1
MURAT KELKİTLİOĞLU / HİKMET GENÇ
- ABD’nin Ankara maslahatgüzarı ‘YPG’yi Münbiç’ten çekeceğiz, YPG’yi müttefik olarak görmüyoruz, verdiğimiz sözlere bağlıyız’ diyor. Nasıl değerlendiriyorsunuz?
ABD’liler, ta Obama döneminden beri bizlere, Münbiç’te kalmayacaklarını, oraya girmiş olanları çıkaracaklarını, Fırat’ın doğusuna çekeceklerini söylüyorlar. Telefonlarda ve ikili görüşmelerde bize hep bunun sözünü vermiş olmalarına rağmen, fiiliyatta YPG’yi oradan çıkarmadılar. Şu an Trump ve ekibi de aynı şeyi söylüyor. Ama sözler henüz fiiliyata yansımış değil. Dışişleri Bakanları Rex Tillerson geldiğinde, ‘Çıkaralım onları. Münbiç’in yarısında güvenlik sizde, yarısında bizde olsun’ dedi. Cevaben, ‘Ne sizde olsun güvenlik ne de bizde! Münbiç oranın gerçek sakinlerinin olmalı’ dedim. ABD’lilerin kastettikleri, kentin asli sakini olan Arapların yerlerine yerleşmelerini sağlama amacıyla, Münbiç’in güvenliğini beraberce sağlamak ise bu elbette yapılabilir. Dediğim gibi biz, sözlerin fiiliyata yansıdığını görmek istiyoruz.
SON DURAK MALİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Batı Afrika turunun 3 durağı olan Senegal’den resmi törenle uğurlandı. Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall tarafından havaalanında yolcu edilen Erdoğan ve beraberindeki heyet, Batı Afrika turunun son durağı olan Mali’ye geçti.
MİSLİYLE ÖDETECEĞİZ
Afrin’den şidddetli çatışma haberleri geldi. Maalesef şehitlerimiz, yaralılarımız var. Çatışma haberlerinin hemen akabinde Hulusi Paşa ile telefonla görüşerek bilgi aldım. Jandarmadan, JÖH’lerden, maalesef 8 şehidimiz oldu. ÖSO’dan da iki şehit var. Yaralılar da var ama hayati tehlikesi olduklarına ilişkin bir bilgi gelmedi. Olay akabinde, terör unsurlarının bölgedeki uçaksavarları personeliyle birlikte yok edilmiş. Oradaki mücadeleyi kararlı bir şekilde sürdürüyoruz, sürdüreceğiz. Teröristlere yaptıklarını misliyle ödeteceğiz.
KIBRIS’TA TÜRK’ÜN HAKKINI KORUYORUZ
- Macron’la olan telefon görüşmenizde Kıbrıs konusu da gündeme gelmiş. Konuyu hangi çerçevede konuştuğunuzu bizimle paylaşabilir misiniz?
Kıbrıs ve münhasır ekonomik bölge konusunda bizim daha yumuşak davranmamızı istiyor. Ben de kendisine bizim uluslararası hukuka uygun davrandığımızı anlattım. Orada bulunacak petrol ve doğalgazda, Kıbrıs’ın kuzeyinin de güneyinin de hakkı var. Bu noktada birilerinin tek taraflı hareket etmesini kabul edemeyiz. Anastasiadis dürüst davranmak istiyorsa yapması gereken bir şey var: Arama çalışmalarının kime nasıl yaptırılacağını Kıbrıs’ın kuzeyiyle müzakere ile belirlemek. Sondaj beraber yapılmalı, ürün de paylaşılmalı.
- Türkiye de bir sondaj gemisini envanterine kattı. Yakın vadede arama çalışması var mı?
Tabii ki. Olamaz diye bir şey yok. Bunun için alındı ve Rum kesimini rahatsız etti. O bölgede KKTC’nin ve Türkiye’nin rızası olmaksızın bir adım atılamaz. ENİ hadisesinde bu görüldü. Yarın Fransa belki Total ile yapmak isteyecek bu işi. ABD Exxon ile yapmak isteyecek. Uluslararası hukuktan kaynaklanan hakların çiğnenmesine fırsat vermeyiz.
Batı’nın teröre yaklaşımını dünya izliyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mali Cumhurbaşkanı Keita ile ortak basın toplantısında, “Afrin’de 2 bin 348 terörist etkisiz hale getirildi. Biz sadece ülkemizi hedef alan değil tüm terör örgütlerine karşıyız” dedi. Batı’nın terör karşısında vurdumduymazlığını tüm dünyanın izlediğini belirten Erdoğan, “Ama ne yaptıkları önemli. Mücadelemiz yoğun şekilde devam ediyor” ifadelerine yer verdi.
METROBÜS ÖRNEK OLDU
Mali Cumhurbaşkanı’nın İstanbul’da metrobüsü gördüğünü ve çok beğendiğini belirten Erdoğan, “Toplu taşıma burada yok. Burada metrobüs sistemine girmeye nasıl bakarsınız diye söyledim. Ben bunu İstanbul’da gördüm çok beğendim dediler. Biz Türkiye’deki firmalar ile konuşarak irtibatı kurduk. Burada böyle bir projeye girecekler.” dedi.
S-400’Ü KİMSEYE SORMAYIZ
“Bizden bir kere söz çıkar, iş biter. Rusya’yla yaptığımız S-400 anlaşması kesindir. Kimden ne alacağımıza biz karar veririz.”
