'Petrol paylaşımını önümüze koydular dönüp bakmadık'

Başkan Erdoğan 2. Ombudsmanlık Konferansı'nda, “Birileri Suriye’de petrol paylaşımının içinde. Bizim önümüze de bunu getirdiler. Bizim derdimiz petrol değil,  insanları kurtarmak” dedi.   

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Sarayı’nda düzenlenen 2. İstanbul Uluslararası Ombudsmanlık Konferansı’nda konuştu. Suriye’deki gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulunan Erdoğan, “Birileri petrol paylaşımının içinde ‘acaba ne kadar daha petrol çıkartınız?’ Bizim önümüze de bunu getirdiler. ‘Bizim derdimiz petrol değil’ dedik” ifadelerini kullandı. 

TÜRKİYE 1 NUMARA 

“Son dönemde yaşanan sığınmacı meselesi pek çok ülkenin başını öne eğecek utanç tablolarıyla doluyken bizim bu konuda hamdolsun hep başımız dik, alnımız açık olmuştur” diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim derdimiz insan, bu insanları kurtarmak. Petrol veya siyasi çıkar için terör örgütleriyle kol kola girmekten çekinmeyen nice devlet varken biz bu konuda da onurlu duruşumuzu koruyoruz. Buna rağmen sözde Ermeni soykırımı gibi iftiralara muhatap olmaktan kurtulamıyoruz.” 

Erdoğan, “Dünyanın en güçlüleri çıkıp ne diyor? ‘Biz bir numarayız’ diyor. Hayır, siz bir numara değilsiniz. Dünyada en az gelişmiş ülkelere veya mültecilere en büyük desteği veren ülke Türkiye’dir. Bunu açık ve net söylüyorum. Ve bu benim rakamım değil, OECD’nin de rakamıdır. Türkiye böyle bir ülke. Ekonomisi ve yönetim sistemi bizden çok daha ileride olan gelişmiş ülkeler vatandaşlarının güvenliği ve refahı için kapılarını sığınmacılara kapattı, biz ise kapatmadık” diye konuştu. 

55 ÜLKEDEN KATILIM 

Programa TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Yargıtay Başkanı  İsmail Rüştü Cirit, Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ile 55 farklı ülkenin ombudsmanlık kurumlarından 200’ün üzerinde kişi katıldı. 

İNSANLARI YENİDEN VARİL BOMBALARINA BIRAKMAYIZ

Başkan Erdoğan, “Biz elimizdeki imkânları, barınmadan eğitim ve sağlığa kadar her alanda yıllardır 4 milyonun üzerindeki mağdur ve mazlum sığınmacıyla paylaşıyoruz” ifadesini kullandı. Erdoğan, “Bizim ülkemizdeki ana muhalefet ise ‘biz bunları tekrar memleketlerine göndereceğiz’ diyor. Biz varil bombaları altında inleyen, oralardan kaçan bu insanları asla ve kata o varil bombalarına tekrar teslim etmeyiz. Çünkü biz yaratılanı yaratandan ötürü sevdik. Bundan dolayı onları tekrar bombalara teslim edemeyiz. Ama Türkiye’nin ana muhalefeti eder, varsın etsin. Biz insanı seviyoruz. Onun için böyle bir ayrıma girmeyiz” şeklinde konuştu. 

BÜTÜN TERÖR ÖRGÜTLERİYLE SAVAŞIYORUZ

Terör örgütlerinin inlerine girilip imha edildiğini aktaran Erdoğan, “Terör örgütlerini kendimizden uzak tutmakla yetinmiyor, bizzat inlerine girip imha ediyoruz. DEAŞ’tan El Kaide’ye, PKK/YPG’den FETÖ’ye kadar ülkemizi ve dünyayı tehdit eden ne kadar terör örgütü varsa hepsiyle de mücadele halindeyiz. Türkiye tüm bu çabalarıyla sadece kendi güvenliğini ve huzurunu sağlamakla kalmıyor, uluslararası toplumun vicdan borcunu da ödüyor” dedi. 

MİLLETİN HAK ARAMA SEÇENEĞİ BİZİMLE ÇOĞALDI

Başkan Erdoğan şunları söyledi: “Yönetim sistemi değişikliğiyle milli iradenin üstünlüğü ilkesini demokrasimizin merkezine yerleştirdik. Milletimizin kamu kurumları karşısındaki hak arayışını ne kadar çoğaltır, çeşitlendirir ve etkin hale getirirsek, devletimizin o derece güçlü olacağına inanıyoruz. Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yolunun açılmasından CİMER ve belediyelerde çeşitli isimlerle faaliyet yürüten birimlere kadar bu yaklaşımla hayata geçirdiğimiz pek çok uygulama var.” 

KARARLARA UYMA ORANI YÜZDE 75 

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, programda yaptığı konuşmada, “Başlangıçta Kamu Denetçiliği Kurumu kararlarına, kamu kurumlarının uyma oranı yüzde 20’lerde iken bu oran bugün yüzde 75’lere ulaşmıştır. Bugünkü oran kurumun uzun yıllar var olduğu Batı ülkelerindeki oranlardan da yüksektir. Birçok Batı ülkesinde oran Türkiye’dekinden daha düşüktür” dedi.