'Oyalama oyununun artık sonuna geldik'

Başkan Erdoğan TBMM’de, Fırat’ın doğusuna operasyon mesajı verdi. Erdoğan ABD’yi kastederek, “Bizi yıllardır oyalayanların bizzat yüzlerine bu oyunun sonunun geldiğini söyledik” dedi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Genel Kurulu’nda yeni yasama yılının açılışını gerçekleştirdi. Başkan Erdoğan’ı TBMM’ye gelişinde Meclis Başkanvekili ve MHP Milletvekili Celal Adan karşıladı. 

Meclis kürsüsünde açılış konuşmasını yapan Başkan Erdoğan, milletvekillerine “birlik”, “beraberlik” ve “ortak paydada buluşma” çağrısı yaptı. Erdoğan konuşmasında Fırat’ın doğusundaki güvenli bölge çalışmaları ve muhtemel operasyonla ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Erdoğan “Kendi yolumuzu açmaya başladık” dedi. Erdoğan şunları söyledi:   

 KAYBEDECEK TEK GÜN YOK 

“Türkiye’nin kaybedecek tek bir günü daha yoktur. 30 kilometre derinliğindeki güvenli bölgede 2 milyon kişiyi iskân ettirmeyi planlıyoruz. Projelerimiz hazır. Devlet başkanlarıyla BM’deki ikili görüşmelerde paylaştık. Bölgeyi terör örgütünün işgalinden kurtardıktan sonra uluslararası alacağımız destekle bu projeyi başlatacağız. 5 bin nüfuslu 140 köye ve 30 bin nüfuslu 50 ilçeye 1 milyon kişiyi yerleştireceğiz. 

KARARLILIĞIMIZI İSPATLADIK

Kurulacak köyler ve ilçelerle ilgili ön çalışmaları yaptık. Yerleri tespit ettik, maliyetleri çıkarttık. Türkiye, kendi güvenliğini bölgede hesabı olan güçlerin keyfine terk edecek değildir. Türkiye gelişmekte olan bir ülke grubunda bir üst kategoriye yükseldi. Türkiye’yi terör örgütünün tasfiyesi için yıllardır oyalayanların bizzat yüzlerine artık bu oyunun sonunun geldiğini söyledik. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı bu kararlılığımızın tezahürüdür.” 

BİR GECE ANSIZIN GELEBİLİRİZ 

Başkan Erdoğan konuşmasının gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, Fırat’ın doğusuna yönelik Türkiye’nin adımlarıyla ilgili, “Bunların hepsinin toplam açılımı nedir? Bir gece ansızın gelebiliriz” dedi. 

MİLLETİ YORMAYIZ

Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde değişiklik ve 50+1 sistemiyle ilgili konuların Kızılcahamam kampında gündeme gelip gelmeyeceğiyle ilgili sorulara da şu cevabı verdi: “Bunun için iktidarla muhalefet el ele vermeli, ondan sonra böyle bir şey hakikaten gerçekleştirilebilirse olabilir. Kızılcahamam’da konuşmamız, bizi yorar. Bir yıl önce çıkarmış olduğumuz milletin onay verdiği yeni yönetim sistemini tekrar gündeme getirmek, asıl milleti o yorar.” 

360 BİN SURİYELİ ÜLKESİNE DÖNDÜ 

Başkan Erdoğan son dönemde ülkesine dönen Suriyeli göçmenlerin sayısını da açıkladı. Erdoğan, “Suriyeli kardeşlerimiz rejimin ve terör örgütlerinin baskını altında ezildiğinde sınırlarımızın ve gönlümüzün kapısını açtık. Bize düşen sığınmacıların bir an önce kendi ülkelerinde hayatlarını sürdürebilecekleri güvenli iklimi oluşturmaktır. Geri dönen sığınmacı sayısı 360 bini buldu” dedi. 

