Başbakan Yıldırım: Savaşa girmiyoruz tedbir alıyoruz

Başbakan Yıldırım, “Bundan sonra Irak merkezi hükümeti muhatabımızdır. Sınırımızdaki statü değişikliği kabul edilemez. Biz tedbir alıyoruz, savaşa girmiyoruz’ dedi. 

Başbakan Yıldırım, televizyon kanallarının ortak yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. “Barzani’nin referandum inadı sıcak bir çatışmaya zemin hazırlamıştır” diyen Başbakan Yıldırım şunları kaydetti: 

Sonuç fark etmez, tanımıyoruz 

Dünyanın tüm uyarılarına rağmen inatlaşmaya gidildi. Bu gayrimeşrudur, sonuçları hiçbir şekilde tanınmayacaktır. Daha fazla gözyaşı kararı verilmiştir. Türkiye elini kolunu bağlayıp bekleyecek değildir. 

Kriz artık zirve yaptı dönülmez noktaya geldiği için bundan sonrası hoş olmayan sürecin başlangıcı. Bunun da bedeli oradaki günahsız sivil insanlara olacaktır. Geç olmadan adımları atacağız, çalışma yapılıyor. Gerek hava sahası, gerek sınır kapılarının nasıl yönetileceği... Bağdat’la daha sıkı bir diyalog içinde bu süreci yürütmemiz gerekiyor. Biz ülkemizin güvenliğini ilgilendiren konularda tedbir alıyoruz.  Afrin’de bir çatışmasızlık alanı oluşturmak için adım atıyoruz. Bunları “savaş” diye nitelemek hata olur. Biz savaşa girmiyoruz. Bunlar noktasal operasyonlardır. Kuzey Irak’ta 

12-13 noktada zaten varız. 

Genelkurmay Başkanı Tahran’a gidiyor 

Orgeneral Hulusi Akar’ın Tahran’a gideceğini söyleyen Yılıdrım, şöyle devam etti: Akabinde de Cumhurbaşkanımız da gidecek. İran, Türkiye, Irak bu krizin büyümeden çözülmesi yönünde bütün gayretimizi göstereceğiz. 

Meşru otorite Bağdat’tır 

Hedefimiz bizim ulusal güvenliğimize karşı tehdit olarak gördüğümüz bu referandum konusunda inat edenlerdir. PKK ile mücadeleyi bölücü harekete karşı yapıyoruz. Sınır kapıları ve havaalanları merkezi hükümetin sevk ve idaresindedir. Petrol boru hatları da bunlara dahil. Bizim alacağımız kararlardaki meşru idare otorite Bağdat’tır, merkezi hükümettir. 

Irak da tatbikata katılacak 

Peşmergenin eğitimi gibi artık bu tür yardımların yapılmayacağının bilinmesi lazım. Bu işte inat edenler aslında kendi halklarının geleceğini karartıyorlar. Sınırdaki tatbikata Irak’tan da  askeri personel, subay, uzman düzeyinde katılım olacağı konusunda bir bilgi var.  

Yasalarına göre muamele yaptık 

CHP’nin, hükümetin Barzani’ye karşı daha önce sergilediği tutumu eleştirdiği anımsatılarak, “Acaba Barzani konusunda Türkiye iyi ilişkiler kurarak hata yapmış mıdır?” sorusuna  Yıldırım “Türkiye, Irak anayasasındaki esaslar dahilinde muamele yaptı. Bizim yaptığımız uygulamalar, Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimine abartılarak, keyfi yaptığımız uygulamalar değil” dedi.

Türkmenlere müdahale olursa vururuz 

IKBY’nin sözde referandumuna ilişkin açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “Türkmen kardeşlerimize yönelik bir fiili müdahale olursa askeri operasyon hemen olur” diyerek şunları kaydetti: Referandum yok hükmündedir. Bizim muhatabımız Bağdat’tır. Neçirvan’ın yaptığı açıklamalar bizi ilgilendirmiyor. Göreceksiniz ilerleyen günlerde PKK da Barzani’ye saldıracak.  

Bölge için çok karanlık bir dönemin habercisi!

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Barzani’nin sözde referandumu, bölge için çok karanlık bir dönemin habercisidir” diyerek şunları kaydetti: Barzani, çok ağır bir bedel ödeyeceği yolculuğunu başlatmıştır. ‘Korsan referandum’ yok hükmündedir.