1
Brüksel'de bir açıklama yapan AB Bakanı Ömer Çelik, terör örgütlerinin çok yönlü saldırdığı Türkiye'nin yaşadığı süreçte terörle mücadele kanununda bir değişlik yapmayacağını söyledi. AB'den gelen tavsiyelere soruyla cevap veren Çelik, şöyle konuştu: Almanya, Fransa, İngiltere gibi ülkelerin Suriye ve Irak'la sınırı bulunsaydı ne tür tedbirler alırlardı?
33. faslın açılması, vize serbestisi gibi unsurlar birbirine bağlı elementlerdir. Bu sebeple Türkiye'nin talep ettiği vize serbestisinin hayata geçmesi fevkalade önemlidir. Bu konunun ayrı ele alınmaması gerekmektedir. Bunu kimse bir tehdit gibi algılamamalıdır. Vize ve geri kabul anlaşması pakettir, ayrı düşünülemez.
YARINDAN İTİBAREN TEKNİK UZMANLAR BİRARAYA GELECEK
27 Mayıs'ta Antalya'da sayın Dışişleri Bakanımızla birlikte sayın Timmermans ile bir görüşmemiz oldu. 72 maddenin dışında kalan 2 maddeyle ilgili neler yapabileceğimizi konuştuk. Şöyle bir yol haritası çıktı. Yarından itibaren teknik uzmanlar Türkiye'de biraraya gelecekler. Karşılıklı olarak görüşler paylaşılacak. Ortaya anlamlı bir tablo çıkarsa 2 bakan olarak Timmermans ile biraraya geleceğiz ve daha sonra liderler olarak konu ele alınacak.
TERÖRLE MÜCADELE KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK YAPMAMIZ BEKLENMEMELİ
PKK, DAEŞ, DHKP/C gibi terör örgütleri Türkiye'ye yönelik çok yönlü bir saldırı gerçekleştiriyorlar. Bu süreçte bizim terörle mücadele yasasında değişiklik yapmamız beklenemez. 11 Eylül saldırılarından sonra bazı ülkeler, farklı ülkeler terörle mücadele yasalarında bazı değişiklikler yapmışlar. Demek ki yerel ihtiyaçlar, uluslararası ihtiyaçlar bu yöndeki ihtiyaçları ortaya çıkarıyor. Türkiye en zor şartlar altında bile özgürlük güvenlik dengesinden taviz vermemiştir. Özgürlüğü yok ederek bunun güvenciliğe değişmesine hiçbir zaman izin vermemiştir.
AVRUPA ÜLKELERİNİN SURİYE İLE SINIRI OLSAYDI NE TEDBİRLER ALIRLARDI?
Tarihin en büyük barış ve refah projelerinden birisi olan demokrasiyi korumak adına attığımız bu adımlarda yanımızda olmasını istiyoruz. Avrupa'nın, İngiltere'nin, Fransa'nın Suriye ve Irak'la sınırı olsaydı ne tür tedbirleri alırlardı? Türkiye bu noktada milyonlarca göçmeni insani bir hassasiyeti topraklarında misafir ediyor. AB'den gelecek mali yardımla ilgili bunu birtakım uluslararası sivil toplum örgütleri üzerinden yapılması süreci geciktirmekten başka ve bu yardımların etkisini azaltmaktan başka bir şey yapmaz.
TÜRKİYE NORMAL ZAMANLARDA ÇOK BÜYÜK İLERLEME KAYDETMİŞTİR
Türkiye'nin ifade, düşünce hürriyeti ve benzeri konularda daha çok ilerlemesi gerekir diye düşünülüyorsa Türkiye normal zamanlarda hiç kimse kendisine bir şey demeden bu konularda çok ilerleme yapmıştır. Bir sürü reform paketleri çıkarmıştır. Siyasi sebeplerle bloke edilen 22. ve 23. fasıllar zaten bu konuları doğal olarak içermektedir. Bu fasılların açılması halinde AB ile aramızda mekanizmaların kurulmasını mümkün hale getirecektir. Bunlar zaten her demokraside dosyanın açıp kapatılmasıyla olacak olacak işler değildir.
SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ AB SÜRECİNDE BİZZAT ÖNCÜLÜK ETMİŞTİR
Son zamanlarda sayısı artan ve sistematik hale dönüşen Sayın Cumhurbaşkanımızla ilgili kampanyalardır. Türkiye'de çeşitli vesayet biçimlerin bitmediği dönemde Türkiye ile AB ilişkilerini yakınlaştırarak, daha başbakan olmadan AB'deki bazı ziyaretleriyle bu sürece önderlik etmiştir. Her bir reform paketinin şekillenmesine, son halinin görülmesine toplantılara bizzat katılarak eşlik etmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızla ilgili eleştirilerin, yaptıklarına bakıldığında haksızdır.
AVRUPA'NIN AŞIRI SAĞI İSLAMOFOBİNİN YANINDA ERDOĞANAFOBİYİ ÜRETTİ
Zannedilmesin ki, Erdoğansız bir Türkiye AB'ye daha çok yaklaşılacaktır. Avrupa'da aşırı sağ yükseliyor. İslamofobi üretenler aynı zamanda Erdoğanfobi üretiyorlar. Bu aşırı sağın dilidir. Eleştiri her zaman meşrudur. Bu aşırı sağın dilidir