AFETE DAHA HAZIRLIKLIYIZ 

Başkan Erdoğan İstanbul’da endişe yaratan depremle ilgili de şunları söyledi: “İstanbul’da yaşanan 5.8 büyüklüğündeki deprem bize karşı karşıya olduğumuz tehlikeyi bir kez daha hatırlatmıştır. TOKİ vasıtasıyla 4 milyona yakın vatandaşımızın yaşadığı 850 bin konutu tamamlayıp sahiplerine teslim ettik. Önümüzdeki acil dönüşümü yapılması beklenen 1,5 milyon yapı var. Henüz istediğimiz seviyeye ulaşamadığımız bir gerçek ama bugün Türkiye 17 yıl öncesine göre afetlere daha hazırlıklıdır.” 

ORTAK PAYDADA BULUŞMAYA DAVET 

Başkan Erdoğan, “Terör ve şiddetle arasına mesafe koyan tüm kesimleri ortak paydada buluşmaya davet ediyoruz” dedi.  

Başkan Erdoğan yeni yasama yılı açılışında TBMM kürsüsünden bütün kesimleri birlik ve beraberliğe davet etti. Erdoğan, “Siyaset yaparken de hepimiz önce bu ülkeye ve millete karşı sorumlu olduğumuzu unutmayacağız” dedi. Erdoğan şunları söyledi: “ Önce milletim demeyen hiç kimsenin bu kutlu kurumun çatısı altında yer almaya hakkı olmadığını düşünüyorum. Terörle ve şiddetle arasına mesafe koyan tüm kesimleri milli meselelerde ortak paydada buluşmaya davet ediyoruz.” 

“Türkiye darbeler, vesayet gibi nice sıkıntılarla da boğuşmak zorunda kalmıştır. TBMM’nin sorunları çözme iradesinin büyüklüğüne inandık. 

ÖZGÜRLÜKLER GENİŞLEYECEK 

Demokrasimizin hak ve özgürlükleri tüm kesimler için genişleterek gerçek anlamda tesis edebileceğimize inandık. Yeni yönetim sistemimiz artık sorunlarımızı demokrasinin imkânlarıyla çözebileceğimizin en büyük ispatıdır.” 

YARGI REFORMU YAPICI ŞEKİLDE TARTIŞILSIN 

Başkan Erdoğan şunları söyledi: “Yargı reformu strateji belgesinin ilk paketinin hazırlıklarını tamamladık. Yargı reform paketlerinin yapıcı bir anlayışla tartışılacağını umut ediyorum. Elbette cumhurbaşkanı, milletvekillerinin yerine geçip kanun çıkarmaya, hâkimlerin yerine geçip hüküm vermeye kalkacak değildir. Kuvvetler ayrılığı demek güçlerin çatışması değil, makul bir denge içinde aynı hedefler doğrultusunda faaliyetlerini yürütmeleri demektir.” 

 Bakanlar, TBMM açılış törenini ve Başkan Erdoğan’ın konuşmasını izledi. 

ŞENTOP’TAN MİLLİ BİRLİK ÇAĞRISI

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, TBMM Genel Kurulu 27. Dönem 3. Yasama Yılı’nın açılışında konuştu. Şentop milli birlik çağrısı yaparak, “Dünyanın büyük değişimlere gebe olduğu tarihin önemli bir kavşak noktasındayız. Türkiye yeni şartların icabına uygun hareket etmek kararındadır. Coğrafyaları şekillendiren milletimizin insanlığa ve dünyaya söyleyeceği söz bitmemiştir. Türkiye bugün artık sadece bir ülkenin adı değildir, kendi sınırlarını aşan bir umudun, insanlık davasının adıdır. Milli çıkarlarımız için el birliği yapmalıyız” dedi. 

BAHÇELİ KATILAMADI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli TBMM açılışında yer almadı. Geçtiğimiz hafta rahatsızlanan Bahçeli, Ankara’da hastaneye kontrole gitmiş, yapılan tetkiklerin ardından taburcu edilmişti. MHP Genel Başkan Yardımcısı Edip Semih Yalçın, Bahçeli’nin sağlık durumuyla ilgili; “İstirahatini birkaç gün daha uzattı” açıklamasını yaptı. İyi Parti (İP) Genel Başkanı Meral Akşener de hastalığı nedeniyle katılamadı. 

