OHAL 3 ay sürmeyebilir 

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş: İnşallah 3 aya kavdar dahi gerek kalmadan, 1-1,5 ay içerisinde işimizi bitirip bu süreci, atmamız gereken adımları atarak tamamlarız” şeklinde konuştu. 

Çankaya Köşkünde gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle bir araya gelerek gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, darbenin püskürtüldüğünü ancak bundan sonra, "korkulu rüya görmektense uyanık  olmak evladır" anlayışıyla hareket edileceğini belirtti. Alınan OHAL kararı ile ilgili değerlendirme yapan Kurtulmuş, "Amacımızı olağanüstü hali mümkün olduğu kadar kısa tutmaktır. İnşallah 3 aya kadar dahi gerek kalmadan, 1-1,5 ay içerisinde işimizi bitirip bu süreci, atmamız gereken adımları atarak tamamlarız ve Türkiye tamamıyla normale dönmüş olur" dedi. 

HIZLI KARAR ALMALIYIZ

“Burada çok hızlı karar almak, durumundayız” diyen Kurtulmuş, “Devletin işleyişini ve etkinliğini artırmak mecburiyetindeyiz. Bu millete karşı değil, devlet için yapılmış bir OHAL'dir. Yani devletin içerisinde örgütlenmiş bir çeteye karşı yapılmış olan OHAL'dir. Milletimiz şundan emin olsun, asla ve asla günlük hayatını etkileyecek hiçbir uygulama olmayacaktır. Bunun garantisini ve sözünü veriyoruz. Temel hak ve özgürlüklerden vatandaşımız bakımından hiçbir geri adım atılmayacaktır" ifadelerini kullandı.

AiHS bir süre askıya alındı 

Numan Kurtulmuş, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 15. Maddesi uyarınca olağanüstü hallerde askıya alınabileceğini belirterek, “Fransa'nın uyguladığı gibi Türkiye de bu maddeye istinaden buradaki yükümlülüklerinin diğer uluslararası yükümlülüklerle çelişmemesi kaydıyla bu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi askıya alacaktır” dedi. 

Kurumlara reform geliyor 

Kurtulmuş, istihbarat zaafı konusunda “Ciddi boşluklar var. Bireysel ve kurumsal zafiyetler olabilir, yapısal zafiyetler söz konusudur. Yapısal eksiklikleri cesaretle ortadan kaldırılacaktır. Devletin yapısını nasıl dizayn edelim ki… Devletin sivil tarafının kuvvetlenmesinden geçiyor. Asker sivil ilişkileri mekanizmalarının yeniden gözden geçirilmesi, ilgili askeri birimlerin sivil otoritenin” şeklinde konuştu. Kurtulmuş Yüksek Askeri Şura'nın ertelenmesinin gündemde olmadığını da söyledi.