Suriye için yoğun diplomasiye devam

ABD Başkanı Trump’ın “Suriye’den çekileceğiz” açıklamasının ardından Başkan Erdoğan ve Rusya lideri Putin ilk kez bu ay bir araya gelecek. Gündemde, Suriye’deki son durum ve S-400 satışı var.  

Geçtiğimiz yıl Afrin’in teröristlerden kurtarılması, Soçi Mutabakatı’yla İdlib’in silahlardan arındırılması konularında Suriye’de çözüm için önemli adımlar atan Rusya ve Türkiye, yeni yılda da diplomatik temaslara hız kesmeden devam ediyor.  

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, MİT Başkanı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın yer aldığı Türk heyetinin geçen yıl 29 Aralık’ta Rusya’daki temaslarının ardından gözler, Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bir araya geleceği toplantıya çevrildi. 

Bu ay içinde planlanan Rusya ziyareti kapsamında, Erdoğan ve Putin’in yapacağı görüşmelerde, Suriye sorunu başta olmak üzere, S-400 hava savunma sistemi alımı ile ikili ve bölgesel konularda önemli kararların alınması bekleniyor. 

TERÖRLE MÜCADELE 

ABD’nin Suriye’den çekilme kararının ardından Putin’le görüşme büyük önem taşıyor. Rusya ve İran’la Astana’yla başlayan yakın işbirliği, Cenevre’de adımları atılan Suriye’de yeni anayasa sürecinde de devam ederken, bu yılın en önemli gündem maddelerinden biri, Suriye’nin kuzeyinin terör arındırılması ve bölgenin gerçek sahiplerine verilmesi olacak. Başkan Erdoğan ve Rusya lideri Putin’in görüşmesinde terör örgütü YPG’nin Fırat’ın doğusundaki varlığıyla ilgili son durum masaya yatırılacak. ABD’nin çekilmesinin ardından atılacak adımlar ele alınacak. 

2018’de enerji alanında da görüşmeler gerçekleştiren iki lider, Türkiye’nin ilk nükleer santral projesi olan Akkuyu ile TürkAkım’ın temelini attı. Enerji çalışmaları yeni yılda da sürecek.  

S-400’DE KARARLILIK 

S-400 hava savunma sistemi alımı konusunda da geçen yıl önemli gelişmeler yaşandı. ABD, uzun süredir S-400 alımını iptal etmesini isterken, Türkiye, S-400’lerin iptal edilmesinin Patriot satışında ön şart haline getirilmesine itiraz etti. ABD, Türkiye’ye Patriot satışına yeşil ışık yakarken, Ankara bu durumun S-400 alımını durdurmayacağını açıkladı. S-400’lerin bu yıl sonu teslim edilmesi bekleniyor. 

2018’de 25 kez görüştüler

Başkan Erdoğan, Putin’le 2018’de Suriye sorunu başta olmak üzere pek çok konuda hız kesmeyen bir diplomasi trafiği yürüttü. Erdoğan, Putin’le 7 kez baş başa, 18 kez telefonla olmak üzere 25 kez görüştü. Ayrıca iki lider, geçen sene 6 zirvede bir araya geldi. Öte yandan Fransa’nın başkenti Paris’te, Birinci Dünya Savaşı’nın sona erişinin 100’üncü yıldönümü dolayısıyla düzenlenen anma töreni sonunda Erdoğan, Putin’le bir süre sohbet etti.