Refah'taki katliama ABD vizesi

Beyaz Saray Danışmanı Kirby, ABD'nin sivillerin korunmasına yönelik mesajını İsrail'in aldığını iddia etti, ancak devam eden katliamları “İsrail'in egemenlik hakkına dayanarak aldığı kararlar” diye savundu.

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki soykırımı 131 günü geride bıraktı. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği 11 katliamda 103 kişinin öldürüldüğü, 145 kişinin yaralandığını açıkladı. Gazze'de 7 Ekim'den bu yana devam eden saldırılarda toplam can kaybının 28 bin 576'ya, yaralı sayısının da 68 bin 291'e ulaştığı aktarıldı. 1,5 milyona yakın sivilin sığındığı Refah bölgesine saldıran İsrail'e ABD'den şartlı destek geldi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, basın toplantısında sivillerin hedef alınmaması yönündeki ABD'nin hemen her gün verdiği mesajlara rağmen İsrail'in ya Amerikan yönetimini umursamadığı ya da bu mesajları gerçekten alıp almadığı yönündeki eleştirel sorularla karşılaştı.

'SALDIRI KENDİ KARARI'

İsrail tarafına açık ve gizli tüm görüşmelerinde Gazze'deki sivillerin hedef alınmaması ve onların korunması gerektiği yönündeki mesajları ilettiklerini kaydeden Kirby, Netanyahu yönetiminin bu mesajları büyük ölçüde aldığını savundu. Buna rağmen katliamların hala neden sürdüğüne yönelik soruya cevap veren Kirby, İsrail'in, ABD'nin en önemli müttefiklerinden biri olduğunu ancak günün sonunda egemen ve bağımsız bir devlet olarak kendi askeri kararlarını alıp uyguladığını söyledi.

'ÇOK FAZLA SİVİL KAYIP VAR'

İsrail'in güvenilir ve uygulanabilir bir plan olmaksızın Refah'a saldırmasını istemediklerini kaydeden Kirby, "Siviller göz önünde bulundurulmadan Refah'a girilmemesi konusundaki endişelerimizi Başbakan Netanyahu'ya defalarca ilettik. Başkan Biden'ın dediği gibi çok fazla sivil kaybı var" şeklinde konuştu.

İSRAİL ORDUSU YİNE SİVİLLERİ HEDEF ALDI

İsrail Gazze'de sivilleri hedef aldığı katliamlarını dün de sürdürdü. İsrail Hava Kuvvetlerine bağlı uçaklar Gazze'deki Nuseyrat Mülteci Kampı'nı hedef aldı. Sağlık kaynakları, saldırılarda kadın ve çocukların da olduğu çok sayıda kişinin öldüğünü açıkladı. El-Cela Caddesi'nde sivil bir aracın vurulması sonucu da 6 Filistinli öldü. İsrail İHA'sının, Zeytun mahalesinde de cami çevresinin bombalanması sonucu 1 kişi öldü.

49 FİLİSTİNLİ HASTA DAHA ANKARA'DA

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından önce Mısır'a götürülen 49 Filistinli hasta ile beraberindeki 107 refakatçi, Milli Savunma Bakanlığı'na (MSB) ait askeri kargo uçakla tedavi için Ankara'ya getirildi. Havalimanında ilk kontrolleri yapılan hastalar ambulanslarla Bilkent Şehir Hastanesi'ne nakledildi.

KADIN VE ÇOCUKLARI VURUN EMRİ

Soykırım suçlarına her gün bir yenisini ekleyen İsrail Savaş Kabinesi'nin işgal ordusuna Gazze'deki kadın ve çocukları öldürme emri verdiği ortaya çıktı.

Hamas bahanesiyle aylardır yaptıkları bombardımanla Gazze'yi yerle bir eden, on binlerce masumu katleden İsrail kana doymuyor. İsrail medyasında çıkan habere göre, İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in kabine toplantısında orduya kan donduracak bir talimat verdiği belirlendi. Ben-Gvir, "Kadın ve çocukların sınıra yaklaşmasına izin veremeyiz, yaklaşan herkes kafasına bir kurşun yemeli" ifadelerini kullandı.

AÇLIKLA VURUYORLAR

Daha önce Gazze'nin yakılması çağrısında bulunan İsrail'in aşırı sağcı milletvekili Nissim Vaturi Filistinlileri 'terörist' olarak nitelendirerek, "Kim bir kurşun yediyse muhtemelen hak etmiştir" sözüyle İsrail'in suçlarını itiraf etti. İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, zorla aç ve susuz bırakarak, kıtlığa sürükledikleri Gazze'ye un sevkiyatını engellemeye devam edeceğini açıkladı.

15 KAMP ALANI TEKLİFİ

Öte yandan İsrail hükümetinin Refah'taki Filistinlilerin çadır kentlere tahliyesi için Mısır'a teklifte bulunduğu öne sürüldü. Wall Street Journal'in haberinde, Gazze'nin güneybatı kesiminde her biri yaklaşık 25 bin çadırdan oluşan 15 kamp alanı kurulmasının teklif edildiği belirtildi.

BM: GAZZE ŞERİDİ'NDE YAŞANAN SOYKIRIMDIR

BM Konut Hakkı Özel Raportörü Balakrishnan Rajagopal, Gazze'de yaşananları 'felaket' olarak niteledi. BM Raportörü Rajagopal, "Gazze'de yaşananların soykırım olduğunu doğruladık. Bana göre, hiçbir şüpheye yer bırakmayacak şekilde soykırım eylemleridir. Bosna Savaşı sırasında 8-9 bin civarında insan öldü. Gazze'de 28 binden fazla kişi öldü. Soykırım eylemi sonucuna varmaktan kaçınmak zor" dedi. BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric de Refah mesajı vererek, "BM, insanların zorla yerlerinden edilmesinde rol almayacak" diye konuştu. UNRWA eski Sözcüsü Chris Gunness, Gazze'deki vahşeti "İnsanlık tarihinde ilk kez bir soykırım televizyonlarda canlı olarak yayınlanıyor" sözleriyle özetledi.