Referanduma gitmek bizi yok saymak olur

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Kuzey Irak yerel yönetimini bugüne kadar hiç yalnız bırakmadık. Her zaman yanında olduk, her türlü desteği verdik. Alacağımız yaptırım kararları sıradan olmaz” dedi. 

1

YAVUZ ATALAY

New York’ta gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Irak yönetiminin bağaımsızlık referandumuna karşı yaptırım uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin soruyu yanıtladı. Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısından önce net bir açıklama yapmanın yanlış olacağını vurgulayan Erdoğan, “MGK toplantısında gerek hükümetin gerek silahlı kuvvetlerimizin temsilcileri var. Hepsi orada bu konuyla ilgili düşüncelerini açıklayacaklar. Bunun neticesinde de MGK olarak hükümete, biz kararımızı teklif edeceğiz” diye konuştu. 

KARARLILIĞIMIZ ORTADA

Daha sonra da Bakanlar Kurulunda da değerlendirme yapılacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ne gibi yaptırımlar yapabiliriz veya yaparız belli olacak. Ama bunlar tabii sıradan olmayacak. Biz bu kararlılığımızı ortaya koyacağız çünkü biz Kuzey Irak yerel yönetimini bugüne kadar hiç yalnız bırakmadık. Her zaman yanında olduk, her türlü desteği verdik. Bu kadar desteği veren, kendilerini sıradan değil candan sayan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni adeta yok farz etmek olarak görüyoruz bu yaklaşımı. Bunu görmelerinde fayda var diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı hesabından Macron’a ince mesaj 

Cumhurbaşkanlığının Fransızca Twitter hesabından yayımlanan mesajda, Erdoğan’ın “Türkiye’nin Cumhurbaşkanı ile görüşmek bir değerdir” ifadesine yer verildi. Mesajda, Erdoğan ve Macron’un dün New York’ta gerçekleşen görüşmesinin fotoğrafı da paylaşıldı. Fotoğraf karesine, Erdoğan’ın cesur ve öz güvenli hali, Macron’un ise daha endişeli, heyecanlı ve bir şeyler öğrenmeye çalışır hali yansımıştı. Macron, Fransız Le Point dergisine geçen ay verdiği mülakatta, “Dünya liderliği o kadar havalı değil, Erdoğan’la 10 günde bir konuşmak zorundayım” diye konuşmuştu. 

Gazeteciye ders: Önce teröriste terörist deyin 

Türkiye’de 15 Temmuz 2016’da yaşanan darbe girişiminden sonraki süreçle ilgili olarak Erdoğan, şu değerlendirmeyi yaptı: Öncelikle siz teröriste neden terörist demiyorsunuz, bunu merak ediyorum. Önce teröriste terörist deyin. İkinci olarak, ülkemizde hükümeti devirmeye yönelik süreçlerin içerisinde yer alan birçok birey, hukuk içerisinde yargılanıyor. 

Trump bana üzgün olduğunu söyledi 

Bugün Trump ile gerçekleştireceği görüşmede korumalarıyla ilgili konuyu da ele alacaklarını belirten Erdoğan, ABD Başkanı’nın  telefonda üzüntüsünü aktardığını belirtti. 

ABD’de, geçen mayıs ayında Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği önünde yaşanan olaylarla ilgili bir soru üzerine Erdoğan, bu konuda üzgün olduğunu anlattı. Erdoğan, geçen hafta ABD Başkanı Donald Trump’ın da kendisini aradığını, bu konuda üzgün olduğunu ve konuyu takip edeceğini söylediğini belirtti. 

ABD POLİSİ YETERSİZ KALDI 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, rezidans önündeki göstericilerin bu bölgede toplanan Türklere bağırıp hakaretler ettiğini ve Amerikan polisinin olaylara müdahalede yetersiz kaldığını vurguladı.  “Sayın Trump’la perşembe günü bu konuları samimi bir şekilde konuşacağız” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, adaletin en kısa sürede yerine gelmesini beklediğini vurguladı. 

Baş başa randevu bugün 22.00’de 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Trump’ın bugün TSİ 22.00’de gerçekleştireceği görüşmede pekçok başlık bulunuyor. Görüşmede Suriye normalleşme süreci Astana görüşmelerinde gelinen noktayla birlikte ele alınacak. Ayrıca Irak’taki referandum, Körfez krizi ve diğer bölgesel gelişmelerin yanı sıra Myanmar ve Kore gerilimi konuşulacak. Küresel gelişmelerin yanısıra ikili ilişkiler ve Türkiye’nin terörle mücadelede ABD’den talepleri ile Türkiye aleyhine açılan davalar da görüşmenin önemli başlıkları arasında yer alıyor. 

