Mutlak güç Türk yargısı 

Adli yılın açılışında konuşan Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, “Bir yabancı devlet vatandaşının İzmir’de devam eden yargılanmasında tek ve mutlak güç tarafsız mahkemelerdir” dedi. 

Adli tatilin sona ermesinin ardından 2018-2019 adli yılı, Yargıtay Başkanlığınca Cumhurbaşkanlığı Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen açılış töreniyle başladı. Yargıtay Birinci Başkanı İsmail Rüştü Cirit’in ev sahipliğindeki törene Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Binali Yıldırım, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör ile yüksek yargı mensupları katıldı. 

TÜRK MİLLETİ ADINA 

Törende konuşan Cirit, Türk milletine ve tüm insanlığa özgürlük, adalet, insan hakları, demokrasi, barış ve esenlik getirmesi dileğiyle 2018-2019 Adli Yılını açtığını söyledi. Bu yıl 150’nci kuruluş yıl dönümünü kutlamanın onur ve coşkusunu yaşayan Yargıtay’ın bugün olduğu gibi yarın da ülkesine fedakarca hizmet etmenin ve toplumun yüksek adalet beklentilerine cevap vermenin haklı gururunu yaşadıklarını belirten Cirit, Yargıtay’ın en büyük hazinesinin üstün yetenekli, yargı etiği ilkelerine uyan, adil ve fazilet timsali hukukçuların Yargıtay’da görev alması olduğunu dile getirdi. 

Erdemli hukukçular

Cirit, yargı yetkisinin asıl sahibinin her türlü egemenliğin kaynağı olan Türk milleti olduğunu söyleyerek, hakimler olarak kendilerinin Anayasa’nın 9’uncu maddesi uyarınca yüce Türk milleti adına bu yetkiyi doğrudan kullandıklarını belirtti. Cirit, hukuk devleti, insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin amacına uygun şekilde hayata geçirilebilmesi için erdemli hukukçulara ihtiyaçları olduklarını dile getirerek, “Adil, bağımsız, tarafsız ve dürüst hukukçuların varlığı, hukuk düzeninin ve demokrasinin en önemli teminatlarından biridir. Kendi aklına güvenerek özgürce hareket edebilen, adalet ve vicdanına aykırı hiçbir tutum ve davranış sergilemeyen, bilgiyi ve doğruyu kendine rehber edinen, yüksek karakterli hukukçu nesiller yetiştirmemiz gerekir” dedi.

Karanlık yapılara geçit yok 

Yargıtay Başkanı Cirit şunları söyledi: Yakın geçmişte yaşadığımız FETÖ/PDY terör örgütü gerçeği, yargının ve yüksek mahkemelerin, topluma karşı şeffaf ve hesap verebilir bir şekilde yapılandırılmasının ne kadar önemli olduğunu da göstermektedir. Yargı etiği, şeffaflık ve topluma karşı hesap verebilirlik ilkeleri, hukuk devletinin ve demokrasinin temel ilkeleridir. İşte bu sebeple mahkemelerin tarihsel süreç içerisinde üstlendikleri yeni rollerin gereğini her zamandakinden daha çok idrak ederek, bu tür hukuk dışı oluşumlara engel olmaları, devletin bekası bakımından kaçınılmaz bir sorumluluktur.” 

Tarafsızlık yargının teminatı 

Cumhurbaşkanı Vekili Fuat Oktay, “sosyal medya hesabı Twitter’dan 2018-2019 Adli Yılı açılışı dolayısıyla mesaj yayımladı. Fuat Oktay “Açılışını gerçekleştirdiğimiz yeni adli yılın, hukukun üstünlüğü ve  tarafsızlığı ilkesi ile Türk yargısının teminatı olan tüm yargı mensuplarımıza  hayırlı olmasını diliyorum. açıklamasında bulundu. 

FETÖ yargıda tamamen silindi 

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, adli yıl açılışı nedeniyle yayımladığı mesajda, “Yargı mensuplarımız  hiçbir zorluk karşısında yılmadan, hukukun ve vicdanın sesinden başka hiçbir  harici etkiye aldırmadan bu yeni dönemde de bağımsızlık ve tarafsızlık  vasıflarını özenle koruyarak çalışmaya devam edecektir” ifadesini kullandı. Yargı ve adalet yapılanmasında Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ)  etkilerinin büyük ölçüde silindiğini vurgulayan Gül, milletin bütün fertlerine ve  adalet için kapısına gelen herkese ayrımsız hizmet eden yargı ve adalet  teşkilatının, kendisine yönelik hukuk dışı saldırılara, baskı, tehdit veya şantaj  girişimlerine, gücünü ve itibarını koruyarak cevap vereceğine inançlarının tam  olduğunu aktardı. 

100 GÜNLÜK EYLEM PLANI 

100 Günlük  Eylem Planı’ndaki kısa vadeli hedeflerin yanı sıra, yılsonuna kadar, Stratejik Plan ve Yargı Reformu Strateji belgeleriyle orta ve uzun vadede hayata geçirecekleri reform adımlarını  ortaya koyacaklarını belirten Gül, “Yargıda hedef  süre” uygulamasıyla yargısal süreçlerin daha öngörülebilir, daha şeffaf ve  kamuoyu denetimine açık hale geleceğinin altını çizdi.