında olan çocuk sayısı ise 625 bindir. Şu anda kamplarımızdaki okullarda Suriyeli çocuklarımız eğitim görüyorlar. MEB'e bağlı olan okullarımızda eğitim gören öğrencilerimiz mevcut. Türkçenin öğrenilmesi önem taşıyor. Üniversite öğrenimi konusunda da devam etmekte olan çalışmalar ele alındı" diye konuştu.

Herkes sorumluluk alsın

Akdoğan, Suriye'den oluşması muhtemel göç akınlarına karşı da gerekli tüm tedbirlerin alındığına işaret ederek şöyle konuştu: Hükümetimiz bu konuyu ahlaki ve vicdani bir mesele olarak görüyor. Uluslararası toplumun ve yardım kuruluşlarının da bu sorumluluğa ortak olması gerekiyor.

HER AY DÜZENLİ TOPLANTI KARARI 

- Suriyeliler'le ilgili koordinasyon toplantısının daha düzenli olarak ve her ay yapılması kararını aldıklarını söyleyen Akdoğan şöyle konuştu: Önümüzdeki toplantıya Suriye sınırında bulunan ve Suriyeli vatandaşın bulunduğu illerin valilelerinin de katılmasını kararlaştırdık. Hatay, Kilis, Antep, Şanlıurfa'daki valilerimiz ve yerel yetkililerin de idare ihtiyaçları olabiliyor, bunları değerlendirdik. Önümüzdeki ocak ayında bu meseleyi ele almış olacağız. 

ASKERLER DE KATILDI 

  
- Basına kapalı toplantıya AFAD, Göç İdaresi, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Kızılay ve Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Genelkurmay, Kara Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı harekat başkanları, Emniyet Genel Müdürü ve ilgili kurumların yetkililerinin katıldığını belirtti.