Münbiç için geri sayım basladı

Ankara ve Washington arasında Münbiç’ten YPG’lilerin çekilmesi için varılan mutabakatın ardından Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Yalçın yarın ABD'ye gidiyor.

Türkiye ve ABD’yi karşı karşıya getiren Suriye’nin kuzeyindeki Münbiç için Ankara’dan Washington’a önemli bir ziyaret gerçekleşiyor. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın, yarın ABD’ye gidiyor. Dışişleri Bakanlığı, kritik ziyarette Yalçın’ın ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı John J. Sullivan ile görüşeceğini açıkladı. Randevuda, Münbiç’in yanı sıra Türkiye-ABD ilişkileriyle bölgesel ve uluslararası konuların ele alınması bekleniyor.

GÜVENLİK TSK’DA OLSUN 

Görüşmelerde ayrıca 8-9 Mart’ta Washington’da düzenlenen çalışma grubu toplantılarının sonuçları değerlendirilecek. Masadaki plana göre, YPG’lilerin çekilmesiyle Münbiç’te güvenliği Türk ve ABD askerleri birlikte sağlayacak. 

Teröristlerin çekilmesi için ABD'yle ortak bir anlayışta buluşulmuştu.

Terör örgütünün çekilmesi şart

Afrin’i Zeytin Dalı Harekâtı’yla teröristlerden temizleyen Türkiye, YPG’lilerin Münbiç’ten çekilmesini şart koşuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün yaptığı açıklamada “Münbiç’ten çıkmayız’ yaklaşımları Trump’ın iradesi değildir” demişti. ABD’li asker ve sivillerden oluşan bir heyet, geçen hafta Münbiç’te görüntülenmişti. ABD’li heyetin YPG’lilerle çekilmeyi görüştüğü gelen bilgiler arasında. 2016 yazında terör örgütü IŞİD’den temizlenen ilçeye YPG’liler yerleşmiş, ABD birçok kez söz vermesine rağmen YPG’liler Münbiç’ten ayrılmamıştı.

AMERİKA'YLA GUVENLİK ZİRVESİ

ABD Dışişleri Bakanlığı’nda Siyasi ve Askeri İlişkilerden sorumlu Kıdemli Müsteşar Yardımcısı Vekili Tina Kaidanow, Türkiye ve Irak’ta temaslarda bulunacak. Tina Kaidanow, bugünden başlayarak 2 Nisan tarihine kadar ikili savunma ticareti ve güvenlik işbirliği konularını görüşmek üzere Türkiye’de temaslarda bulunacak. Türkiye’de bulunduğu süre içerisinde Türkiye Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ve Milli Savunma Bakanlığı yetkilileriyle ikili ilişkiler ve bölgesel güvenlik konularında görüşmeler yapacak. Kaidanow, büyük Türk ve ABD savunma sanayi üreticileri ile yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirecek. Kaidanow, ardından Irak’a geçecek.