Münbiç’ten çık, YPG’den uzaklaş

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Kuveyt’teki temasları sırasında terör örgütü YPG’ye destek veren ABD’ye uyarılarda bulundu, Türkiye’nin taleplerini sıraladı.

EMİN PAZARCI / KUVEYT

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu (DMUK) Dışişleri Bakanları Toplantısı” ve “Irak’ın Yeniden İmarı Uluslararası Konferansı”na katılmak üzere geldiği Kuveyt’te önemli açıklamalar yaptı.ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’la Ankara’da yapacağı görüşme öncesi, ABD’li mevkidaşının dün yaptığı “Türkiye’nin güvenlik endişelerini anlıyoruz” açıklamalarını değerlendiren Çavuşoğlu, “Türkiye’ye biraz çiçek attılar. ‘Türkiye DEAŞ’a karşı şöyle etkili oldu, böyle etkili oldu’ dedi. Biz artık sözden çok eylem görmek istiyoruz. Bu tür sözler bizi kandırmaya yetmez” dedi. Münbiç’te ABD askerlerinin terör örgütleriyle birlikteliğiyle ilgili Çavuşoğlu, “Terörle mücadelenin öncüsü olduğunu söyleyen bir ülkenin düştüğü duruma bakın.

ABD KARAR VERSİN 

Bir amacınız mı var? Ayrı bir devlet mi kurmak istiyorsunuz? Hedefiniz nedir? Türkiye mi Suriye’yi mi bölmek? Bu konularda da dürüst olun” ifadelerini kullandı. Bakan Çavuşoğlu, Türkiye’nin ABD’den YPG ile bağını koparmasını, Münbiç’ten YPG’lileri geri göndermesini ve FETÖ ile ilgili harekete geçmesini beklediğini belirterek “Terör örgütlerinin mi dostusun, Türkiye’nin mi dostusun. ABD’nin karar vermesi gerek” dedi.

İyi komşuluk istiyoruz

Kıbrıs meselesini de değerlendiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs Rum kesiminin bugüne kadar bir çözüme yanaşmadığını hatırlattı. Kıbrıs etrafındaki rezervlerde Kıbrıs Türk halkının da hakkı olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, “Eğer bunu da paylaşmak istemiyorsanız, biz Kıbrıs Türk halkının ve Türkiye’nin haklarını koruruz” diye konuştu. Bakan Çavuşoğlu, Yunanistan ile dostluk ve iyi komşuluk ilişkilerini sürdürmek için ortak anlayışla hareket edilmesi gerektiğini kaydetti.