Suriye anayasası için hedef 2021 

Çankaya’daki liderler zirvesinde Suriye’nin yeni anayasası için komite kuruldu. 2021’deki Suriye seçimlerine kadar yeni anayasa yapılamazsa mevcut yasalarla seçime gidilecek.  

Osman Nuri CERİT

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde Ankara’da düzenlenen üçlü zirvede Suriye’de yeni anayasa yazım komitesinin çalışmaya başlaması kararlaştırıldı. Komisyonun çalışmalarını tamamlaması için, Suriye seçimleri öncesi hedeflendi. Anayasa’nın kabul edilmesi durumunda 2021’de gerçekleşecek seçimler demokratik şartlarla yapılacak. Aksi takdirde Esad rejiminin baskıları devam edecek. Ankara’da gerçekleşen 3’lü zirve sonrasında hazırlanan ortak bildirgede, “Anayasa Komitesi’nin oluşumuna dair çalışmanın başarıyla tamamlanmasından duyulan memnuniyet dile getirildi. BM Genel Sekreteri’nin Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen’in usul kuralları hakkında, Suriyeli taraflar arasında anlaşma sağlama çabalarının desteklendiği vurgulandı. Soçi’de düzenlenen Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin kararları uyarınca, Anayasa Komitesi’nin çalışmalarına Cenevre’de başlamasını kolaylaştırmak için çalışma yürütüleceği belirtildi. 

TÜM TARAFLARA AÇIK 

Buna göre anayasa komisyonu en kısa sürede bir araya gelerek çalışmaya başlayacak. İlk olarak usul ve esasları belirleyecek olan komite, BM Genel Sekreteri’nin Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen’in başkanlığında çalışacak. Komisyonun usul ve esasları belirledikten sonra, Suriye’de tüm tarafların temsil edileceği demokratik bir anayasa yazım süreci başlayacak. Komisyonun çalışmalarıyla ilgili süreç 2020 yılında yoğunlaşacak. 2021 yılında Suriye’de gerçekleşecek olan genel seçimler öncesinde çalışmaların tamamlanması hedefleniyor. Komisyonun çalışmalarını bu tarihe kadar tamamlanmaması durumunda Suriye’deki çözüm umutları ertelenmiş olacak. 2021 yılında yapılacak olan seçim mevcut anayasaya göre yapılması durumunda eli kanlı Esad rejimin baskıları aynı şekilde devam edecek. 2021’deki seçim yeni anayasaya göre yapılırsa Suriye’de demokratik bir adım atılmış olacak.    

PUTİN VE RUHANİ’YE İNCİR İKRAMI

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’ye incir ikram etti. Cumhurbaşkanlığı Çankaya Köşkü’nde önceki gün gerçekleştirilen Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi’nin ardından Erdoğan, Putin ve Ruhani bir süre sohbet etti. Erdoğan, bu sırada konuklarına Aydın yöresi inciri ikramında bulundu. 

KÜLLİYE’DE KABUL GÜNÜ

Erdoğan, Türkiye Ermeni Vakıfları Birliği ve Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu’nu Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti.

Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonası’nda milli yüzücülerimiz Sümeyye Boyacıgümüş ve Sevilay Öztürk bronz madalya elde ederek, tüm Türkiye’yi gururlandırdı. Başkan Erdoğan, milli sporcularımızı İngiltere dönüşü Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti. Genç sporcuları tebrik eden Başkan Erdoğan başarıların devamını diledi.