Nurettin Canikli: Partili Cumhurbaşkanlığı seçeneği ağırlık kazandı

Türkiye sistem arayışını sürdürüyor. AK Parti bir yandan yeni Anayasa hazırlıklarına devam ederken bir yandan da tıkanıklıkları aşmak için formüller geliştiriyor. AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli o formüllerden birini 24 yayınında açıkladı. AK Parti'nin partili Cumhurbaşkanlığı sistemini hayata geçirmek için girişim yapabileceğini ifade etti.

AK Parti'de bir yandan genel başkanlık seçiminin yapılacağı 2. Olağanüstü kongre süreci devam ederken diğer yandan yeni Anayasa hazırlıkları sürüyor. AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli gelinen aşamayı 24 Ankara temsilcisi Melik Yiğitel'e anlattı. ''Yönetim şekli açısından önümüzde iki seçenek var'' diyen Canikli partili Cumhurbaşkanlığı seçeneğinin ağırlık kazandığını söyledi.

Canikli  ''Çok maddeli, diyelim 100 maddeli ya da anayasada çok köklü değişiklikler yaparak bunun içine başkanlık sistemi monte edilmesi durumunda mevcut siyasi yapı ile bunun Meclis'ten geçmesi kolay değil çok zor hatta imkansıza yakın ama partili cumhurbaşkanlığı sistemine geçilmek istenir, yarı başkanlık sistemi olursa bunun beş altı madde ile revizesi daha kolay, yani mini bir paketi genel kurula getirmek daha mümkün'' dedi.

''ÖNERİNİN AMACI GELECEKTE TÜRKİYE'NİN DERİN SİYASİ KRİZLER YAŞAMAMASI''

Canikli şunları kaydetti;

''İlerde 10-20 yıl sonra cumhurbaşkanı ve başbakan farklı siyasi partilerden olursa ciddi krizler olur ve Türkiye hergün farklı krizlerle karşı karşıya kalır. İcraatta bulunması, hizmete bulunması söz konusu olmaz. Dolayısıyla bunu aşacak, bunu daha net kurallara bağlamak gerekir. Onun için partili cumhurbaşkanı bunu çözer ve kolaylıkla hayata geçer...

Daha gerçekçi olmak açısından, sonuç alabilmek için daha dar kapsamlı partili cumhurbaşkanlığını içeren, sorunu çözen bir anayasa değişiklik paketi yasalaştırmak amacı ile genel kurula gelebilir bu da muhtemelen haziran ayı içinde olabilir...