Para karşılığı ‘imzanı çek’ pazarlığı 

CHP’de muhaliflerin başlattığı imza çalışmasına rüşvet bulaştı. 40 delege pazarlık sonucu imzalarını geri çekti. Bu süreci ise bizzat Toprak ile Bingöl yürütüyor. 

Ercan ÖZTÜRK

Muhalif kesim, CHP’de kurultay için toplanan imzaların 600’ü bulduğunu açıklasa da Genel Merkez imzaları daha az gösteriyor. AKŞAM, CHP yönetiminin neden böyle bir açıklama yaptığını detaylarına ulaştı. Zarfların havada uçuştuğu rüşvet çarkının olaya karıştığı ileri sürüldü. 

TOPRAK VE BİNGÖL BAŞROLDE 

Geçtiğimiz pazartesi gününden beri Türkiye’nin dört bir yanında imza veren 40’a yakın kurultay delegesinin imzalarını geri çektiği öğrenildi. Delegelerin imzalarını çekmeden önce Genel Başkan Yardımcıları Erdoğan Toprak ve Tekin Bingöl tarafından ikna edildikleri öğrenildi. Kulislere yansıyan şok detayın arka perdesinde ise rüşvet tekliflerinin döndüğü yönünde. Delegeler ya meclis üyelikleri ya da ihalelerle kandırıldığı öğrenildi. 

CHP yönetiminin imza veren kurultay delegelerini bir bir ikna etmesinin ardından Muharrem İnce ve ekibi büyük bir şok yaşayarak 1267 kurultay delegeye “Haydi CHP, demokrasiye olan inancını, adil, eşit bir kurultay düzenleyerek herkese göster. Delege kardeşim bu mesajı sana on binlerin bize ulaşan talebi üzerine yazıyoruz, sen de cesur yüreksin” SMS’si gönderdi. 

Tezcan'a tepki: Ben kapı kulu değilim

Bir televizyonda yayına bağlanan CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, imzaya destek veren eski vekillerin listeye giremedikleri için bu kararı aldıklarını açıklayınca tepkiler ardı ardına gelmeye başladı. Eski vekillerden Mevlüt Dudu açıklamasında “Yanılıyorsun Bülent Tezcan! Ben kapıkulu değilim. #UmudaÇağrıDeğişimZamanı 47’ler olarak bizler işte bu zihniyete engel olmak için demokratik tüzük istedik! Parti içi demokrasi istedik! Ve bu yola vekilken çıktık!!” dedi. CHP Manisa eski Milletvekili Tur Yıldız Biçer de “Liste dışı kaldığımız için değişimin arkasında durduğumuz söyleniyor; oysa biz 47 kişi, 9-10 Mart Tüzük Kurultayında “Demokratik bir CHP’nin var olmasının ön şartı ‘sözün ve kararın’ üyenin olduğu bir tüzüktür” dediğimiz için liste dışı kaldık. Mücadelemiz belli!” dedi.

Man adaları belgeleri hukuka aykırı delil! 

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve yakınlarının Man Adası’na para transferi yaptıklarına ilişkin iddiaları nedeniyle 142 bin lira manevi tazminat ödemeye mahkum edildiği davanın gerekçeli kararının yazımı tamamlandı. Kararda, yapılan incelemede Erdoğan’a ait herhangi bir dekontun olmadığı belirtildi. 

GÖNDERİLEN PARA YOK

İnceleme neticesinde, Man Adası’nda bulunan Belleway Limited şirketinin yurt dışındaki hesabına ve yurt dışında bulunan başkaca bir hesaba para göndermediklerinin anlaşıldığı vurgulanarak şu ifadelere yer verildi: Siyasi partiler, demokratik hayatın vazgeçilmez unsurlarıdır. Kılıçdaroğlu’nun, davacılara ait olduğunu iddia ederek kamuoyuna açıkladığı banka dekontları hukuka aykırı delil sayıldı. 

634 BUGÜN TAMAMLANACAK 

İnce’nin ekibiyle birlikte harekete eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu imza vermeyen delegeler üzerinde baskıya başladı. Kocaoğlu’nun telefonla ve yüz yüze konuştuğu bazı delegelerin ikna olduğu öğrenildi. 

Kurultay yapılmasını isteyen Parti Meclisi üyelerinden İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, toplanan imzaların 600’ü geçtiğini söyledi. Çelebi, kurultay için gerekli olan 634 imzanın gün içerisinde tamamlanacağını söyledi.