İLK İŞ YARGI REFORMU 

TBMM’yi yeni yasama döneminde yoğun bir gündem bekliyor. Meclis’te gündeme gelecek il yasa tasarısı AK Parti tarafından Meclis Başkanlığı’na sunulan yeni yargı reformu paketi olacak. Bunun dışında emeklilikte yaşa takılanlar, af, ceza indirimi, kıdem tazminatı ve 3600 ek gösterge  gibi pek çok konu bu dönemde Meclis’te ele alınacak. 

CHP VE HDP’LİLER AYAĞA KALKMADI

Başkan Erdoğan, TBMM Genel Kurulu’na girdiğinde ayağa kalkmayan CHP’liler, bu sefer de aynı tavrı sergiledi. Milletvekilleri, Erdoğan’ı ayakta karşılarken başta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere CHP’li diğer isimler, ayağa kalkmadı. Öte yandan, HDP milletvekilleri de aynı tavrı sergiledi. Bu arada geçen yıl Başkan Erdoğan’ın gelişi sırasında ayağa kalkmayan İyi Parti (İP) milletvekilleri bu kez ayağa kalktı. 

YÜZDE 50+1 İÇİN TEKLİF GETİRİLMESİ MUHALEFETİN İŞİ

Başkan Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçiminde %50+1’in düşürülmesiyle ilgili, “Böyle bir şey olacaksa bizim değil muhalefetin yapacağı iştir” dedi.

Başkan Erdoğan, Meclis açılış resepsiyonunda soruları yanıtladı. “Cumhurbaşkanı seçiminde yüzde 50 artı 1’in düşürülmesini AK Parti olarak Meclis’e getirir misiniz?” sorusuna Erdoğan, “Mevcut durumu Meclis’e getiren biziz. Halkımızın büyük bir çoğunluğuyla bu onaylandığına göre, şimdi bunu tekrar revize edip gündeme getirmek siyasetçi ciddiyetine yakışmaz. Böyle bir şey olacaksa bu bizim değil, adı üzerinde muhalefetin yapacağı bir iştir” dedi. 

TARTIŞMAYA AÇIĞIZ, HAZIRIZ

“40 artı 1’e ihtiyacımız yok, biz 50 artı 1’i her koşulda alırız mı diyorsunuz?” sorusunu Erdoğan, “Hayır, böyle bir sorgulamaya da girmem. Parlamentoda da bu işlerle ilgilenen kimdir, muhalefettir. Muhalefet böyle bir teklifi getirir, orada bu tartışılır. Bunu sürekli olarak böyle ayağa düşürmenin doğru olduğuna inanmıyorum. Çünkü milletimiz de politikacıdan ciddiyet istiyor. 2023 seçimlerine daha ciddi bir zaman var” diye yanıtladı. Erdoğan, “Muhalefetten gelirse destek verir misiniz?” sorusuna ise “Muhalefetten ne gelirse gelsin hepsini değerlendirmeye, tartışmaya açığız, hazırız” karşılığını verdi. Erdoğan, kabine revizyonunun da şu anda gündemde olmadığını kaydetti.

AKAR: HAREKATA HAZIRIZ, ŞAKASI YOK

TBMM resepsiyonuna katılan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Güvenli bölge süreci istediğimiz, arzu ettiğimiz gibi gitmiyor. YPG’lilerin bölgeden çıkması, tahkimatların kaldırılması, ağır silahların teslim edilmesi gibi süreçler istediğimiz noktada değil. Biz bu süreçleri gözlemlemek istiyoruz. ABD’lilerle görüşmeler devam ediyor. Harekâta hazırız bu işin şakası yok. Bu işin müttefiklik ruhuna uygun şekilde sonuçlanmasını istiyoruz” diye konuştu.