- ABD basınında Türkiye’nin Rusya’dan alacağı S-400 füze savunma sistemleri nedeniyle ABD tarafından bir yaptırıma uğrayabileceği ima ediliyor.
Başbakanlık dönemimi de sayarsak, toplam 16 sene oldu. Artık bizi tanımış olmaları lazım. Bizden söz bir kere çıkar, iş biter. Ruslarla o konuda anlaşmış olduğumuz için o iş artık bitmiştir. NATO üyesi Yunanistan da Rusya’dan S-300 füzeleri aldı. Yunanistan’a yaptırım mı uygulandı? Kaldı ki ülkemizin güvenliğiyle ilgili meselelerde kimden ne alacağımızı başkalarına soracak değiliz. Stratejik ortaklarımızdan, aynı ittifakta yer aldığımız ülkelerden, müttefikliğin gereğini yerine getirmelerini bekleriz. Mesela müttefikimiz olan bir ülkenin, bir terör örgütüne silah temin etmesini, hem de ücretsiz olarak silah vermesini makul karşılamamız mümkün değildir.
28 ŞUBAT MAĞDURLARI İÇİN ÇALIŞMA SÜRÜYOR
“Adalet Bakanlığı 28 Şubat’ta adaletin tecellisi için bir çalışma yapıyor. Ne zaman tamamlanacağı yargının konusu.”
- 28 Şubat mağdurlarının, mağduriyetlerinin giderilmesi içinbir çalışma yapılması gerektiğini söylemiştiniz. Bu yönde atılmış adımlar var mı?
Bu konuyla ilgili Adalet Bakanlığı’nın yaptığı bir çalışma var. Ama bu ne zaman neticelenir, bu tabii ki yargı meselesi. Bunu şu an benim söylemem mümkün değil. Ama biz arkadaşlarımıza, ‘Bu konuda adaletin tecellisi için bir yasal çalışma yapın’ dedik. Şu anda Adalet Bakanlığı’nda böyle bir çalışmayı arkadaşlarımız yürütüyorlar.”
- FETÖ ile mücadeleyi her ülkede gündeme getiriyorsunuz ve sonuç alıyorsunuz. Mücadele Afrin meselesinden sonra sekteye mi uğradı? Bunların kökü ne zaman kazınacak?
Bu öyle süre verilebilecek bir konu değil. Mücadele devam ediyor. Yargılama neticesinde verilmeye başlamış cezalar var. Müebbete mahkûm olanlar var, bakıyorsunuz, 20, 30, 15 yıl mahkûm olanlar var. Süre veremeyiz ama yapmamız gereken, mücadeleyi kararlı biçimde sürdürmektir. Kovalamaya devam edeceğiz.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin’in, ‘Doğu Guta’daki siviller Erdoğan sayesinde tahliye edilebildi’ sözlerini değerlendirdi. Bölgedeki siviller için atılacak ortak adımları anlattı.
Ben Doğu Guta ve İdlib’le ilgili Sayın Putin’i aradım. Kendisinden Doğu Guta’dan tahliye için ricada bulundum. Orada çocuklar ve kadınlar öldürülüyor. Sözüm ona sivillerin gözetileceği söyleniyor ama videolar, fotoğraflar ortada. Yapılanları gördüğüm zaman, insan olmaktan, baba olmaktan, siyasetçi olmaktan, hatta cumhurbaşkanı olmaktan utanıyorum. Bu zulme seyirci kalamayız. ‘Tahliye edilenleri biz alalım ülkemizdeki hastanelerimizde bunların tedavilerini yaptıralım’ dedim. O da buna olumlu bir yaklaşım gösterdi. Ama bu isteğimizle ilgili maalesef bir mesafe katedilemedi. Çocukların ve kadınların tahliye edilerek Şam’a gönderildiklerine dair haberler var. Ama Şam’a gönderilmiş olmaları, ejderhaya teslim edilmeleri anlamına gelir.
- Kremlin’e yakın kaynaklar Rusya’nın İdlib’de bazı muhalif isimlerden endişeli olduğunu belirtiyor. Rusya, İdlib’de bizi rahatsız edecek bir teklifle karşımıza gelebilir mi?
Afrin olayında Rusya’yla bir sıkıntımız yok. İdlib’de gözlem noktaları oluşturma sürecimiz de devam ediyor. Şu ana kadar 8 gözlem noktası oluşturduk. Önümüzdeki süreçte Soçi’deki üçlü zirvenin benzerini İstanbul’da yapacağız. Bu ve benzeri konuları orada da değerlendirme imkânımız olacaktır.
FAİZ İÇİN ADIMLAR ATIYORUZ
“Yüksek faizle ülkemizde yatırımı teşvik edemeyiz. Devlet bankaları ve danışmanlarım birlikte çalışıyor. Konuyu müzakere edeceğiz.”
- Kredi faizlerinin yüksekliği konusunda sık sık uyarılar yapıyorsunuz. Kredi faizlerinin düşmesi için bankaları yönlendirici adım atılması söz konusu mu? Neler yapılabilir?
VARLIK FONUNA YENİ İSİM
- Türkiye Varlık Fonu için yeni bir yol haritası var mı? Fonun başkanı görevden alındı. Yeni atama da yapılmadı. Planınız nedir?
Varlık Fonu şu anda vekâleten yürüyor. Bu vekâleti asalete çevirme yönünde Başbakanımızın bir çalışması var. Kendileri bir çalışma yapıp Varlık Fonu’nun başına güçlü, inandığımız, piyasaların da hakikaten takdir edeceği bir ismi bulalım diye bir gayretin içindeler.