Seçim sonuçları - 1 Kasım il il seçim sonuçları

1 Kasım seçimleri yapıldı, tüm sandıklar sayıldı. YSK da resmi sonuçlarla ilgili açıklama yaptı. Seçimlerde partilerin oy oranları, birinci oldukları iller, ve milletvekilleri sayılarıyla birlikte işte 1 Kasım 2015 seçim sonuçları

1 Kasım 2015 seçimleri tüm Türkiye’de gerçekleştirildi... Başta AK Parti, CHP, MHP ve HDP olmak üzere tüm siyasi partiler kıran kırana seçim yarışına girdi. Seçim sonuçları, sandıkta çıkan olaylar, siyasilerin oy kullandıkları yerler, kısacası seçimlere dair her şey bu haberde…

SEÇİM SONUÇLARI (1 KASIM 2015 GENEL SEÇİMLERİ)

Seçim sonuçları aksam.com.tr seçim özel sayfasında

Hazırladığımız seçim sayfasında siyasi partilerin aldıkları oyların il il, ilçe ilçe ve Türkiye genelinde oy dağılımları özel grafiklerle gösteriliyor. Seçim sonuçlarına göre hangi partinin meclise kaç milletvekili soktuğu, hangi adayların meclise giremediği de detaylı olarak anlatılıyor. Yukarıdaki linke tıklayaram seçim özel sayfamıza ulaşabilirsiniz.

TÜRKİYE GENELİ AÇILAN SANDIK ORANI : % 99

PARTİ:    OY:           ORAN:    VEKİL:

AK Parti  23.215.000    % 49,34    316

CHP       11.970.529    % 25,44    134
MHP        5.629.933    % 11,97    41
HDP         4.990.670    % 10,61    59
Saadet        316.490    % 0,67       0
BBP            260.400    % 0,55       0
Vatan P.      116.298    % 0,25       0
HAK-PAR    108.549    % 0,23       0
HKP             84.128    % 0,18        0
DP               68.233    % 0,15        0
Komünist P.  53.771    % 0,11

YSK: RESMİ SONUÇLAR 11-12 GÜN SONRA

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, "1 Kasım 2015 kesin seçim sonuçları, itiraz süreleri dikkate alındığında 11-12 gün sonra açıklanacak" dedi.

SEÇİM SONUÇLARINA GÖRE MİLLETVEKİLİ SAYILARI

1 Kasım seçim sonuçlarına göre partilerin meclise sokmayı başardıkları milletvekilleri sayıları aşağıdaki gibidir;

AK Parti: 316
CHP:      134
HDP:      59
MHP:      41

AK Parti'nin oy rekoru kırdığı şehirler

1 Kasım seçimlerinde bazı illerde AK Parti çok yüksek oy oranına ulaştı.

Rize yüzde 75, Konya yüzde 74, Kahramanmaraş yüzde 71, Aksaray yüzde 71, Düzce yüzde 70, Malatya yüzde 69, Erzurum yüzde 69, Sivas yüzde 68

AK Parti Genel Merkezi önünde coşku

AK Parti Genel Merkezinin önünde toplanan Ankaralı AK Parti severler, 1 Kasım seçim sonuçlarını coşku ile kutladı.

AK Parti Genel Merkezi önünde alınan geniş güvenlik önlemlerinin ardından toplanmaya başlayan kalabalık, 1 Kasım Milletvekili Genel Seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarının ardından büyük coşku yaşadı. Genç, yaşlı çok sayıda partilinin toplandığı AK Parti Genel Merkezi önünde çalınan seçim şarkıları ile coşku katlandı.

Numan Kurtulmuş: "Sandıklar patladı"

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, “1 Kasım’da sandıklar patladı. AK Parti kurulduğu günden bu yanan en yüksek oyu aldı. Ancak bize oy verenlerin dışında oy vermeyenler de var. Asla şımarmadan ve kibre kapılmadan 78 milyon vatandaşımızın hizmetkarı olacağız” dedi.

Devlet Bahçeli’nin kalesi düştü

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, memleketi Osmaniye’de kesin olmayan sonuçlara göre yüzde 34,2 oy aldı. Bahçeli, memleketinde yüzde 6,9 oy kaybı yaşayarak büyük bir şok yaşadı. Bu sonuçlara göre MHP kalesinde 2 milletvekili çıkarabildi.