İkili görüşmelerine devam ediyor  

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili görüşmelerini devam ettirdi. Erdoğan, BM binasında Kosova Cumhurbaşkanı Taçi ile görüştü. Basına kapalı gerçekleşen görüşme yaklaşık 40 dakika sürdü. 

Kürtlere değil terör örgütlerine karşıyız 

ABD’nin Suriyeli Kürtlerle çalışmasının, Türk-Amerikan ilişkilerinde “anlaşmaz bozucu” bir unsur olup olmadığı yönündeki bir soruya ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Öncelikle burada bazı şeyleri birbirine karıştırmayalım. Burada konu bir Kürt meselesi değildir. Bu bir terör örgütü meselesidir. Bunun altını çizmek istiyorum çünkü biz Kürtlere karşı değiliz, biz terör örgütlerine karşıyız. Kürtler bizim dostlarımızdır” yanıtını verdi. 

Bize vermedikleri silahları verdiler 

Türkiye’nin ABD’den para ödeyerek silah aldığını ancak bu ülke yönetimi tarafından teröristlere bedavaya silah verildiğini vurgulayan Erdoğan, “3 bin TIR silah bu teröristlere gönderildi. Zamanında Predator insansız hava aracı almak istedik. Vermediler ama teröristlere bunların hepsini TIR’larla gönderiyorlar” açıklamasını yaptı. 

Rakka konusunda anlaşma sağlayamadık

Erdoğan, Türkiye’nin, DEAŞ’a karşı verdiği mücadeleye vurgu yaptı: Biz DEAŞ’a karşı çok ciddi bir mücadele veriyoruz. Şimdiye kadar 3 binden fazla DEAŞ militanı teröristi öldürdük. Bir terör örgütüne karşı başka bir terör örgütü kullanılamaz ancak şu anda ABD, DEAŞ’ı yok etmek için YPG ile çalışıyor. ABD, YPG’yi DEAŞ’la mücadelede kara gücü olarak kullanıyor ancak biz kendilerine (bu noktada) yardım edebileceğimizi söylemiştik. Ne yazık ki bu konuda anlaşamadık. 

AB konusunda tahammülümüz sınıra yaklaştı 

Erdoğan, “AB, Türkiye noktasındaki kararını vermeli” dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) 72. Genel Kurulu toplantılarına katılmak üzere ABD’nin New York kentinde bulunan Erdoğan, PBS kanalında yayımlanan “News Hour” programının yapımcısı Judy Woodruff’a mülakat verdi. Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) konusundaki bakış açısını soran Woodruff’a Cumhurbaşkanı Erdoğan, “AB konusunda samimiyiz ama aynı samimiyeti AB’den de bekliyoruz. 

Kararını vermeli

AB, Türkiye’yi almak veya almamak noktasındaki kararını vermeli ancak nereye kadar buna tahammül ederiz onu da bilemiyorum. Bir yere kadar bu şartlarda tahammül ederiz. O noktadan sonra da Türkiye kararını verebilir” yanıtını verdi.

Yemek sonrası halkla sohbet

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, ABD Başkanı Trump ve eşi Melania Trump’ın ev sahipliğinde verilen resepsiyona iştirak etti. Resepsiyon sonrasında ellerinde Türk bayrakları bulunan gurbetçiler, Erdoğan’ı konakladıkları otelin çevresinde bekledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, otele gelişlerinde kendilerini bekleyen Türk vatandaşlarının yanına gitti. Burada gurbetçilere selam veren Erdoğan çifti, onlarla sohbet etti.

Üniversiteye giriş sistemi de değişecek 

TEOG sınavının kaldırılmasının ardından başlayan tartışmalara ilişkin soruyu da yanıtlayan Erdoğan, “Çocuklarımızı bindirilmiş kıtalar olarak görmek istemiyoruz. Bu imtihan kıskacı altında çocuklarımızın bitmesini, tükenmesini görmek istemiyoruz. Hazırlıklarımız var, bu hazırlıkların hepsini hükümetimiz, Milli Eğitim Bakanlığı vasıtasıyla zaten açıklayacak” dedi. Üniversiteye giriş sınavlarıyla ilgili bir değişiklik olup olmayacağı da sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “O da olacak, o konuda da çalışılıyor” değerlendirmesini yaptı.