Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı sürpriz görüşme sonrası yeni Bakanlar Kurulunu açıkladı. Yeni kabinede ilk defa yer alan isimlerden Ahmet Demircan kimdir? Kabine sistemi başbakan, cumhurbaşkanı tarafından atanır ve başbakan da bütün milletvekillerinin içinden bir kabine (bakanlar kurulu) oluşturur. Bu kabinenin mecliten güvenoyu almasından sonra göreve başladığı bir hükümet modelidir.
Ahmet Demircan kimdir?
Dr.Ahmet Demircan (d. 1954, Samsun, Türkiye), Türk siyasetçi. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdi. Aynı Fakültede Genel Cerrahi İhtisası yaptı. Samsun I No'lu Sağlık Ocağı Doktorluğu, Muş Devlet Hastanesive Bafra Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanlığı, XX ve XXI. Dönem Samsun Milletvekilliği ile Devlet Bakanlığı yaptı. HAS Parti Genel Başkan Yardımcılığı yapmış ve şuan Adalet ve Kalkınma Partisi MKYK üyesidir. Evli ve 6 Çocuk babasıdır.
İşte Yeni Bakanlar Kurulu:
Başbakan Yardımcısı: Bekir Bozdağ
Başbakan Yardımcısı: Mehmet Şimşek
Başbakan Yardımcısı: Fikri Işık
Başbakan Yardımcısı: Recep Akdağ
Başbakan Yardımcısı: Hakan Çavuşoğlu
Adalet Bakanı: Abdulhamit Gül
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı: Fatma Betül Sayan Kaya
Avrupa Birliği Bakanı: Ömer Çelik
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Faruk Özlü
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı: Jülide Sarı Eroğlu
Çevre ve Şehircilik Bakanı: Mehmet Özhaseki
Dışişleri Bakanı: Mevlüt Çavuşoğlu
Ekonomi Bakanı: Nihat Zeybekçi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: Berat Albayrak
Gençlik ve Spor Bakanı: Osman Aşkın Bak
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı: Ahmet Fakıbaba
Gümrük ve Ticaret Bakanı: Bülent Tüfekçi
İçişleri Bakanı: Süleyman Soylu
Kalkınma Bakanı: Lütfi Elvan
Kültür ve Turizm Bakanı: Numan Kurtulmuş
Maliye Bakanı: Naci Ağbal
Milli Eğitim Bakanı: İsmet Yılmaz
Milli Savunma Bakanı: Nuretiin Canikli
Orman ve Su İşleri Bakanı: Veysel Eroğlu
Sağlık Bakanı: Ahmet Demircan
Ulaştırma Bakanı: Ahmet Arslan
Yıldırım konuşmasında, "Biz de sayın Cumhurbaşkanımıza arzettik, gerekli görüşmeler, istişareler yaptık. Yapılan bu değişikliği kamuoyuyla paylaşıyoruz. Tabii ki görev yapanlar, yeni görev yapacak arkadaşlar hepsi birbirinden üstün. Ne görevi bırakan ne de görevi alanın birbirine üstünlüğü sözkonusu değildir. Bu bir bayrak yarışıdır, bir kan değişimidir. Bakanlar Kurulu zaman zaman bir yeni değişikliğe ihtiyaç duyulduğunda bunlar yapılır. Genel olarak demokraside siyasette olan bir şeydir." ifadelerine yer verdi.
KABİNE SİSTEMİ NEDİR?
Bu sisteme başbakan, cumhurbaşkanı tarafından atanır ve başbakan da bütün milletvekillerinin içinden bir kabine (bakanlar kurulu) oluşturur. Bu kabinenin mecliten güvenoyu almasından sonra göreve başladığı bir hükümet modelidir. Türkiye tarihinde kabine sistemine geçiş: T.C. de kabine sistemine 29 Ekim 1923'te Cumhuriyetin ilanı ile başlamıştır. Bu tarihte meclis hükümeti sistemi terk edilmiştir.