Selahattin Demirtaş’ı hüsrana uğratan 5 il

Seçimin kesin olmayan sonuçlarına göre HDP kalelerinde düşüş yaşadı.

Seçime 54.084.545 seçmen katıldı. Kesin olmayan sonuçlara göre HDP kalelerinde düşüş yaşadı.

5 İLDE HDP’YE SOĞUK DUŞ

Muş: Yüzde 56, 4 (Oy kaybı eksi 24)

Bingöl: Yüzde 28,1(Oy kaybı eksi 15)

Van: Yüzde 64,5 (Oy kaybı eksi 13)

Ağrı: Yüzde 44 (Oy kaybı eksi 12)

Kars: Yüzde 34, 4(Oy kaybı eksi 12)

CHP’nin kalesi Eskişehir düştü

CHP’nin kalesi olarak görünen Eskişehir 1 Kasım seçimlerinde AK Parti'ye geçti.

Seçim yeri Eskişehir olan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve beraberindeki heyeti AK Parti Eskişehir İl Teşkilatında partililer coşkuyla karşıladı.

Kosova'da AK Parti sevinci

AK Parti’nin zaferi Kosova’da da sevinç gösterileriyle kutlandı. Türklerin yoğun olarak yaşadığı Prizren’de, Kosovalı vatandaşlar bir araya gelerek, AK Partinin parlamento seçimlerinde elde ettiği zaferi kutladı.

AK Partili Kosovalılar, Türkiye’de sandıkların kapanmasından ve ilk tahmini seçim sonuçlarının tv kanallarında açıklanmasının ardından Prizren’deki Şadırvan Meydanı’na akın etti. Kosovalılar kutlamalarda posterlerini taşıdığı Recep Tayyip Erdoğan’a sevgi gösterisinde bulundu. “Recep Tayyip Erdoğan” tezahüratlarıyla AK Parti’nin zaferini kutlayan Prizlenliler, sık sık tezahüratlarını sürdürerek, “tek başına, iş başına” sloganını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı’ndan seçim açıklaması!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ’Tek başına iktidar olan AK Parti’yi, Genel Başkanı ve Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu’nu kutluyorum. Bu seçim sonuçları, farklı kesimler için, farklı anlamlar içeren çok önemli mesajları bünyesinde barındırmaktadır. En önemli mesaj, hiç şüphesiz, bölücü terör örgütü ve onun güdümündeki yapılara yöneliktir.’ dedi.

Erdoğan şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye, çok partili siyasi hayatımızda bir ilk olan, 7 Haziran seçimlerinin tekrarı mahiyetindeki 1 Kasım erken genel seçimlerini, demokratik bir olgunluk içinde tamamlamıştır. Seçim sonuçları, milletimizin tercihinin, 7 Haziran’da risk altına giren istikrar ve güven ortamına sahip çıkmaktan yana olduğunu göstermiştir. Türkiye’yi 13 yıldır tek başına yöneten AK Parti, bu sonuçlara göre, önümüzdeki 4 yıl için milletimizden yeniden yetki almıştır. Bu seçim sonuçları, farklı kesimler için, farklı anlamlar içeren çok önemli mesajları bünyesinde barındırmaktadır. En önemli mesaj, hiç şüphesiz, bölücü terör örgütü ve onun güdümündeki yapılara yöneliktir. Türkiye’nin üzerine 7 Haziran sonrasında yeniden silahın, bombanın, şiddetin, kanın, gözyaşının, velhasıl terörün karanlık yüzünün gölgesini düşürmeye çalışan o yapıya, bölge halkı başta olmak üzere aziz milletimiz güçlü bir cevap vermiştir. Baskıyla, tehditle, kan dökmekle, can almakla demokrasinin, milli iradenin, hukukun, kalkınmanın yan yana olamayacağı, 1 Kasım’da bizzat milletimiz tarafından söz konusu kesimlere açık ve net bir şekilde belirtilmiştir. Milletimiz 1 Kasım seçimleriyle, ülkemizin birlik, beraberlik ve bütünlüğüne sahip çıkma yönünde güçlü bir irade ortaya koymuştur. Bu iradeye herkesin saygı göstereceğine inanıyorum.”

