Oy nasıl kullanılır? Oylar hangi durumlarda geçersiz sayılır?

1 Kasım 2015 genel seçimlerinde bilmeyenler için oy nasıl verilir? Oy kullanırken yapmanız ve yapmamanız gerekenler neler? İşte detaylar...

7 Haziran 2015 seçimlerinin ardından tekrar seçime gidecek olan Türkiye, 1 Kasım 2015 Pazar günü yeniden sandık başında bulunacak. Yarın gerçekleşecek seçimlerde seçmen oyunu nasıl kullanacak? Yapması gerekenler neler? Oy kullanırken yanlarında getirmesi gereken önemli evraklar neler? Bu ve bunun gibi önemli soruların cevaplarını haberimizde bulabileceksiniz. 

Oy pusulaları ve zarfta çizik olmayacak

Oy verme günü olan 1 Kasım 2015 Pazar sabahı, sandık başına giden seçmenler, sandık kurulu başkanı ve yardımcıları tarafından nizami bir şekilde sıra ile birer birer alınacak. Oy kullanma işleminde hamileler, hastalar, yaşlılar ve engeli olan bireyler bekletilmeden oylarını vermeleri sağlanacak. 

Geçerli ve geçersiz oy pusulaları

Sandık kurulu nasıl oluşur

Sandık başkanı haricinde 5 adet siyasi partilerin asıl ve yedek üyelerinden sandık kurulu oluşturulur. Gelmeyen asıl üye yerine yedeklerden biri göreve çağrılabilir. Kurul yedeklerle de tamamlanamazsa ve üye sayısı 3’ün altına düşerse, eksiklik o sandık alanında seçme yeterliliğine sahip okuryazar kişiler arasından başkanın seçeceği kimselerle doldurulur. Seçimin başlama saatinden önce hazırlanan ve sayılan oy pusulaları ve zarfları üstünde herhangi bir işaret bulunmadığını görevliler tarafından seçmene ibraz edilecek. 

Kazayla yırtılan oy pusulası geçerli sayılır

Seçmen yanında mutlaka kim olduğunu gösteren bir belge ile gitmeli

Sandık başına giden seçmen, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan, nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini başkana verecek ve seçmen sıra numarasını söyleyecek. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak. 

Yanlış katlama oyunuzu geçersiz kılabilir 

Başkan ve yardımcıları oy kullanmaya gelen seçmene bir zarf, bir oy pusulası ve bir tane de mühür verecek. Seçmen oy kullanmak için gideceği kabinde oy işlemini gerçekleştirirken tercih ettiği siyasi partiyi ya da bağımsız adayı seçmek için verilen “evet” ya da “tercih” yazan mührü yuvarlak alanı taşırmadan basacak. Yapılan tercihin ardından tercih edilen siyasi partinin ya da bağımsız adayın mühür basılmış ön yüzü öne gelecek şekilde katlanmalı aksi takdirde mürekkep seçmek istemediğiniz diğer seçeneklere kayar ve oy sayma işleminde geçersiz sayılır. 

Oyunun fotoğrafını çeken yandı 

Seçmen aynı zamanda oy kullanırken yanında cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarını sandık kurulu başkanına ya da yardımcılarına teslim eder. Oy kullanma sırasında kabin içinde oylarını çeken ve yakalanan vatandaşların oyları geçersiz sayılır.

Engelli bireylerin oy işlemi 

Sandığa gidecek olan görme engelli, felçli, ellerini bir şekilde kullanamayan seçmenler akrabalarından yoksa oradan birinin yardımı ile oy kullanabilirler ancak bir kişi bir fiziksel engelliye oy kullandırabilir.

Okuma-yazma bilmeyenlerin oy kullanma işlemi 

Okuma yazma bilmeyenlere eğer okuma yazma bilmeyen talep ederse sadece sandık başkanı birleşik oy pusulasındaki adaylara nasıl oy verileceğini açıklar.

Sandık Çevresi ve alanı 

Oy kullanacak seçmen, adaylar ve partilerin gözlemcileri sandık başı işlemlerini izlemek üzere bulunabilirler.

Hiç kimse rozet, amblem veya başka bir parti işareti ve propaganda amaçlı yayınlar taşıyamaz; yazılı, sözlü ve görüntülü propaganda yapamaz.

Gözlemciler hangi siyasi parti adına görev yaptıklarını yazılı belge ile kanıtlamak zorundadırlar.

Medya mensupları haber yapmak amacıyla görüntü ve bilgi alabilirler.

Sandık çevresinde başkalarını etkilemek amacıyla şiddet uygulayan, tehdit eden, kavga edenler kolluk güçleri ile uzaklaştırılır.

Özel güvenlik görevlileri ve belediye zabıtaları gibi görevliler de dâhil olmak üzere resmi üniforma ve silah taşıyanlar sandık alanına giremezler.