Rıza Sarraf davası Türkiye’ye karşı kumpas 

İşadamı Rıza Sarraf’ın yargılandığı davada son dönemde yaşananları değerlendiren Başbakan Yardımcısı Bozdağ, “Yargılama yapanlar, sanıklar üzerinde çok net bir şekilde baskı uygulamakta” dedi. 

BAKANLAR KURULU’NDA İÇ VE DIŞ GÜNDEMDEKİ GELİŞMELERE MERCEK

 Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nda gündemdeki iç ve dış gelişmeler detaylı olarak değerlendirildi.  

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu. Rıza Sarraf davasına yönelik soruyu yanıtlayan Bozdağ, “Türkiye’ye dönük açık bir kumpastır. Siyasi bir davadır, hukuki dayanaktan yoksundur. Onlar, rehin durumda adeta orada. ‘Şu ifadeleri kabul ederseniz, şu kadar cezayla kurtulursunuz, hemen tahliye olursunuz’ yazıyorlar, ellerine veriyorlar. Türkiye Cumhuriyeti devletini, hükümetini, kurumlarını suçlayan ve Türkiye’nin aleyhinde karar çıkmasına yardımcı olacak iftiralarda bulunmaya zorluyorlar” ifadelerini kullandı.

ABD’DEN DARBE TEŞEBBÜSÜ 

Davanın “17-25 Aralık darbe teşebbüsünün ABD’de, ABD yargısı eliyle tekrarlanmasından başka bir şey olmadığını” belirten Bozdağ, “Olmayan belgeler üzerinden ellerinde varmış gibi yargılama yapıyorlar. Türkiye ile İran arasındaki ekonomik ilişkilerin tamamı uluslararası hukuka uygundur” dedi. Bozdağ, “Türkiye’nin İran ile ekonomik ilişkilerine, Rusya ile olan ilişkilerine ve başka ülkelerle olan ekonomik ilişkilerine zarar vermeyi hedeflediği de çok açıktır” yorumunu yaptı. 

FBI ajanı kendi mi dinledi?  

FBI ajanının davadaki bilgileri teyit ettiğine ilişkin iddialara da tepki gösteren Bozdağ, “Kendi mi dinledi, dinlettirdi mi, yoksa dinleyenlerden kendileri mi yoksa dinleme filan yok da oluşturulmuş olan, ki bunlar kumpas oluşturulmuş şeyler, bu oluşturulmuş şeyleri oluşturanlardan mı aldı?” şeklinde konuştu.  

NATO’da bu skandalın üzeri örtülmemeli   

Başbakan Yardımcısı Bozdağ: Orada görevli üst amirler, komutanlar kimse, onlarla ilgili de işlem yapılmasını biz Türkiye olarak bekliyoruz. 

NATO tatbikatındaki skandalla ilgili olarak Bozdağ, şu değerlendirmelerde bulundu: Öncelikle şunu açıklıkla ifade etmeliyiz, bu, NATO tarihinin en büyük skandallarından bir tanesidir. Kabul edilemez bir durumdur, açık bir had bilmezliktir. Bu olayın şahıslarla kaim bir olay olarak değerlendirilmesini doğru görmediğimizi ifade etmek isteriz. İkincisi, bir özensizlik 

sonucu yapılmış bir iş gibi de gözükmemektedir. Onun için orada görevli üst amirler, komutanlar kimse, onlarla ilgili de işlem yapılmasını ve onların sorumluluklarının olup olmadığının da açık şekilde tespit edilmesini, gereğinin yapılmasını biz Türkiye olarak bekliyoruz. Bu işin üzerinin örtülmemesi, örttürülmemesi gerektiğini de çok net şekilde ifade ediyoruz. 

Taşeron düzenlemesi iki ay içinde yasalaşacak 

Bozdağ, taşeron işçi uygulamasına ilişkin düzenlemeye yönelik, “İnşallah aralık ayı sonu, Ocak ayı içinde taşeronla ilgili yasa TBMM’ye gelecek ve yasalaştırılacaktır” dedi. 

İki KHK önümüzdeki günlerde yayımlanacak  

Bozdağ, “Yeni kanun hükmünde kararname ile ilgili çalışmalar değerlendirildi. Önümüzdeki günlerde yeni kanun hükmünde kararname çıkacaktır. Hem tedbir hem de düzenleme kararnamesi olmak üzere iki ayrı KHK’yı önümüzdeki günlerde yayımlayacağız. Muhtevasını yayımlandığında görürsünüz. Şimdiden detaylarını burada vermek istemem” diye konuştu. 

Muhalefetin açıklamalarını memnuniyetle karşılıyoruz 

Bozdağ, bir hususun daha altını çizmekte fayda gördüğünü belirterek, “Türkiye’de siyasi partilerimizin, ana muhalefet ve diğer muhalefet partimizin hep beraber NATO’da yaşanan bu skandal karşısında ortak tavır koymaları ve birlikte Türkiye’nin lehine açıklamada bulunmalarını, hükümet olarak memnuniyetle karşıladığımızı da buradan ifade etmek isterim” dedi. 

TERÖRISTLER NEREDE?

Bunu ABD’ye sormak lazım

YPG ile yaptıkları anlaşmayla elini kolunu sallayarak Rakka’dan çıkan DEAŞ mensuplarının nereye gittiği sorusuna ilişkin Bozdağ, “Bence bunu Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Sözcüsü’ne değil de ABD’li yetkililere sormak lazım. Buradaki teröristler nereye gitti, hangi başkente gittiler veya bundan sonra nereyi başkent yapacaklar veya bundan sonra nereyi bombalayacaklar, nerede terör eylemi yapacaklar, ona sormak lazım” dedi.

Kabine’de faiz konuşulmadı

Bakanlar Kurulunda yüksek faiz konusunun gündeme gelip gelmediğine yönelik soru üzerine Bozdağ, hükümetin bu konuda ciddi çalışmalar yürüttüğünü söyledi. Yüksek faizin olduğu yerde olumlu gelişmelerin olmayacağını, her türlü olumsuz sonucun ortaya çıkacağının bir gerçek olduğunu vurgulayan Bozdağ “Umarız bu konuda olumlu gelişmeler olur. Ancak bu konu bugün Bakanlar Kurulunun gündeme gelmedi, herhangi bir görüşme yapılmadı” dedi. Erdoğan, faiz konusunda hükümetin bazı adımlar atacağını açıklamıştı.