“BAŞBAKAN SAYIN AHMET DAVUTOĞLU’NU KUTLUYORUM”

Erdoğan, 1 Kasım seçimlerinin bir diğer önemli mesajının da, diğer muhalefet partilerine ve onların liderlerine olduğunu belirttiği açıklamasında, “Sonuçlar, 7 Haziran seçimlerinde ikinci ve üçüncü olan partilerin, eskiden beri sergiledikleri uzlaşmaz ve rövanşist tavırlarını koalisyon görüşmelerinde de sürdürmelerinin, milletimiz tarafından tasvip edilmediğini göstermiştir. Aziz milletimiz, istismar ve polemik siyasetini değil, hizmet, proje ve vizyon siyasetini tercih ettiğini 1 Kasım seçimlerinde açıkça beyan etmiştir. 1 Kasım seçimlerinin ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Bu demokratik yarışta yer alan tüm partilerimizi, sandığa gidip oy kullanmak suretiyle milli iradenin tecellisini sağlayan tüm vatandaşlarımızı tebrik ediyorum. Tek başına iktidar olan AK Parti’yi, Genel Başkanı ve Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu’nu kutluyorum. Sandıkta ortaya koyduğu irade ile Türkiye’nin geleceğine, 2023 hedeflerine sahip çıkan milletimizin her bir ferdine şükranlarımı sunuyorum” ifadelerine yer verdi.

Abdullah Gül'ün sandığından AK Parti 1. parti çıktı
 
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün oyunu kullandığı Beykoz Çubuklu İlkokulu'ndaki 1137 No'lu sandıktan AK Parti birinci çıktı.

Toplam 387 seçmenin bulunduğu ve 341 oyun kullanıldığı sandıkta oy dağılımı şöyle:

AK Parti: 213

CHP: 72

MHP: 31

HDP: 7

Diğerleri: 16

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 1 Kasım Seçimleri tweeti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye, demokrasi yolunda aldığı mesafeyi bugünkü seçimde bir kez daha perçinleyecek" dedi.

1 Kasım seçimlerinde kaç kişi oy kullandı?

1 Kasım 2015 Pazar günü yapılan genel seçimlerde 54 milyon kişinin oy kullanması bekleniyordu. Fakat kaç kişinin sandığa gittiği henüz YSK'nın resmi açıklamasından sonra belli olacak.

PARTİ LİDERLERİ NEREDE OY KULLANDI?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Üsküdar Saffet Çebi Ortaokulu'nda oyunu kullandı.

Erdoğan ardındanyaptığı açıklamada şunları söyledi: "Bugün yaklaşık 54 milyon vatandaşımız seçmen sandıklarına gidiyor. Ve bu seçim 7 Haziran seçiminden sonra sandıklardan istikrar çıkmayınca, sandıklardan rahat oluşacak bir hükümet çıkmayınca böyle bir seçime gitme zarureti doğdu. Bugün yapılacak olan seçim inanıyorum ki; istikrarın milletimiz için, ülkemiz için ne kadar hayırlı olduğu ortadaydı. Bugün vatandaşlarımız bunun tercihini yapacaktır." dedi

AK Parti genel başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, oyunu memleketi ve seçim bölgesi Konya'da kullandı. Davutoğlu; 'Türkiye Cumhuriyeti devleti artık dünyanın demokratik sistemle idare edilen ve demokrasiyle kalkınmayı aynı anda gerçekleştirebilen öncü ülkelerinden birisidir. Türkiye bu çabalarını önümüzdeki dönemde, 100'üncü yıla girerken kararlılıkla sürdürecektir." dedi

MHP lideri Devlet Bahçeli, 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için Anıttepe Ortaokulu'ndaki 1310 numaralı sandıkta oy kullandı. Bahçeli, şöyle dedi: "26'ncı Dönem Milletvekilleri Genel Seçimleri için bugün milletimizin yüksek katılımıyla bir seçimin gerçekleştirilmesini temenni ediyorum. Milletimize, siyasi partilerimize ve onun adaylarına hayırlı uğurlu olmasını Cenab-ı Allah'tan niyaz ediyorum. İnşallah, bu seçim milletimizin geleceği açısından bir dönüm noktası olur diye düşünüyorum." 

CHP lideri Kılıçdaroğlu Ankara Çankaya İlçesi'ndeki Çukurambar Arjantin İlköğretim Okulu'nda oyunu kullandı. Sonrasında yaptığı açıklamada; "Bu seçimler, demokrasimiz, Cumhuriyetimiz, çocuklarımız, geleceğimiz için çok önemli seçimler. Geldik oyumuzu kullandık hayırlı uğurlu olsun. Bu ülke hepimizin ülkesi ve bu ülkede hepimiz barış huzur içinde yaşamak istiyoruz. Kimden gelirse gelsin teröre karşı olduğumuzu amacı ne olursa karşı olduğumuzu her ortamda dile getirdik." dedi. 

