NATO' ’ya tam pres 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO zirvesinde Batı’nın teröre karşı söylem düzeyinde kalan işbirliği çağrılarını somut hale getirmesini isteyecek. 

MAHMUT GÜRER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ramazan Bayramı’nın hemen ardından 8-9 Temmuz tarihlerinde, Polonya’da gerçekleştirilecek olan NATO Hükümet ve Devlet Başkanları Zirvesi’ne katılacak. Zirve, soğuk savaş yıllarında Sovyetler Birliği öncülüğünde NATO’ya karşı oluşturulan “Varşova Paktı”na adını veren şehirde ilk kez gerçekleştirilecek. Erdoğan, burada hem ikili hem de genel görüşmede İstanbul’daki terör saldırısına dikkat çekerek, “terör örgütleriyle siyaset, coğrafya ya da bölgesel etkinliğine bakılmaksızın toptan mücadele edilmesinin zorunluluğunu” vurgulayacak. 

İkili görüşmeler olacak 

Cumhurbaşkanlığı’ndan, Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilecek zirveyle ilgili yapılan açıklamada da, NATO’nun değişen güvenlik ortamına uyarlanması ile caydırıcılık ve kolektif savunmanın pekiştirilmesi konularının ele alınacağı kaydedildi. Açıklamada, “Sayın Cumhurbaşkanımızın, zirve esnasında yabancı mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirmeleri de öngörülmektedir” denildi. 

İlk kez stadyumda zirve

  NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Varşova Toplantısı adeta ilklerin zirvesi olacak. Polonya’nın ev sahipliğindeki NATO Zirvesi, ilk kez bir stadyumda gerçekleştirilecek. Polonya’nın milli maçlarını oynadığı Ulusal Stadyum, NATO Zirvesi sırasında aralarında 70 devlet ve hükümet başkanının da bulunduğu toplamda 7 binin üzerindeki katılımcıyı ağırlayacak. Bu nedenle ülkenin Savunma Bakanlığı düzenlemeleri yapmak için Ulusal Stadyum’un kontrolünü devraldı.

Afganistan’da ne olacak?

NATO zirvesine, 28 üye ile diğer ortaklık gerçekleştirilen ülkelerin neredeyse tamamının devlet ve hükümet başkanları ile dışişleri ve savunma bakanları katılacak. NATO Zirvesinin gündemi oldukça yoğun olacak. Suriye meselesi ve terörizmle mücadele ana gündemleri çerçevesinde, Rusya ile diyalog süreci ve ülkenin attığı adımlara karşı alınması olası tedbirler, enerji yollarının güvenliği, mülteci krizleri ve Kuzey Afrika’daki istikrarsızlık ile “Akıllı Savunma Konsepti” ayrıntılı biçimde incelenecek.  Zirvede ayrıca, Afganistan’daki “Kararlı Destek Misyonu”nun geleceği de müzakere edilecek.  

Anlaşmanın askeri detayları gizli 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Le Monde gazetesiyle yaptığı söyleşide, “Menbiç konusunda ABD ile gizli askeri bir anlaşmaya varıldı” şeklinde bir ifade kullanmadığını belirtti. Bilgiç, Çavuşoğlu’nun, gazete muhabirinin “Türkiye’nin Menbiç konusunda ABD ile nasıl bir anlaşmaya vardığı” sorusuna, “Bu konunun iki ülkenin askeri makamları arasında bir iş birliği konusu olduğu ve askeri iş birliğinin detayları hakkında bilgi veremeyeceği” yanıtını verdiğini kaydetti. 

Zirveye havadan Türkiye koruması

Polonya’daki NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nin havadan güvenliğinin sağlanmasına Türkiye de destek verecek. Fransa ve İngiltere’nin de destek vereceği bu görev kapsamında havadan ihbar ve kontrol (HİK) uçağı, Polonya semalarında görev yapacak. Konya’da konuşlu bulunduğu 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığından havalanacak uçak, Polonya’ya gidecek. Hava sahasının güvenliğine yönelik kontrol görevini gerçekleştirecek HİK uçağı, havada yakıt ikmali de yapacak. NATO, Fransa ve İngiltere’ye ait AWACS uçaklarıyla koordineli gerçekleştirilecek görevin ardından Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait uçak üssüne dönecek. Görev, Türk Silahlı Kuvvetlerinin geldiği seviyenin ortaya konulması açısından da önem taşıyor.

RUSYA’YA’ ‘SOĞUK’ MESAJ

NATO zirvesinin Varşova’da gerçekleştirilmesi bir bakıma Rusya’ya da mesaj olacak. Zirvenin NATO’ya karşı SSCB liderliğinde kurulan Varşova Paktı’na adını veren şehirde gerçekleştiriliyor olması, ilişkilerin gergin seyrettiği Rusya için farklı bir anlam ifade edecek.