Rus Genelkurmayı ile direkt hat açılıyor 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Türkiye-Rusya ilişkilerinde yeni bir sayfa açıldığını belirterek “Yakın ilişkiler için Rus Genelkurmayı ile direkt hat oluşturuldu” dedi. 

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, A Haber'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinin perde arkasını anlattı. 

'Siz çıktınız bu iş bitti dedim'

Kalın, darbe girişimi gecesi Erdoğan’ı ilk arayanlardan biri olan Putin’in şu sözlerini aktardı: Açıklamayı yaptık ama bir yandan da takip ediyoruz. Sizi sıkıntıya sokacak bir durum bizi de sıkıntıya sokar. Siz ne zaman halkı sokağa çağırdınız ve millet meydanlara çıkmaya başladı, ben, 'bu iş bitmiştir' dedim. 

Tüm konularda yakın temas

Kalın, "Bu tür hadiselerin yaşanmaması için yakın iş birliği içinde olalım' denildi. Bu çerçevede, bizim Genelkurmay ile Rus Genelkurmayı tekrar bir direkt hat oluşturdu. Görüşmelerin bir bölümünde Rus Genelkurmay Başkanı da vardı. Her türlü konuda temastalar" dedi. 

Moskova'ya giden heyetin görüşmelerinin çok önemli olduğunu vurgulayan Kalın, "Hem 24 Kasım gibi hadiselerin yaşanmaması hem de Suriye'de sivil kayıpların önlenmesi noktasında çok önemli" dedi.

PYD konusundaki hassasiyetlerin farkındalar 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Moskova'daki PYD bürosunu Putin'e ilettiğini, onların da bu konudaki hassasiyetlerin farkında olduğunu ifade ettiğini belirten Kalın, Türkiye, Rusya, Azerbaycan üçlü mekanizmasının kurulmasının da kararlaştırıldığını bunun da Yukarı Karabağ sorununun çözümü noktasında önemli bir adım olduğuna işaret etti. 

Gayet yapıcılar 

Bu konuda, Rus tarafının son dönemde yapıcı katkıları olduğunu belirten Kalın, şöyle devam etti: Bölgede yapılacak çok şey var. Ekonomik ilişkiler, altyapı, güvenlik çok konu var. Yukarı Karabağ sorununun çözülmesi Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesinden en fazla istifade edecek olan ülke Ermenistan'dır. 

Siyasi geçiş ve ateşkeste hemfikiriz 

Kalın, Erdoğan-Putin görüşmesinin bölgesel konularla ilgili dört önemli ayağı olduğunu belirterek, bunlardan birinin Suriye konusu olduğunu söyledi. Ziyarette Suriye konusunun kapsamlı olarak ele alındığını anlatan Kalın, şunları söyledi:  

İnsani yardım

Orada özellikle çatışmaların durdurulması, Halep'e insani yardımların ulaştırılması, siyasi geçiş sürecinin sağlanması ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün muhafaza edilmesi ve özellikle PYD, YPG konusundaki pozisyonumuzun dikkate alınarak burada adımların atılması konusunda mutabık kalındı. Rus tarafı ile bizim Esad konusunda birtakım görüş ayrılıklarımız var. Siyasi geçiş süreci, çatışmaların durdurulması konusunda hemfikiriz. Heyetlerimiz bu konuları detaylı şekilde konuşacaklar.