Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sayın Merkel kafayı Deniz Yücel’e takmış

Erdoğan, Merkel’in tutuklu Deniz Yücel’i istediğini, kendisinin ise 4 bin 500 teröristin dosyasını hatırlatarak ''Önce bunun neticesini verin'' dediğini aktardı. 

1

Murat Kelkitlioğlu

Brüksel dönüşünde gazetecilere açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile gerçekleştirdiği 30 dakikalık görüşme hakkında değerlendirme yaptı. Türkiye’de tutuklu bulunan bazı görüşmede gündeme gelip gelmediğiyle ilgili soruya Erdoğan, “Onlar kafayı Deniz’e (Deniz Yücel) takmış durumdalar. Ben de kendilerine ‘Sizde c¸ok Deniz var, ben size bunların dosyalarını da verdim’ diye hatırlattım” dedi. 

FETÖ orada cirit atıyor 

Erdoğan, Merkel’e ayrıca Almanya’daki terör örgütü yandaşlarıyla ilgili ilettikleri 4500 dosyayı da hatırlattığını belirterek, “‘Ayrıca sizden iltica talebinde bulunanlar var. Bunları koruma altına alıyorsunuz. O¨nce 4500 dosyanın bize neticesini verin’ dedim. Çünkü halen bir netice alamadık. Oralarda PKK, FETO¨ cirit atıyor. Bir de ‘Gec¸enlerde tero¨rist subaylar size geldi iltica talebinde bulundular, kabul ettiniz. Bunları bize teslim edin’ dedik. Tabii ki tüm bu hususlarda kendilerinden tatmin edici bir izahat alamadık!” ifadelerini kullandı.

En sert şekilde söyledik 

Merkel’e artık iki ülke arasında bir güven tesis edilmesi gerektiğini ifade ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Darbeci askerlerin iltica taleplerinin kabul edilmesine tepkimizi en sert sekilde gündeme getirdik ve ‘Bunu nasıl yaparsınız?’ diye sorduk” diye konuştu.

İncirlik konusunu bakanlıklar görüşecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel’in kendisinden İncirlik’i parlamenterlerin ziyaret etmesi için izin istediğini ifade ederek,  “Biz dedik ki, bundan o¨ncekinde isimleri go¨nderdiniz, isimleri uygun go¨rdu¨k, bo¨yle bir ziyarete mu¨saade ettik. Bunda da kimler ziyaret edecekse, listeyi Dıs¸is¸leri bakanınız go¨nderir, listedeki isimler uygunsa tabii olabilir... Zira Alman milletvekillerinin arasında bazen tero¨ristlere açıkça destek verenler de olabiliyor. Nitekim kendi partilerinin milletvekili olmayabilir ama diğer partilerden olabilir ama, birilerinin tero¨ristleri açıkça desteklemelerinin, tero¨ristlerle adeta beraber hareket etmelerinin hoş karşılanamayacağını ifade ettik. S¸imdi dıs¸is¸leri bakanlarımız kendi aralarında go¨ru¨s¸ecekler ona go¨re adım atacagˆız” ifadelerini kullandı. 

Meclis grubunda konuşacağım 

Erdoğan, Meclis Genel Kurulu’na girme durumu olmadığını ancak AK Parti Grubu’nda konuşma yapacağını, kendisi olmadığında ise Başbakan Yıldırım'ın milletvekillerine hitap edeceğini söyledi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti’nin başına geçmesinin ardından önümüzdeki dönemde yeni sisteme uygun olarak başka hangi adımların atılabileceği yönündeki soruyu yanıtladı. Önümüzdeki dönemde Parlamento’ya geleceğini ancak Genel Kurul Salonu’na bazı özel günler dışında girmeyeceğini ifade eden Erdoğan, “Salı gu¨nku¨ grup toplantılarında, konus¸ma yapabilirim. O zaman yapmadım, ama s¸imdi yapmam mu¨mku¨n. Ama diyelim ki ben gelemedim, orada genel bas¸kan vekili olarak Binali bey grup konus¸masını aynı s¸ekilde yapabilir, buna da mani bir hal yok” dedi. 

ANAYASA OKUMUYORLAR 

Önümüzdeki dönemin Türkiye’de bir reformun nasıl gerçekleştiğini göstereceğini belirten Erdoğan, “Cumhurbas¸kanlıgˆı’nda Bakanlar Kurulu toplantısı olur mu? 2 aylık yapmıs¸tık, 1 aya indirdik, 15 gu¨ne de indiririz. Buna itiraz edeneler, anayasayı okumuyorlar. Orada diyor ki, cumhurbas¸kanı istedigˆi zaman bakanlar kurulunu toplanmaya c¸agˆırır. 2 ayda bir demiyor, ayda bir demiyor, istedigˆi takdirde bakanlar kurulunu toplar” diye konuştu. 

Bahçeli’yi yanlış yönlendirmişler

Erdoğan, MHP lideri Bahçeli’nin Twitter’dan yaptığı açıklamalara ilişkin olarak, “Burada ciddi bir yanlıs¸ anlama var. Açıklamalarımın muhatabı Bahc¸eli degˆildi. Birileri Bahc¸eli’yi yanlıs¸ yo¨nlendirdi. Aksine, ana muhalefetin bas¸ındaki zatın birc¸ok yanlıs¸larını pazara c¸ıkaran bir cevap bu. Maalesef, bu tweetlerin atılması dogˆru degˆil. Kaldı ki ben o¨yle tweet is¸leriyle ugˆras¸amam" dedi.

