Reform, icraat ve değişimle yola devam! 'Artık hakkını söke söke alan bir Türkiye var'

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin iki yıllık değerlendirme toplantısında konuşan Başkan Erdoğan, ‘'Kimsenin hakkına göz dikmeyen ama kendi hakkını da söke söke alan bir ülke olarak hareket etmeye devam edeceğiz'' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin 2 yılını değerlendirdi. Her bakanlığın yaptığı çalışmaları özetleyerek anlatan Erdoğan şunları kaydetti: “Bu dönemin içinde her türlü mücadele, her türlü kahramanlık, cesaret ve zafer de vardır. Bu süreçte her türlü saldırı ve ihanet girişimi başarısız oldu ve biz tüm sınavlardan başarıyla çıktık. Kimsenin hakkına göz dikmeyen ama kendi hakkını da söke söke alan bir ülke olarak hareket etmeye devam edeceğiz. Bu kapsamda 15 Temmuz sonrası milletimiz tarafından kurulan Cumhur İttifakı süreci hızlandırmıştır. MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli ile tüm MHP’li kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Yeni sistemin verdiği imkanlarla eksiklerimizi hızla tamamlayıp aksaklıkları düzeltebiliriz. Bu yönetim sistemi her türlü değişikliğin süratla yapılmasına imkan sağladı. Biz yaptık doğrusu bu gibi bir inatlaşmaya gitmeyeceğiz. Her türlü değişime gönlümüz de siyasetimiz de açıktır.”

64 KARARNAME ÇIKARDIK

“Son iki yılda Cumhurbaşkanı olarak kendi imzamızla çıkardığımız 64 kararname ve 2 bin 755 karar ile milletimize kesintisiz hizmet sunduk. Salgın dönemi dahil 180 günlük icraat programlarında planladığımız 2 bin 384 ana eylemin yüzde 93’ünü tamamladık. 9 Temmuz 2018’den bu yana yurt içinde 78 ilimize 114 seyahat gerçekleştirerek milletimizle kucaklaştık.”

AYASOFYA BU ANLAYIŞIN ÜRÜNÜ

“İnsanı yaşat ki devlet yaşasın ilkesini, her çalışmamızın merkezine yerleştirdik. Fatih Sultan Mehmet Han’ın vasiyetine uygun şekilde, ‘hünerin ülkeyi imar ederek milletin kalbini kazanmak’ olduğunu hiç aklımızdan çıkarmadık. Ayasofya’yı yeniden camiye dönüştürme kararımız da bu anlayışın ürünüdür.”

MAZLUMLARI BIRAKMAYIZ

“Geçmişinde sömürge ve katliam lekesi olmayan nadir devletlerden biriyiz. Gerek ülkemizin içinde gerekse ülkemizin dışında, ister Irak’ın kuzeyinde ister Suriye’nin kuzeyinde ister Barış Pınarı Harekatı’nda ister İdlib’de ister Libya’da ister Azeri kardeşlerimize karşı Ermenistan’ın şu anda yapmış olduğu saldırılarda hiçbir zaman mazlumları yalnız bırakmadık, bırakmayacağız. 

TERÖR ÖRGÜTLERİNE AĞIR DARBE VURULDU

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI 

Terör örgütü PKK’ya yönelik 234 binin üzerinde operasyon gerçekleştirdik. Bu operasyonlarda 950’si ölü, 732’si yaralı veya sağ, 672’si teslim olmak üzere toplam 2 bin 354 teröristi etkisiz hale getirdik.

İkna çalışmalarıyla 530 teröristi örgütün pençesinden kurtardık.

Son 1.5 yılda PKK’nın 400’e yakın eylemini engelledik.

15 Temmuz darbe girişimi başta olmak üzere, son dönemde ülkemize ve milletimize yönelik en büyük ihanetlerden birinin faili FETÖ’yle mücadele amacıyla 17 bin operasyon gerçekleştirdik.

DEAŞ ve El Kaide’ye yönelik yurt içinde 2 bin 652 operasyon yürüterek, 635 teröristi etkisiz hale getirdik ve 5 eylemi engelledik.

