Stratejik ortaklığımız halklarımızın güvencesi

Sudan ziyaretinde iki liderin ortak bildirisinde “Stratejik ortaklığımız ile ilişkilerimiz ve iş birliğimiz daha da güçlenerek halklarımızın çıkarlarına uygun diyalog geliştirilecektir” denildi. 

Sudan’a gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve El Beşir görüşmelerinin ardından ortak bildiri yayımladı: Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulmasıyla somut bir adım atılmıştır. Eş başkanlıkları iki Cumhurbaşkanı tarafından idame edilecek Konsey, iş birliği alanlarında yürütülecek ilişkilerin stratejilerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Konsey bünyesinde işbirliğini daha da geliştirmek için Ortak Stratejik Planlama Grubu oluşturulmuştur. Bildiride, bilim, teknoloji, sanayi ve ekonomi alanında imzalanan anlaşmalarda Osmanlı tarih mirasının yeniden canlandırılması projelerini içeren Port Sudan ve Savakin’e de dikkat çekildi.

Övgüyle bahsetti en büyük madalyayı verdi 

Ortak bildiride Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir, dünya çapındaki eşsiz gayretleri ve liderliğine övgüyle kardeşi Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ülkenin en büyük madalyasını takdim etmiştir” ifadesi kullanıldı.

Akar’dan üçlü zirve 

Genelkurmay Başkanı Akar, Sudan ve Katarlı mevkidaşlarıyla üçlü zirve yaptı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Sudan’a gerçekleştirilen ziyaret kapsamında, dün Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ve Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir ile Saffat Aviation Complex savunma sanayii tesislerinde incelemelerde bulundu. Orgeneral Akar, ayrıca kaldığı otelde kendisini ziyaret eden Sudan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Adawi ve Sudan’da bulunan Katar Genelkurmay Başkanı Korgeneral Al-Ghanim ile üçlü toplantı gerçekleştirdi.

Hartum Üniversitesi’nde Erdoğan’a ‘Fahri Doktora’ tevdi edildi.

Rektörün takdimi 4 dakika sürdü

Hartum Üniversitesi Rektörü Ahmed Muhammed Süleyman’ın fahri doktora tevdi ettiği töreninde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı takdim ettiği konuşma 4 dakika sürdü: Sayın Cumhurbaşkanı, bunlar Sudan’ın gençleridir. Seni bekliyorlardı. Bu ümmeti kalkındırdığınızı gördüler. Düşmanların karşısında dik durduğunuzu gördüler. Gazze’ye yapılan ambargoyu hafiflettiğinizi gördüler. Kudüs zaferini gördüler. Arakan’daki Müslümanlara yardım ettiğinizi gördüler. Yeryüzünde zalimlerin karşısında dimdik durduğunuzu gördüler. Biz burada yalnız olduğumuzu düşünüyorduk. O yüce çağrıyı biz Türkiye’den duyduk.  

ERDOĞAN’IN SUDAN ZİYARETİ MANŞETLERDE

Kudüs’ü savunmak için bedel ödemeye hazırız

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tarihi ziyareti Sudan basınında manşetleri süsledi. “Tarihi ziyaret” manşetiyle çıkan Siyasi Mikroskop gazetesi, Erdoğan’ın meclisteki Kudüs konuşmasını sayfalarına taşıdı. “Erdoğan, Trump’ı Sudan’dan uyardı” başlığını kullanan Yarın gazetesi, Erdoğan’ın “Dolarlarınızla insanlığın iradesini satın alamazsınız” cümlesini vurguladı. 

Rüyalarımıza girdiniz bereketinizle geldiniz

Emine Erdoğan, kadın vekillerle buluştu. “Sudan’ın bilgesi” Suad, Erdoğan’a “Ru¨yalarımıza girdiniz, bereketinizle geldiniz” dedi. 

Emine Erdoğan, Sudan Meclisi’nin kadın vekilleriyle buluştu. Sudan Cumhurbas¸kanı Ömer El Bes¸ir’in es¸i Widad Babiker O¨mer Modaw’ın bas¸kanlıgˆında yapılan toplantıda vekillere hitap eden Erdogˆan, Sudan-Tu¨rkiye ilis¸kilerinin tarihi ve ku¨ltu¨rel temelleri oldugˆunu vurgulayarak, ilis¸kileri gu¨c¸lendirmenin o¨nemine is¸aret etti. “Sudan’ın bilgesi” ve “Afrika’nın anası” olarak bilinen Mama Suad, Cumhurbas¸kanı Erdoğan’ın Sudan ziyaretinden duydugˆu memnuniyeti dile getirerek, “Ru¨yalarımıza girdiniz, bereketinizle geldiniz” dedi. 

Ebe Egˆitim Merkezi’ni gezdi

Erdoğan, anne c¸ocuk o¨lu¨m oranının yu¨ksek oldugˆu Sudan’da TIKA’nın yaptığı Hartum Cheshire Engelli C¸ocuk Rehabilitasyon Evi’ni gezdi.