Cumhurbaşkanı Erdoğan: Müslüman aleminde infiale neden olur

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak göstermesiyle ilgili olarak yaptığı konuşmada, ''Hiç kimsenin kişisel hevesleri uğruna milyarlarca insanın kaderiyle oynamaya hakkı yoktur. Böylesi bir adım terör örgütlerinin ekmeğine yağ sürecektir'' dedi.

1

ERDOĞAN, ABD’NİN İSRAİL BÜYÜKELÇİLİĞİ’Nİ KUDÜS’E TAŞIMA KARARINA TEPKİ GÖSTERDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ürdün Haşimi Kralı 2. Abdullah’ı dün Beştepe’de kabul etti. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında ABD’nin Kudüs planına ilişkin eleştirilerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tüm dünyaya şu çağrıyı yapmak istiyorum; Kudüs’ün Birleşmiş Milletler kararlarıyla da defalarca teyit edilmiş hukuki statüsünü değiştirecek her türlü adımdan uzak durulmalıdır. Hiç kimsenin kişisel hevesleri uğruna milyarlarca insanın kaderleriyle oynamaya hakkı yoktur. Böylesi bir adım sadece terör örgütlerinin ekmeğine yağ sürecektir” ifadelerini kullandı. 

İSLAM ALEMİNİN GÖZ BEBEĞİ 

Kararın bölgede kaosu tetikleyeceğine vurgu yapan Erdoğan, “Kudüs, tüm Müslümanların harimiismetidir, göz bebeğidir. Kimden gelirse gelsin, bu tarihi hakikati gözardı eden her yaklaşımın sonu hüsrandır, felakettir. Bölgemizin huzur, barış ve güvenliği, iç politik hesaplara kurban edilemeyecek kadar önemlidir. Kudüs’ün statüsü konusunda atılacak yanlış bir adım, tüm İslam aleminde infiale sebep olacaktır, bu barış zeminini dinamitleyecek, bölgemizde yeni gerilimlerin, çatışmaların fitilini ateşleyecektir” diye konuştu.

KÜLLİYE’DE GÖRÜŞTÜLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Ürdün Kralı II. Abdullah (solda) ile görüştü.

Tek alternatif  iki devletli çözüm 

Kral 2. Abdullah Filistin’de iki devletli çözümden başka alternatif olmadığını ifade ederek, “Nasıl birlikte çalışabiliriz, hem ümmetimiz hem bölgemizin karşı karşıya olduğumuz konuları görüştük. Kudüs önemli husus olarak ortada. Ben dün Amerikan Başkanı’na da ilettim. Bizim hızlı çalışmamız gerekiyor. Filistinliler ve İsrailliler arasında bir barış anlaşması imzalanmalı” dedi. 

İLİŞKİLERİN 70. YILDÖNÜMÜ

İşbirliği ve diyalog daha da artırılacak 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Kral 2. Abdullah arasındaki görüşme iki ülke arasındaki ilişkilerin 70. yıldönümünde gerçekleşti. Görüşmede Kudüs meselesinin yanı sıra başta Suriye ve Irak olmak üzere bölgede yaşanan krizler ele alındı. İki lider ayrıca Türkiye ile Ürdün arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve karşılıklı diyaloğun artırılması konusunda da fikir birliğine vardı. 

DÜNYA LİDERLERİNE MEKTUP

Karar hukuken hükümsüz 

Erdoğan İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı ve Türkiye Cumhurbaşkanı sıfatıyla dünya kamuoyuna “Kudüs” çağrısı yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı ve Türkiye Cumhurbaşkanı sıfatıyla dünya kamuoyuna “Kudüs” çağrısı yaptı. Erdoğan, çağrısında şu ifadelere yer verdi: Kudüs’te, Filistin’in Birleşmiş Milletler kararlarıyla defalarca tasdik olunmuş haklarını yok sayan her adım, farklı dinlere mensup insanların bir arada yaşama idealine vurulmuş çok ağır bir darbedir. ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararı, sadece BM kararlarına değil, Kudüs’ün asırlara sari kadim karakterine de aykırıdır. İsrail’in Kudüs’ü ilhak kararı, bu çerçevede yaptığı tüm işlemler ve uygulamalar nasıl hiçbir zaman kabul görmemişse, bu açıklama da aynı şekilde gerek vicdan gerek hukuk gerek tarih önünde hükümsüzdür. ABD’yi huzura katkı sağlayacak politikalar izlemeye davet ediyoruz.

