'ODTÜ’yü yaptığı işle değerlendiriyoruz'

ODTÜ Teknokent'in açılışında konuşan Başkan Erdoğan, “Bir dönem ideolojik kavgalardan etkilense de ODTÜ bilim ve teknoloji alanındaki marka değerini her zaman korumayı başardı” dedi.  

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin (ODTÜ) Teknokent açılış töreninde konuştu. Erdoğan, Türkiye’de hem üniversite yerleşimi hem de kendisine tahsis edilen arazi bakımından alanının en büyük kurumlarından olan ODTÜ’nün başarılarıyla adından söz ettirdiğini ifade etti. 

MAYASI SAĞLAM

Her yeni kuruluş gibi ODTÜ’nün de ilk yıllarının sıkıntılı geçtiğini daha sonra bugünkü yerine taşınmasıyla hızla gelişmeye başladığını dile getiren Erdoğan, Türkiye’nin bir dönemini esir alan ideolojik kavgaların ODTÜ’yü de etkilediğini, buna rağmen ODTÜ’nün bilim ve teknoloji alanındaki marka değerini korumayı ve geliştirmeyi hep bildiğini ifade ederek, şunları kaydetti: “Bugün eğitimde ve öğretimde, bilim, teknolojide ODTÜ markası hâlâ ilk sıralarda yer almaya devam ediyorsa bunu kurulduğu toprakların mayasının sağlamlığına borçludur. Eskiler ‘sui misal emsal olmaz’ derler biz de bu anlayıştan hareketle ODTÜ’yü hep başarılarıyla, yetiştirdiği kaliteli öğrencileriyle, sahip olduğu yüksek standartlı öğretim kadrosuyla altına imza attığı bilim teknoloji faaliyetleriyle değerlendiriyoruz.” 

NİCELİK SIKINTISI YOK

Erdoğan, yükseköğretimde çok büyük atılımlar gerçekleştirdiklerini, üniversite sayısını 76’dan 206’ya, üniversite öğretim elemanı sayısını 76 binden 162 bine, öğrenci sayısını da 1,6 milyondan 8 milyona, yabancı öğrenci sayısını da 15 binden 143 bine çıkartarak Türkiye’nin bu alanlardaki niceliksel tüm tıkanıklıklarını aştıklarını ifade etti. Erdoğan, "Nasıl topraklarımıza hükmetmeden bağımsız olamazsak, teknolojiye hakim olmadan da bağımsızlığımızı sürdüremeyiz" dedi.

VAKIF ÜNiVERSiTELERi KATKI YAPAMIYOR 

Vakıf üniversitelerine eleştirilerde bulunan Erdoğan şunları söyledi: “Vakıf üniversitelerimizin, kendilerine sağlanan onca ayrıcalığa rağmen, kimi istisnalar hariç, eğitim-öğretimde kalitenin yükseltilmesi beklentilerimize yeteri kadar katkıda bulunamadıklarını görüyoruz. Hatta bazı vakıf üniversitelerimizin, vakıf mantığıyla asla uyuşmayacak şekilde sadece kazanç odaklı faaliyet gösterdiklerini de üzüntüyle müşahede ediyoruz. Bu meselenin üzerinde de hassasiyetle durulması gerekiyor.” 

Üniversitelerde kaliteye yoğunlaşacağız

Erdoğan, Almanya’ya gerçekleştirdiği ziyarette Başbakan Angela Merkel ile arasında geçen diyaloğu şu şekilde aktardı: “Sayın Merkel'e sordum 'sizde üniversite öğrencisi ne kadar' diye. Verdiği rakam 3 milyon, nüfus bizden fazla. 'Sizde ne kadar' dedi, ben de dedim 'bizde 8 milyon'. Tabii orada bir şaşkınlık geçirdi. Tabii bir nitelik, nicelik meselesi var ama biz bunu önümüzdeki yıllarda da aşacağımıza inanıyorum. Yeni dönemde artık niteliğe, kaliteye yoğunlaşmamız gerekiyor. Beşeri sermayemiz bizim en büyük gücümüzdür. Bunun için de yüksek öğretim sistemimizi çok daha ileriye taşımamız şarttır. Halihazırda çok ideal bir yükseköğretim sistemine sahip olmadığımız bir gerçektir.