Suriye’de ayrılıkçı tehdide darbe vurduk

Türkiye-Macaristan İş Forumu’nda konuşan Erdoğan, Suriye’de bekamızı hedef alan kararları kabul ettirmek için ekonomik saldırılar düzenlendiğini belirterek, “Ayrılıkçı tehdide ağır bir darbe vurduk” dedi.  

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile Marriot Otel’de düzenlenen Macaristan-Türkiye İş Forumu’nda katılımcılara hitap etti. Erdoğan ardından Meçhul Asker Anıtı’na çelenk bıraktı, restorasyonu TİK tarafından yapılan Gül Baba Türbesi’nin açılışını yaptı. Türkiye ekonomisine ilişkin de değerlendirmede bulunan Erdoğan, “Son birkaç aydır Türkiye ekonomisine yönelik spekülatif ve manipülatif saldırılar yaşandığını biliyorsunuz. Bu saldırıların hedefi, ülkemize başta terörle mücadele olmak üzere bekasını ilgilendiren hususlarda milli menfaatleriyle çelişen kararları kabul ettirme gayretleridir” dedi. 

YENİ GÖÇÜN ÖNÜNE GEÇTİK 

Erdoğan, “Türkiye’nin Suriye ve Irak’ta kendi güvenliğini sağlamak ve Suriyelilerin huzurunu garanti etmek için attığı adımlar belli çevrelere rahatsızlık vermiştir. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekâtlarıyla Türkiye, Suriye’nin geleceğine dair ayrılıkçı tehdide çok ağır bir darbe vurmuştur” diye konuştu.  

“4 bin kilometrekareden fazla bir alanı biz terörden, teröristlerden başta DEAŞ olmak üzere temizledik” diyen Erdoğan, şunları kaydetti: “Daha birkaç yıl önce DEAŞ’lı teröristler ve PKK’nın Suriye kolu PYD işgali altında olan bölgelerde bugün yüz binlerce Suriyeli komşumuz bugün huzur ve barış içinde yaşıyor. Geçen ay Soçi Zirvesi’nde Sayın Putin’le imzaladığımız mutabakat, İdlib’de yaşayan 3,5 milyon Suriyeli’nin emniyetini garanti altına almıştır. Büyük bir insani dramın ve göçün de önüne geçmiş olduk.” 

Manevi gölgesi kök salacak

Başkan Erdoğan, Gül Baba Türbesi’nin açılışına katıldı. Erdoğan, temsil ettiği değerler ve şahsında sembolleşen hasletler daha da önem kazanan Gül Baba’nın  bütün Macaristan’da tanındığını söyledi.  Erdoğan, “Türk-Macar iş birliği Gül Baba Hazretleri’nin manevi gölgesi altında kök salmaya devam edecektir” ifadesini kullandı.

Batı, mültecileri ölüme mahkûm etti 

Başkan Erdoğan, “Mülteci meselesinin çözümünde uluslararası toplum bugüne kadar sorumluluklarını yerine getirmemiştir” dedi. 

Avrupa Birliği’nin mültecilerle ilgili verdiği sözü tutmadığına işaret eden Başkan Erdoğan, “2016’da bizlere 3 artı 3, milli bütçemize değil, uluslararası kuruluşlara 6 milyar avro vereceklerdi, bunu vermediler. Verilen ne? 1 milyar 700 milyon avro. Biz bütün bunlara rağmen oradaki bu hizmetimizi sürdürüyoruz” diye konuştu. 

Başkan Erdoğan, sığınmacıların, Akdeniz’de, Ege’de dalgaların arasında kalmaya mahkûm edildiğini, hatta botları delinerek ölüme mahkûm edildiklerini, bunların bütün kamera çekimlerinin ellerinde olduğunu bildirdi. 

Bir asır sonra huzurunuzdayım

Erdoğan, Galiçya Türk Şehitliği’ni ziyaret etti. Şehitlik özel defterini imzalayan Erdoğan, “Verdiğiniz destansı mücadeleden bir asır sonra Macaristan’a düzenlediğim resmi ziyaret vesilesiyle manevi huzurunuzda bulunmanın bahtiyarlığını yaşıyorum. Ruhunuz şad olsun” diye yazdı. 

Macar savunma sanayiine katkı 

Macaristan ile özellikle savunma sanayiine yönelik de bazı adımları atmayı planlıyoruz. Yaptığımız görüşmelerde bu konuların üzerinde de durduk. Zengin tarihi ve doğasıyla özellikle kültür, turizm ve sağlık turizmi açısından da Macaristan-Türkiye arasında girişimcilerimize büyük görevler düşüyor. Budapeşte, gerçekten tarih kokan, tarihi zenginlikleriyle çok çok farklı bir destinasyon. Dolayısıyla, ortadan geçen Tuna Nehri ile ayrı bir zenginliğe sahip. İki saatlik mesafede paket turizmin patlayacağı bir alandır burası diye düşünüyorum.

Macar Kültür Evi’ne ziyaret 

Başkan Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Macaristan ziyareti kapsamında Macar Kültürevi’ni ziyaret etti.  Macar Kültür Evi’nde çocuklar tarafından sahnelenen geleneksel dans gösterilerini izleyen Emine Erdoğan, ardından el sanatları atölyesini gezdi.  Macar kültür ürünlerinin sergilendiği sergi ve müzeyi de gezen Emine Erdoğan, Türk kültür kurumları  ile işbirliği yaparak ortak kültürel değerlerin korunması ve yeni nesillere aktarılması konusunda çalışmalar yapılabileceğini ifade etti. Emine Erdoğan, daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Gül Baba Türbesi’nin açılışına katıldı.