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Sultanbeyli Mevlana Ortaokulu'nda oyunu kullandı. Demirtaş; "Bugün Türkiye önemli bir seçim gerçekleştiriyor. Umut ediyorum ki, bugün yapılacak seçimlerde ortaya çıkacak siyasi sonuçlar, bütün ülke açısında, herkes açısından en hayırlı sonuç olacaktır" dedi

1 KASIM SEÇİM SONUÇLARI ANKETLERİNİ KİM DAHA İYİ BİLDİ?

Çeşitli anket şirketleri 1 Kasım seçimlerine dair çeşitli anketler yayınlandı.  İşte Ekim ayı boyunca anket yapan şirketler ve tahmini seçim sonuçları;

(Grafik Wikipedia’dan alınmıştır)

Oyları fotoğraf çeken 8 kişi hakkında adli işlem

Isparta’da kullandıkları oyları fotoğraflayan 8 kişi hakkında adli işlem başlatıldı.

Edinilen bilgiye göre, oy vermenin son bulduğu Isparta’da sandık müşahitleri, il merkezinde 6 Senirkent ilçesinde 2 kişinin kullandıkları oyları fotoğrafladığını fark edip durumu polise bildirdi. Bu kişilerin kullandıkları oyları fotoğrafladığını belirleyen polis haklarında tutanak hazırladı ve işlem başlattı.

Öte yandan, çeşitli suçlardan aranan 8 şüpheli de, sandık görevlilerinin bildirmesi üzerine oy verdikten sonra gözaltına alındı. Emniyet ekipleri mükerrer oy kullandığı tespit edilen bir kişinin de yakalanması için çalışma başlattı.

Yunan halkı seçimlerden memnun

?? Parti’nin seçimleri kazanması Yunan medyasında geniş yankı uyandırırken, ülke halkı da Türkiye’de istikrar olduğu müddetçe Türk-Yunan ilişkilerinde sorunların en aza indirileceği yönünde görüş bildirdi.

Dün Türkiye’de yapılan milletvekili genel seçimlerinin AK Parti’nin zaferiyle sonuçlanması komşu ülke Yunanistan’da da yakından takip edildi. Seçim sonuçları Yunan medyasında geniş şekilde yer alırken ülke halkı da seçimlerden istikrar sonucunun çıkmasından memnun olduklarını dile getirdi. Yannis isimli bir Yunan vatandaşı seçimlerle ilgili olarak, “Şu anda bu haberi okuyorum. Açıkçası şaşırdım. Ama şunu söylemem gerekiyor ki Erdoğan ne kadar çok iktidarda kalırsa bizim sorunlarımız olmaz. Ümidim bir 4 yıl daha AK Parti iktidarda kalır ve iki ülke arasında sorunlar çıkmaz. Gerçekten şaşırtıcı ama güzel bir sonuçtu” sözlerini kullandı. Maria isimli bir başka Yunan vatandaşı da “Bana göre olumlu bir seçim sonucu. Çünkü komşu ülkemizde istikrarlı ve sabit bir hükümet oldukça bizim de sorunlarımız daha az olur. Sevindik bu sonuca” şeklinde konuştu.

Öte yandan Yunan medyası da Türkiye’deki seçimlere geniş yer ayırdı. Ta Nea gazetesi "?utlak kontrol Erdoğan’da" manşetini kullanırken, Elefhteros Typos gazetesi "Erdoğan’ın partisinin zaferi ve tek başına iktidar" manşeti ile haberi verdi. Efimerida Twn Sintakton Gazetesi “Tek başına iktidar ama mutlak iktidar değil” başlığını kullanırken Ethnos gazetesi ise "Erdoğan tekrar koltuğunu kazandı" manşetini kullandı. Efimerida Ton Sindakton gazetesi de, “Tekrar geri döndü ama anayasada değişiklik yapacak çoğunluğu sağlayamadı” yorumunu haber metnine taşıdı.

Seçim sonuçları

İstanbul seçim sonuçları

Ankara seçim sonuçları

İzmir seçim sonuçları

Eskişehir seçim sonuçları