Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10 gün önce yaptığı bir konuşmada OHAL için ilk kez bu kadar net konuşmuş ve "24 Haziran'dan sonra ilk işimiz OHAL'i kaldırmak olacak" demişti. Şimdi herkes OHAL'in ne zaman sonlanacağını merak ediyor. Erdoğan, Anadolu Yayıncıları Birliğinin 24 TV-360’ta yaptığı konuşmada, “24 Haziran’dan sonra bu göreve devamım halinde ilk işimiz inşallah OHAL’i kaldırmak olacaktır. OHAL’i kaldırmak demek, tamamıyla yok etmek, geri dönmemek anlamında değil. Biz terörü gördüğümüzde en sert tedbir neyse onu yine alırız. Fransa OHAL’i kaldırdı mı tamamen?” demişti. Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu kararıyla ilan edilen bu kanunun amacı; Tabii afet, tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım, Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması, Durumlarında olağanüstü hal ilan edilmesi ve usulleriyle olağanüstü hallerde uygulanacak hükümleri belirlemektir.
Bedelli, OHAL ve genel afla ilgili çok önemli açıklama!
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ katıldığı bir televizyon programında bedelli askerlikle ilgili yaptığı açıklamada 'Bu konu 1 Ekim'den sonra parlamento açıldıktan sonra gündeme gelecektir. Meclis açıldıktan sonra da bu konuda gereği yapılacaktır. Bu bizim de milletimize taahhüdümüzdür bu konu bu yıl içinde hallolacaktır" dedi.
Bozdağ’ın açıklamalarından satırbaşları:
Partili olmak görevini bağımsız ve tarafsız yapmaya engel değildir. Sayın İnce de seçilse partili bir cumhurbaşkanı olacaktı. Elbette Cumhurbaşkanı görevini tarafsız yaptı bundan sonra da tarafsız olacaktır. Anayasa’daki yeminde de görevdeki tarafsızlığından bahsediyor. Siyasi tartışmalardaki tarafsızlığından bahsetmiyor. Yüzde 50+1’le seçilen bir cumhurbaşkanı milleti dışlayabilir mi? Herkes başka seçmen kitlelerinden oy alacak bir dil oluşturması lazım. AK Parti her seçimde oyunu bundan arttırıyor. Diktatörlük tek adamlık lafları iftiradır. Yeni sistem tek adamlığa izin vermiyor.
İNCE’NİN TRT EKİBİNİ BASIN TOPLANTISINDAN ÇIKARMASI Yaptığı ilk iş TRT temsilcilerini ilk basın toplantısından kovmak oldu. Çok yanlış yaptı. Siz böyle yaptınız ama bak ben böyle yapıyorum diyerek onlara bu hareketi yapsa daha doğru yapmış olacaktı. Bu demokrat bir tutum mu? Değil… AA’ya karşı yaptığı tutum da böyle… Sayın İne demokrat bir tutum takınmadı.
BEDELLİ AÇIKLAMASI Takvimini tam söyleme imkanı yok ama genel işleyişle alakalı bir yorum yapabilirim. Cumhurbaşkanı ve vekillerimizin yemin ederek göreve başlaması lazım, parlamento 1 Ekim’e kadar ara verecek ve sonuçta bedelli konusunda Ekim’den sonra gündeme gelecektir. Bedelli KHK ile alınacak bir karara değil, Meclis açıldıktan sonra bu konuda gereği yapılacaktır bu bizim de milletimize taahhüdümüzdür bu konu bu yıl içinde hallolacaktır
OHAL NEDİR?
Olağanüstü hâl ya da kısaca OHAL olağanüstü yönetim usullerinin uygulanmasını gerektiren doğal afet, tehlikeli salgın hastalık, ağır ekonomik bunalım, kamu düzenini ciddi biçimde bozan yaygın şiddet olayları gibi durumlar. Olağanüstü hâl rejimi yönetim makamlarının yetkisinin genişlemesi sonucunu yaratır. Belirli yaş aralıklarındaki vatandaşlar için çalışma yükümlülüğü, gerektiğinde para ve mal yükümlülüğü konulabilir. Olağanüstü hâl önlemlerinin ortak ve en tartışmalı yönleri ise yaygınlaştırılması ve genellikle bunlara karşı yargı yolunun kapalı olmasıdır.
Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu kararıyla ilan edilen bu kanunun amacı; Tabii afet, tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım, Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması, Durumlarında olağanüstü hal ilan edilmesi ve usulleriyle olağanüstü hallerde uygulanacak hükümleri belirlemektir.
OHAL EN FAZLA NE KADAR UZATILABİLİR?
121. maddeye göre: "Anayasanın 119 ve 120 nci maddeleri uyarınca olağanüstü hal ilânına karar verilmesi durumunda, Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına sunulur ve kabulü doğrultusun da bu karar Resmî Gazetede yayımlanır. Türkiye Büyük Millet Meclisi tatilde ise derhal toplantıya çağırılır. Meclis, olağanüstü hal süresini değiştirebilir, Bakanlar Kurulunun istemi üzerine, her defasında dört ayı geçmemek üzere, süreyi uzatabilir veya olağanüstü hali kaldırabilir." Türkiye tarihinde üç kez genel olağanüstü hal ilan edilmiştir.
21 TEMMUZ 2016’DAN BERİ OHAL
15 Temmuz darbe girişiminin ardından 21 Temmuz 2016’da Meclis’te 461 milletvekilinin katıldığı oylamada 346 evet, 115 hayır oyu çıkarak OHAL kararı kabul edildi.
19 Ekim 2016’da sona eren 3 aylık OHAL kararı yenilenerek üç ay daha uzatıldı.
19 Ocak 2017’de sona eren OHAL, ikinci kez uzatıldı.
19 Nisan 2017’de süren OHAL de Meclis’te alınan son kararla üçüncü kez uzatıldı.
21 Temmuz’da birinci yılı dolan OHAL dördüncü kez uzatıldı.
17 Ekim 2017 yılında OHAL'in 3 ay süreyle uzatılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi ve OHAL beşinci kez uzatıldı.