Referandumda ‘dejavu’ 

Referandumda sandıktan çıkan oy oranları 2014 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimiyle neredeyse bire bir örtüştü. Erdoğan'a olan güven tescillendi.

Doruk ÇAKAR / ANKARA 

Doğrudan milletin oylarıyla gerçekleştirilen 10 Ağustos 2014 tarihli cumhurbaşkanlığı seçimde sandığa giden seçmen, yüzde 51.79 oyla Recep Tayyip Erdoğan'ı Türkiye Cumhuriyeti'nin 12. Cumhurbaşkanı seçmişti. Pazar günü gerçekleştirilen ve Cumhurbaşkanlığı sistemini öngören anayasa değişikliği referandumunda "evet" oylarının oranı ise yüzde 51.40 olarak çıktı. Referandum sonuçlarının, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçildiği 2014 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları ile örtüşmesi, milletin Erdoğan'a duyduğu güvenin göstergesi de oldu. 

Rize ve Bayburt yine başta 

Referandumda sadece ülke genelindeki oy oranları değil, il bazındaki sonuçlawr da 2014 cumhurbaşkanlığı seçimleri ile büyük oranda benzerlik gösterdi. 2014 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’a en çok oy veren iller sırasıyla  Rize, Bayburt, Gümüşhane, Konya, Aksaray Çankırı, Düzce, Maraş, Elazığ ve Malatya olmuştu. Bu tablo pazar günü gerçekleşen halk oylamasında da çok değişmedi. Evet oyunun en yüksek çıktığı iller Bayburt, Rize, Aksaray, Gümüşhane, Erzurum, Yozgat, Kahramanmaraş, Çankırı, Konya ve Bingöl olarak gerçekleşti. 

Rakamlarla 2014 ve 2017 oylaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2014'te yüzde 51.8 oyla halk tarafından seçilen ilk cumhurbaşkanı olma şerefi ve unvanını kazanmıştı.