Seçim kanunu MYK gündeminde

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı'nın başkanlığındaki komisyonun hazırladığı seçim yasasında değişiklik öngören taslak metin, yarın gerçekleşecek AK Parti MYK'sına sunulacak.

Taslak metinde seçim barajının yüzde 5 veya 7'ye düşürülmesi, seçim çevresinin artırılması, hazine yardımı koşullarının yeniden düzenlenmesi gibi başlıklar yer alıyor. MYK'da son şekli verilecek olan düzenlemenin daha sonra Meclis'e gönderilmesi planlanıyor. Hayati Yazıcı, toplantıda bir sunum yaparak, teklifin detaylarını kurul üyeleri ile paylaşacak.

BARAJ NETLEŞECEK

Yüzde 10 olan seçim barajının yüzde 5 veya 7 olması öngörülüyor. Barajla ilgili kesin karar MYK toplantısında verilecek. Başkanlık sistemiyle birlikte siyasi partilerin ittifaklar kurarak seçime girmesi sonrasında, ittifaklar için de baraj olması konuları da MYK'da netleştirilecek.

124 YA DA 131 SEÇİM BÖLGESİ

Seçim kanununda dar bölge veya daraltılmış bölge olmayacak. Ancak, her seçim çevresine 5 veya 7 milletvekili düşecek şekilde bölünecek. 2018'de illerin milletvekili sayılarına göre yapılan hesaplamada, 5 milletvekiline bir bölge olması halinde Türkiye yaklaşık 131 seçim çevresine bölünmüş olacak. 7 milletvekiline bir seçim çevresi olması durumunda ise yaklaşık 124 seçim bölgesi olacak.