Soçi'de buluşacaklar

Soçi'de sürpriz buluşma. Başkan Erdoğan, 5 Ağustos'ta Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir araya gelecek. İki liderin Rusya-Ukrayna savaşı ve İstanbul anlaşmasıyla faaliyete geçen tahıl koridoruna ilişkin son durumu değerlendirmesi bekleniyor.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, 5 Ağustos'ta Rusya'ya gidiyor. Erdoğan, Soçi'ye yapacağı günübirlik ziyarette, Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir araya gelecek. Görüşmede birçok önemli konunun masaya yatırılması bekleniyor. İki liderin geçen hafta İstanbul'da anlaşması imzalanan tahıl koridoru konusundaki son durumu ele alacağı belirtildi.

ÇANTADA 3 ÖNEMLİ DOSYA VAR

Edinilen bilgiye göre ziyarette Başkan Erdoğan'ın çantasında 3 önemli dosya bulunuyor. Ukrayna-Rusya arasındaki savaş, tahıl koridoruna dair gelişmeler ve Suriye'ye olası operasyon masada olacak. Müzakere döneminin tekrar canlandırılmasına dair başlıkları Başkan Erdoğan, mevkidaşı Putin ile paylaşacak. Erdoğan ve Putin en son 19 Temmuz'da "Astana Formatında Yedinci Üçlü Zirve Toplantısı" için gittikleri Tahran'da ikili bir görüşme yapmışlardı. Putin, Başkan Erdoğan ile görüşme öncesinde yaptığı açıklamada, "Karadeniz üzerinden tahıl ihracatına yönelik arabuluculuk çabalarınızdan dolayı teşekkür ederim. Tüm sorunlar henüz çözülmedi ancak bir hareket olduğu gerçeği olumlu" demişti. İki liderin 5 Ağustos'taki görüşmesine kadar Ukrayna'dan birkaç geminin yola çıkması bekleniyor.

4 BÜYÜKELÇİDEN GÜVEN MEKTUBU

Başkan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde sırasıyla Vatikan Büyükelçisi Marek Solczynski, Sudan Büyükelçisi Nadir Yousif Eltayeb, Kosova Büyükelçisi Agon Vrenezi ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti Büyükelçisi Djuma Kauzeni Rashidi'yi kabul etti.

Erdoğan, güven mektubu sunan büyükelçilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

MALEZYA İLE 'SAVUNMADA İŞBİRLİĞİ' GÖRÜŞMESİ

Başkan Erdoğan, Malezya Başbakanı İsmail Sabri Yakub ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre görüşmede, savunma sanayii iş birliği başta olmak üzere, Türkiye-Malezya ilişkileri ele alındı.

BAE VE RUSYA'DAN SİHA TEKLİFİ

AK Parti'nin önceki gün yapılan MYK toplantısında Başkan Erdoğan, Türkiye'de üretilen SİHA'lara yönelik yurtdışından gelen teklifleri anlattı. Rusya ve BAE'den önemli teklifler geldiğini belirten Başkan Erdoğan'ın "Putin, beraber çalışalım diyor. Birleşik Arap Emirlikleri "SİHA fabrikasını burada kurabilirsiniz teklifi ediyor" dediği öğrenildi. SavunmaSanayiST ise kısa süre önce TSK envanterine katılan AKINCI TİHA'yla Suudi Arabistan'ın ilgilendiğini öne sürdü.

MYK'da, AK Parti'nin 21'inci kuruluş yıldönümüne ilişkin program da değerlendirildi. 15 Ağustos'ta ATO Congresium'da yapılacak etkinliğe 3 bin kişinin davet edileceği öğrenildi.