NATO liderleri 29-30 Haziran'da İspanya'nın başkenti Madrid'de bir araya gelecek. Zirvenin önemli gündem maddelerinden biri İsveç ve Finlandiya'ya Ankara tarafından uygulanan veto olacak. ABD'li üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasındaki NATO krizinin yakın zamanda aşılacağından emin olduğunu söyledi. ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nde konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşleri Müsteşarı Karen Donfried, Washington olarak taraflar arasında bu hafta gerçekleştirilen görüşmelerin yapıcı geçtiğini gözlemlediklerini belirtti. Donfried, "Bunun olumlu bir şekilde çözüleceğinden eminiz. Finlandiya ve İsveç'in üyeliğine NATO ittifakı genelinde geniş ve ciddi bir destek var" dedi.
BIDEN'LA GÖRÜŞME
ABD'li yetkili, tarafların Madrid'deki zirveye kadar ortak bir noktada buluşacağını düşünüp düşünmediği yönündeki soruya "Şüphesiz, bunun olması için uğraşıyoruz" yanıtını verdi. Birçok uzman, yaşanan sorun Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında olsa da ABD Başkanı Joe Biden'ın çözüm sürecine doğrudan müdahil olması hâlinde krizin aşılmasının kolaylaşacağı görüşünde. Bu dahlin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Biden arasındaki bir ikili görüşme şeklinde olabileceği yorumları yapılıyor.
SON TEMAS ROMA'DA
Reuters'ın haberine göre, Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili, gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD Başkanı'nın yaklaşan G7 ve NATO zirvelerine ilişkin programında Erdoğan'la gerçekleştirilmesi planlanan bir ikili görüşme olmadığını söyledi. Ancak yetkili, söz konusu zirvelerin format açısından program dışı görüşmeler için de bolca fırsat yarattığını sözlerine ekledi. Erdoğan ve Biden son olarak Ekim 2021'de İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenen G20 zirvesi kapsamında ikili bir görüşme gerçekleştirmişti.
ZİRVEDE STRATEJİK YENİ YOL HARİTASI
Son olarak 2010'da Portekiz'in başkenti Lizbon'daki zirvede stratejik konsept belirleyen NATO, geçen 12 yılın ardından yeni güvenlik tehditleri ve Rusya-Ukrayna savaşıyla başlayan küresel krizin baskısı altında yeni yol haritasını açıklayacak. NATO'nun müdahale olanakları dahil çok boyutlu bir konsept belirlenecek.
SİLAH YARDIMI KONUŞULACAK
İspanya'nın Yönetim Yüksek Okulu'nun Direktörü Angel Sanz, NATO Zirvesi'nin öne çıkacak konularını değerlendirdi. En önemli konunun Rusya-Ukrayna savaşı olacağını vurgulayan Sanz, "NATO, Ukrayna'ya verdiği desteğe olduğu gibi devam etme ya da daha fazla silah ve para yardımıyla genişletmeye karar verecek" dedi.
ERDOĞAN'IN KATILIMIYLA 4'LÜ ZİRVE YAPILACAK
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, NATO zirvesi öncesi salı günü (yarın) Madrid'de Türkiye, NATO, İsveç ve Finlandiya'nın bir araya geleceğini açıkladı. Kalın "Cumhurbaşkanımızın katılımı üzerine Türkiye, NATO, İsveç ve Finlandiya zirvesi yapılacak" dedi. Kalın, Habertürk TV'de yaptığı açıklamada "Bu zirveye katılmak pozisyonumuzdan geri adım atacağımız anlamına gelmiyor. Bir müzakere yürütüyoruz. Ben orada Finlandiya ve İsveçli mevkidaşlarıma şunu söyledim; siz 200 yüzyıllık tarafsızlık politikasından vazgeçiyorsunuz. Bu uyumu sağlayabilmek için çok ciddi değişiklik yapmanız gerekecek, mevzuat, kanun, Anayasa değişikliği gerektirecek. Aynı değişimi PKK ve onunla iltisaklı olan yapılara karşı göstermenizi istiyoruz. Büyük oranda mutabakat sağladık, anlaşamadığımız birkaç konu var. Doğrudan PKK, PYD, YPG gibi yapılara karşı açık ve net tavır almalarıdır. Bu Suriye'deki PYD ile YPG ile ilişkiyi de kapsıyor" diye konuştu.