Uyuşturucu ile mücadelede kapsamında son iki yılda toplam 364 bin 346 operasyon yürüttük.

Düzensiz göçle mücadelede geri gönderme merkezlerinin kapasitesini 20 bine, sayısını 28’e çıkardık.

Terörden arındırdığımız yerlere gönüllü olarak dönen Suriyeli sayısı 402 bini aştı. 

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI 

Milli savunmada; ülkemizin ve milletimizin huzuru ve güvenliği için gece gündüz çalışan ordumuzu her alanda güçlendirdik.

Fırat Kalkanı Harekâtı’na ilaveten Zeytin Dalı, Pençe, Barış Pınarı ve Bahar Kalkanı harekâtlarıyla güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridoruna yeni darbeler indirdik.

Irak sınırımızdan sızan teröristlerin önlerini kesmek için, sınır ötesinde güvenli bölgeler oluşturuyoruz. Böylece ülkemize bu bölgeden yönelik terör tehdidini önemli ölçüde bertaraf ettik.

Libya’da, yaptığımız anlaşmalara uygun şekilde ülkenin meşru hükümetine destek veriyoruz.

Trablus’u tehdit eden darbecileri gerileterek, Libya halkının güvenliğini temin ettik ve geleceğine umutla bakmasını sağladık.

Ordumuz, Afganistan’dan Kosova’ya, Somali’den Katar’a kadar dünyanın pek çok yerinde barışın teminatı olarak görev yapıyor.

FETÖ terör örgütünden temizlenen ordumuz, tüm gücüyle tarihi bir mücadele yürütüyor. 

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI 

KİMSE HEVESLENMESİN, PRİM VERMEYİZ

Dışişleri’nde; “dünya 5’ten büyüktür” anlayışıyla, 2018’de 242 olan yurtdışı temsilcilik sayımız 246’ya yükselttik.

Libya Milli Mutabakat Hükümeti’yle 27 Kasım 2019’da Mutabakat Muhtırası imzaladık. Bu ahdi ve meşru zeminde Libya ile işbirliğimizi geliştiriyoruz. Uluslararası deniz hukuku neyi gerektiriyorsa, aynı şekilde bu adımlarımızı atmaya devam edeceğiz. Libya’daki son gelişmeleri takip ediyoruz. Kimse heveslenmesin ona da prim vermeyeceğiz.”

İki yıllık dönemde Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ile İslam İşbirliği Teşkilatı’nda dönem başkanlıklarını başarıyla yürüttük.

İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanlığımız süresince düzenlediğimiz 30’dan fazla üst düzeyli toplantıyla örgütün faaliyetlerine ivme kazandırdık.

İsrail’in hukuksuz adımları karşısında 2017 ve 2018 yıllarında Kudüs konulu iki Olağanüstü Zirve’ye ev sahipliği yaptık.

Bin yıllık komşumuz ve kardeşimiz olan Suriye halkı özgürlüğe, kavuşana kadar bu ülkede kalmaya devam edeceğiz. Bugünlerde Suriye’de seçim yapıyorlar. Böyle seçim mi olur? Nerede dünyanın ‘demokrasi, demokrasi’ diyen ülkeleri?

Balkanlar’daki en geniş bölgesel işbirliği forumu olan ve 13 bölge ülkesinin katıldığı Güneydoğu Avrupa Ülkeleri İşbirliği Süreci’nin Dönem Başkanlığını da 1 Temmuz 2020 tarihi itibarıyla üstlendik.

BMGK Başkanlığı’na ilk kez Türkiye’nin adayı Volkan Bozkır seçildi.

En Az Gelişmiş Ülkelere Yönelik Birleşmiş Milletler Teknoloji Bankası, 4 Haziran 2018 tarihinde Gebze’de açıldı.

NATO bünyesinde yüksek görünürlüğe sahip faaliyetler sürdürdük.

Milli davamız olan Kıbrıs meselesine ilişkin kararlı duruşumuzu her alanda ortaya koyduk. 

SAĞLIK BAKANLIĞI 

DÜNYANIN HER YERİNE KOŞTUK

Son iki yılda 15 bin 239 yatak kapasiteli 10 şehir hastanesi açtık.

