Radikal grupları birlikte ayıralım

Başkan Erdoğan, İdlib’e saldırının sivillere yönelik insanlık suçu oluşturacağını belirterek, Rusya ve İran liderlerine “Kentteki sivilleri ve radikal grupları birlikte ayrıştıralım” diyecek. 

Osman Nuri CERİT

İdlib’te kördüğüme dönüşmüş sorununun çözümü için bütün dikkatler bugün İran’ın başkenti Tahran’da gerçekleşecek üçlü zirvede olacak. Suriye’nin normalleşmesi için somut kararların alındığı Astana Zirvesi’nin garantörü Türkiye, Rusya ve İran’ın liderleri bir araya gelecekler.  

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin buluşacağı masada Erdoğan, çatışmasızlık ortamının sürdürülmesi konusundaki kararlılığı ve çözüm önerilerini ortaya koyacak. 

İNSANLIK SUÇU OLUR 

Erdoğan, saldırının 3,5 milyon sivilin yaşadığı bölgede felaketle sonuçlanacağının altını çizecek. Olası saldırının insani, bölgesel ve global sonuçlarının çok ağır olacağını da vurgulayacak. Kötü senaryonun gerçekleşmesi halinde, milyonlarla ifade edilen göç dalgasının Türkiye’ye yöneleceğine dikkat çekecek. Erdoğan, rejimin katliama dönüşecek saldırısına izin verilmesinin insanlık suçu oluşturacağını da ifade edecek.  

RUSYA-İRAN ROL ÜSTLENMELİ 

Üç ülkenin ortak kararla felaketi önleyebileceğini vurgulayacak olan Erdoğan, Şam’ın engellenmesi için rol üstlenilmesi gerektiğini hatırlatacak. Erdoğan İdlib’de radikal grupların ayrıştırılmasına ilişkin çözüm önerilerini sıralayacak. Bunun için Türkiye, Rusya ve İran’ın katılımıyla yol haritası ve takvim oluşturulabileceğini belirtecek. Radikallerin bölgede elemine edilceği seçenekleri ortaya koyacak. 

Olası göçe karşı hazırlık 

Türkiye, kötü senaryolara karşı hem güvenlik, hem de insani önlemlerini alıyor. Bu kapsamda Türkiye’nin İdlib’teki 12 gözlem noktasına askeri takviyeler yapıldı. Türkiye’nin İdlib sınırında da askeri önlemler en üst seviyeye çıkarıldı. İdlib’i hedef alacak olası saldırıda yaşanması beklenen göç dalgasına karşı da gerekli önlemler alınıyor. Başta Kızılay ve AFAD olmak üzere insani yardım kuruluşları tetikte olacak.

PYD/PKK’YA DİKKAT! 

Erdoğan zirvede, PKK/PYD/YPG terör örgütünün Suriye’nin bütünlüğü ve Türkiye yönelik tehditlerini de gündeme getirecek. İdlib’e saldırının, Şam’la dirsek temasını sürdüren PKK’ya alan açacağına dikkat çekilecek. Erdoğan üçlü zirvenin yanı sıra Putin ve Ruhani ile ikili görüşmeler de yapacak. 

Kalıcı çözüm aranacak 

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “İran’da siyasi süreç için yürütülen ortak çabalar ele alınacak. Suriye ihtilafına kalıcı çözüm aranacak” denildi. Açıklama şöyle: Toplantıda, ikincisi geçtiğimiz nisan ayında ülkemizin ev sahipliğinde gerçekleşmiş¸ olan üçlü zirvenin ardından meydana gelen gelişmelerin değerlendirilmesi ve ileriye yönelik atılabilecek adımların tespit edilmesi hedeflenmektedir.  Sayın Cumhurbaşkanımızın, ikili ve üçlü temaslarda, Iran ve Rusya’yla ikili ilişkilerimizin yanı sıra diğer güncel konuların da ele alınması öngörülmektedir.