Seçim sistemine de revizyon geliyor!

Uyum düzenlemelerinde siyasi partilerin yapı ve işleyişiyle seçim sisteminde düzenlemeler yapılacak. Bu kapsamda seçim barajının düşürülmesiyle daraltılmış bölgede masada! 

Osman Nuri CERİT/ANKARA 

16 Nisan’da milletin ‘evet’ dediği referandum sonrasında, yasalar Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemine göre yeniden düzenleniyor. Uyum düzenlemeleri kapsamında ele alınacak yasalar arasında siyasi partiler ve Seçim kanunları da bulunuyor. 

600 ayrı seçim çevresi 

Seçim sistemiyle ilgili mevcut sistemle devam etmek, dar bölge sistemi ve daraltılmış bölge sistemi gibi öneriler var. Dar bölge sistemi tercih edilir ise her seçim çevresinin bir milletvekili çıkacak. Yani seçim çevresinde en çok oyu alan partinin milletvekilliğini almasına dayanan “dar bölge” seçim sistemi, Türkiye’de 600 ayrı seçim çevresi olmasını öngörüyor. Daraltılmış bölge de ise ülkeyi en fazla 4 ya da 5 milletvekili çıkaracak bölgelere ayırmayı öngörüyor. Çalışmaların olgunlaşmasıyla siyasi partilerle görüşülüp revizeler yapılacak. Yurt dışında oy kullanan seçmenler için de seçim bölgesi oluşturulacak. Eğer bu düzenleme hayata geçirilirse yurt dışından seçilen vekiller de Meclis'e girecek. 

Değişiklik sinyalini verdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim sistemiyle ilgili değişiklik olabileceğinin sinyalini şöyle verdi: Önümüzdeki süreçte hem yeni sisteme hazırlık mahiyetindeki uyum yasalarının çıkartılması hem de seçim kanununda köklü değişiklikler yapılması gerekiyor. Milletvekilleriyle seçmenleri arasındaki ilişkiyi güçlendirmek için dar veya daraltılmış seçim bölgesi alternatifleri başta olmak üzere demokrasimizi güçlendirecek tüm teklifleri tartışmalıyız.