ABD barışı baltalıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in Beştepe’de yaptıkları açıklamada, İsrail’in işlediği cinayetlerin görmezden gelinemeyeceği ve barış görüşmelerinin baltalandığı vurgulandı.

1

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bu yıl içerisindeki 8. yüz yüze görüşmeleri için başkent Ankara’da bir araya geldi. Erdoğan ile Putin 1 saat süren görüşmelerinin ardından basın toplantısı düzenledi.

Benzer yaklaşımdayız 

Erdoğan,”Kudüs konusunda  Putin ile benzer yaklaşımlar içerisinde olduğumuzu gördüm. Vicdan ve ahlak sahibi hiç kimsenin bu cinayetleri görmezden gelmesi mümkün değil”dedi.

İsrail yangını körüklüyor

ABD’nin  Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararına değinen Erdoğan şunları söyledi:  Putin ile bölgesel meseleleri de ele aldık. Bu konuların en başında Kudüs ile ilgili gelişmeler vardı. Ortak bakış açıları geliştirmeye çalışıyoruz. ABD’nin kararı tüm dünyada büyük bir infial uyandırdı. Müslümanlarla beraber, Hıristiyanları ve aklı selim Yahudileri hayal kırıklığına uğrattı. Gazze uçaklarla bombalandı. İsrail yangına körükle gitmeye devam ediyor. İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanı olarak İstanbul’da Olağanüstü İslam Liderler Zirvesi’ni davet ettik ve toplanacağız. Oradan çok güçlü bir mesaj vereceğimize inanıyorum” ifadelerini kullandı.

İki lider, Türkiye ve Rusya arasındaki yakın ilişkinin iölgesel istikrar bakımından da önemli ve anlamlı olduğunu vurguladı.

KUDÜS’ÜN STATÜSÜ DOĞRUDAN TEMASLARLA ELE ALINMALI

Putin, “Barış süreci, BM kararlarıyla yürütülmelidir. Kudüs’ün statüsü kararı İsrail ile Filistinliler arasındaki doğrudan temaslarla alınmalıdır”dedi.

Putin’in konuşmasından satır başları şöyle: ABD’nin Kudüs kararı bölgedeki durumu daha da belirsizleştirmektedir. Barış sürecini baltalamaktadır. Barış süreci BM kararları çerçevesinde yapılmalıdır. Kudüs’ün satatüsü konusu, İsrail ile Filistinliler arasındaki direkt temaslar neticesinde ele alınmalıdır. Sayın Erdoğan İstanbul’da yapılacak İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısı konusunda beni bilgilendirdi. Rusya gözlemci olarak bu toplantıya katılacaktır.

İşbirliğimiz başarılı 

Ortadoğu meselesi ve Suriye meselesini de ele aldık. Ülkelerimiz sıkı işbirliği içerisindeler. Ankara ve Moskova arasındaki işbirliği başarılı şekilde devam ediyor. Suriye topraklarının neredeyse tamamı teröristlerden kurtarılmış durumda. Herhangi bir direniş olursa gerekli karşılığı vereceğiz. Suriye’de siyasi çözüm konusunda Soçi’de yapılan üçlü zirvede vardığımız mutabakatın yerine getirilmesini görüştük. Suriye Ulusal Diyalog Kongresi hazırlıklarını görüştük.

S-400 bu hafta neticelenecek

Erdoğan, “Türkiye ve Rusya arasındaki bu yakın ilişki bölgesel istikrar olarak da önemlidir, anlamlıdır. Ayrıca S-400 konusuna dair ilgili arkadaşlarımızı gerekli çalışmayı yapmak için bu hafta bir araya gelip bu işi neticelendirecektir” dedi.

4.5 milyon rus turist ağırladık

Türkiye Rusya ilişkileri daha da güçleniyor diyen Erdoğan, “kili ticaret hacmimiz 2017’nin ilk 10 ayı itibarıyla yüzde 10 artış göstermiştir. Bu yıl 4.5 milyon Rus turist ağırladık. 2018’de daha da artacaktır” diye konuştu.

Türkiye ile barış getireceğiz

Türkiye ziyareti öncesinde Esad ile bir araya gelen Putin, Rus askerlerinin Suriye’den kısmen çekilmesi talimatını verdi. Putin, “Türkiye ve İran’la Suriye’ye barış getireceğiz” ifadelerini kullandı. Putin,Esad’a “Suriye Ulusal Kongresi çalışmasının başlatılmasını umuyorum. Bu konuyu Türkiye ve Mısır liderleriyle görüşeceğim” dedi. Putin, daha sonra Kahire’ye geçerek Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile görüştü. 

Rusya lideri Putin, Esad ile Lazkiye’deki Rus üssünde görüştü.