Çarşamba günü liderlerle toplanıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs’le ilgili olarak diğer ülke liderleriyle telefon görüşmeleri başlattı.Önümüzdeki çarşamba günü İİT’yi toplantıya çağıran Erdoğan, Malezya Başbakanı Rezak ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile telefonda görüştü. Erdoğan, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma girişiminin Ortadoğu’da barış sürecini sekteye uğratacağına dikkati çekti, barış için 1967 sınırları dahilinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve egemen bir Filistin devletinin vücut bulmasının şart olduğunu vurguladı. 

KUDÜS BİZİM ONURUMUZ

İbrahim Kalın: Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir. 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD’nin İsrail Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşıma planına tepki göstererek, “Kudüs bizim onurumuzdur, Kudüs bizim ortak davamızdır, dün Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi bizim kırmızı çizgimizdir” dedi. “İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısı önümüzdeki hafta İstanbul’da çarşamba günü gerçekleşecek” diyen Kalın,  “Cumhurbaşkanımız bu sabah itibarıyla Malezya, Tunus, İran, Katar, Suudi Arabistan, Pakistan, Endonezya devlet ve hükümet başkanlarıyla telefon görüşmeleri yaptı, yapmaya da devam ediyor” açıklamasında bulundu. İsrailli yetkililerden gelen açıklamaları eeleştiren Kalın, “Sayın Cumhurbaşkanımız hakikatleri söylemeye devam edecektir. İsrailliler bundan ister rahatsız olsunlar ister mutlu olsunlar, bu bizi ilgilendirmez” diye konuştu. 

YPG’ye sahada yardım sürüyor

Erdoğan ile Trump’ın son görüşmesinin ardından Suriye’de terör örgütü YPG’ye yardımın hâlâ sürdüğünü belirten Kalın, “Bu bizim için ne izah edilebilir ne de kabul edilebilir bir durum” dedi.

Almanya daha ciddi 

Afrin’e tehdit halinde gerekli adımın atılacağını vurgulayan Kalın, halihazırda TSK’nın sınırdan saldırılara cevap verdiğini de vurguladı. Almanya’nın PKK ve FETÖ konuusnda daha ciddiyetle ve sorumlulukla hareket etmeye başladığını ancak bunun yeterli olmadığını belirten Kalın, Adil Öksüz konusunu takip ettiklerini belirtti. Kalın, ABD’deki Hakan Atilla davasının ise siyasi bir algı operasyonu olduğunu vurguladı. 

Yunanistan’da darbeciler hoş karşılanmaz

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti öncesinde Çipras’tan FETÖ’cüleri iade sinyali geldi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti öncesinde açıklama yapan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, 15 Temmuz ihanetinde rol alan FETÖ’cü subayların iadesi konusunda olumlu sinyal verdi. Yunanistan’da darbecilerin hoş karşılanmayacağını ifade eden Çipras, “Bu kapsamda, Türkiye ile güvenlik ve yargı alanlarındaki işbirliğimize devam ediyoruz” diye konuştu.  Çipras, “On yıllar sonra bir ilk olan Türkiye Cumhurbaşkanı tarafından gerçekleştirilecek ziyaretin ileriye dönük cesur adımlar atmamız için önemli bir fırsat olduğuna inanıyorum” dedi. Çipras Türkiye’nin göç anlaşmasına bağlı kalmasının önemine de dikkat çekti.

Bayar’dan 65 yıl sonra ilk kez 

Erdoğan’ın bugünkü Yunanistan ziyareti 65 yıl sonra cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyaret olacak. Atina’yı Erdoğan’dan önce 1952 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar ziyaret etmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yunanistan ziyareti iki gün sürecek. Görüşmelerde Kıbrıs ve bölgesel konular, ortak yatırımlar ekonomik ve ticari işbirliği masada olacak. Osman Nuri CERİT