18 yılda hastane yatak kapasitemizi 164 binden 246 bine, nitelikli yatak kapasitemizi 148 bine çıkardık.

378 bin den devraldığımız sağlık çalışanı sayısı bugün 1 milyon 101 bini geçti.

58 adet olan MR sayımız 909 adete, 323 olan tomografi sayımız 1.213 adete, 4 bin 891 olan diyaliz sayımız 18 bin adede yükseldi.

112 Acil Sağlık İstasyonu sayımız 481 adetten 2 bin 985 adede, 618 olan ambulans sayısı 5 bin 437’e çıktı.

Evde Sağlık Hizmetinden 1 milyon 606 bin vatandaşımız faydalanıyor.

Koronavirüsle daha etkili mücadele için 1.005’er yataklı Yeşilköy Prof. Dr. Murat Dilmener ve Sancaktepe Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanelerini devreye aldık.

Bugüne kadar 136 ülke ve 4 uluslararası kuruluşun sağlık malzemesi desteği talebini karşıladık.

Çeşitli sebeplerle geçici olarak yurt dışında bulunan 138 ülkedeki 90 binden fazla vatandaşımızı, kurduğumuz hava, kara ve deniz köprüleriyle ülkemize getirdik. 

ADALET BAKANLIĞI 

HUKUKİ HAKLARI GÜVENCEYE ALDIK

Son iki yılda 5 bin 344’ü hâkim ve savcı olmak üzere 24 bin 64 yeni personel alımı yaptık.

18 yılda ilk derece mahkeme sayısını adli yargıda yüzde 76, idari yargıda yüzde 32 artırarak mahkemelerin yükünü azaltmıştık.

Son iki yılda 554 yeni mahkemeyi daha hizmete aldık.

Adli yargı istinaf mahkemelerini ilk olarak 7 yerde faaliyete geçirdik, sonra bu sayıyı 15’e çıkardık.

18 yılda yaptığımız 269 adalet hizmet binasının 38’ini iki yılda bitirdik.

İki yılda arabulucuya giden dosyaların %63’ü başarıyla sonuçlandı.

İnfaz düzenlemesiyle, hem adaletin tecellisini, hem de hükümlülerin topluma kazandırılmasını gözeten yeni bir sisteme geçtik.

Çoklu baro düzenlemesini de içeren ve avukatların kılık-kıyafetten baro keseneğine kadar pek çok haklarını hukuki güvence altına alan bir düzenlemeyi de geçtiğimiz hafta hayata geçirdik. 

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

EBA SİSTEMİYLE DÜNYADA ÜÇÜNCÜYÜZ

Son iki yılda ilk ve ortaöğretimde 2 bin 805 yeni okul, 15 bin yeni derslik inşa ettik, 87.681 öğretmen ataması yaptık.

Öncekilere ilave olarak 17 Bilim ve Sanat Merkezi, 1.913 laboratuvar, 1.034 kütüphane, 634 dijital kütüphane açtık.

2018 yılında ek ders ücreti ile birlikte bir öğretmenin eline aylık 4 bin 153 lira geçerken, bu rakam yüzde 25’lik artışla 5 bin 177 liraya ulaştı.

Orta-ağır düzey engelli öğrencilerin temel yaşam becerileri kazandıkları 175 uygulama evini hizmete sunduk.

ASELSAN üretim tesislerinde Savunma Sanayi Lisesi açtık.

“Patenti Türkiye’dedir!” diyebilmek için okullarımızda patent, faydalı model ve tasarım odaklı eğitim başlattık.

Turizm sektörü için 11 yeni meslek lisesini hizmete sunduk.

Eğitimin tüm kademelerinde 6 bin 507 adet Tasarım Beceri Atölyesi’ni 11 farklı modelle kurduk.

Salgın döneminde EBA adını verdiğimiz Eğitim Bilişim Ağı’nı hayata geçirdik. EBA 3.1 milyar tıklanma sayısıyla Türkiye’de en çok ziyaret edilen 10’uncu, dünyada ise 3’üncü site oldu.