Kılıçdaroğlu’nun ipleri uzun metraj

Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nın “Kontrollü darbenin ipliğini pazara çıkaracağım” şeklindeki sözleri için, “Hala orada mı Kılıc¸darogˆlu? C¸ıkarsın, zaten onun ipligˆi pazara c¸ıkarması o kadar uzun su¨ru¨yor ki. Bu kadar uzun metrajlı ipleri nasıl buluyor anlamakta zorluk c¸ekiyorum. Bir defa, onun kongre sorunu var. Egˆer varsa gec¸ kalmasın hemen c¸ıkarsın. Ama o¨nce o ic¸indeki FETO¨’cu¨leri bir temizlesin. FETO¨’yle elele yu¨ru¨tu¨yorlar is¸lerini” ifadelerini kullandı.

Okulların zorla imam hatip yapıldığı yalan

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Öğrencilerin zorla imam hatiplere kaydedildiği, okulların zorla imam hatiplere dönüştürüldüğü” yönündeki haberler için, “Yalandır, yanlıştır, kasıtlıdır, çarpıtmadır” dedi. Bunun karşısında önce kendisinin duracağını belirten Erdoğan, “Bunları köpürtenler, kendileri baskıcı ve faşist olduğu için herkesi de öyle zannediyorlar. Bizim zorlamayla, toplum mühendisliğiyle asla işimiz olmamıştır, olmayacaktır. İmam hatiplere olan ilgi zorlamanın değil, gönül bağının eseridir” dedi. 

ARENA İSMİ KALKIYOR 

Erdoğan, statların isimlerine "Arena " isminin verilmesine de tepki göstererek, "Bakana talimat verdim. Arena isimlerini statlardan kaldıracağız" dedi.

Avrupa Birliği yaşananları geride bırakmalı

Erdoğan: Yeni bir su¨reci bas¸latma temennisini Tusk ve Juncker gündeme getirdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan AB liderleri Jean-Claude Juncker ve Donald Tusk ile yaptığı görüşmenin olumlu geçtiğini ifade ederek, “AB u¨yelik su¨recine yeni ve pozitif bir ivme kazandırılması hususunda kendileriyle olumlu bir go¨ru¨s¸me yaptık. Tu¨rkiye-AB go¨c¸ anlas¸masının uygulanması hususunu, vize konusunu da mu¨zakere ettik. Tero¨rle mu¨cadelede Tu¨rkiye’ye destek olunmasını istedik. Referandum su¨recinde yas¸ananların geride bırakılması gerekiyor. Artık yeni bir su¨reci bas¸latma temennisi Tusk ve Juncker tarafından da gu¨ndeme getirildi” dedi. 

12 AYLIK TAKVİM ALDIK 

Erdoğan, “S¸imdi tabii kendileri de birtakım c¸alıs¸malar yapmıs¸lar. S¸u anda kendilerinden bu yaptıkları c¸alıs¸maya yo¨nelik biz 12 aylık takvim aldık. Bu takvim u¨zerinde dıs¸is¸leri ve AB bakanlıklarımızla bir c¸alıs¸ma yapacagˆız ve adımları atacagˆız” diye konuştu.

NATO’nun YPG’ye müspet bakışı yok 

Erdoğan, NATO’nun DEAŞ karşıtı koalisyona katılmasının YPG’ye yarayıp yaramayacağı sorusuna, “NATO'nun YPG’ye müspet bir bakıs¸ı so¨z konusu degˆil. Ama biz tekrar belirttik; ‘Ülkemize yo¨nelik herhangi bir yanlıs¸lık olursa angajman kurallarını uygularız’ dedik. Su¨rec¸ Irak ic¸in de Suriye ic¸in de gec¸erlidir” dedi.

Macron Önderoğlu için ricada bulundu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Fransa Cumhurbaşkanı Macron, sizden National Geographic’in kameramanını, fotogˆrafc¸ısını istemis¸” sorusuna “Evet bunlardan biri, Erol O¨nderogˆlu. C¸ifte vatandas¸mıs¸. Tutuklulugˆu kaldırılmıs¸ ama yargılanma su¨reci devam ediyor. Kendilerine so¨yledik. Digˆer Fransız’la alakalı da, kendisi geri go¨nderme merkezinde go¨zaltında. Su¨rec¸ devam ediyor” şeklinde yanıt verdi. 

POZİTİF ENERJİ VERDİ 

Erdoğan, “Temenni ederim ki Türkiye-Fransa arasındaki ikili ilis¸kileri bu dönemde c¸ok daha farklı bir yere tas¸ırız. Pozitif bir enerji verdi. Bu pozitif enerjinin, gerek yatırımlarda, gerek ticari ilis¸kilerde bizi iyi bir yere tas¸ıyabileceğini düşünüyorum. Mesela, Fransa-Italya-Tu¨rkiye arasında savunma sanayi alanındaki işbirliği önemli” dedi.