TRT EBA’da yapılan 2 bin 516 saat yayını 7.4 milyon öğrenci ve 1 milyondan fazla öğretmen aktif olarak kullandı.

Mesleki eğitim kurumlarımızın, koronavirüs ile mücadelede ilave katkısı oldu.

VEFA projesinde 77 il ve 361 ilçede 1.836 milli eğitim personelimiz görev alarak özverili bir çalışma sergiledi.

Türkiye Maarif Vakfı;

Vakfımız, 43 ülkede 1’i yükseköğretim kurumu, 9’u eğitim merkezi olmak üzere 332 eğitim kurumu, 42 yurt, 38 bin 846 öğrenci ile eğitim faaliyetlerini sürdürüyor. 405’i Türk 7 bin 337 personel istihdam ediliyor. 

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI 

KÜLTÜR HAZİNELERİNE YENİLERİ EKLENDİ

İstanbul’un Cumhuriyet dönemi sembollerinden olacağına inandığımız Çamlıca Camisi’ni 2019’da ibadete açtık.

Millet Kütüphanemizi 2020’de milletimizin hizmetine sunduk.

Rami Kışlası’nı millet kütüphanesine dönüştürdük. 38 millet kıraathanesini hizmete aldık.

Göbeklitepe’nin UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne girmesini sağladık. 2019 yılını Göbeklitepe Yılı ilan ettik.

Türkiye, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine Kayıtlı Unsurlarda 178 ülke arasında ilk 5’te yer alıyor. 2 yılda 363 kazı gerçekleştirdik.

Yurt dışından toplam 13 bin 91 eseri ülkemize getirdik.

Turizmde, 2018’de ülkemize gelen ziyaretçi sayısı 46 milyonu aşarken, 2019 yılında bu sayı 52 milyona yaklaştı.

Mavi bayraklı plaj sayımız bu dönemde 459’dan 486’ya yükseldi.

18 yılda toplam 5.5 milyar lira kaynakla 5 bin 400 tarihi eserimizi restore ettik, buna 2 yılda 234 eser daha ekledik.

Bu yıl Sivas Gök Medrese ve Erzurum Çifteminareli Medrese Vakıf Müzelerinin açılışlarını yapmayı planlıyoruz.

Son iki yılda dünyanın çeşitli yerlerindeki mazlumlar ve kardeşlerimiz için 300’ün üzerinde okul, 75 hastane ve klinik inşa ettik veya yeniledik

Dünyanın dört bir yanından 16 bin öğrenciye eğitim imkanı sağlıyoruz. 

GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI 

GENÇLİK MERKEZLERİNİ 9’DAN 338’E ÇIKARDIK

Geleceğimizin teminatı gençlerimizi her alanda destekleyen politikaları ve yatırımları çerçevesinde, son iki yılda yaklaşık 4,5 milyar liralık rakamla 979 yatırımı tamamladık.

Türkiye’de 18 yıl önce sadece 9 adet olan gençlik merkezleri sayısını 338’e çıkardık.

Son 2 yılda bu merkezlerde 5,5 milyonu aşkın gencimizin iştirak ettiği 400 bini aşkın faaliyet gerçekleştirdik.

Yükseköğrenim yurtlarımızın sayısını 190’dan 795’e, kapasitesini 182 binden 707 bine çıkardık.

Son iki yılda toplamda 84 bin 427 yatak kapasiteli 117 adet yükseköğrenim yurdunu hizmete aldık.

Yükseköğrenim harçlarını kaldırırken, 18 yıl önce sadece 45 lira olan aylık burs-kredi miktarını 2018 yılında 470 liraya, 2019 yılında 500 liraya, bu yıl ise 550 liraya yükselttik. 

2 YILLIK İCRAAT ELEKTRONİK KİTAPTA 

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “2 saat 15 dakika milletinin huzurunda 2 yılın muhasebesini yapan, Cumhurbaşkanımızın konuşmasını elektronik kitap olarak yayına hazırladık” dedi. Kitaba “www.iletisim.gov.tr” den ulaşılabilecek.