Mülteci krizinde 10 konuda mutabakat

Angela Merkel ve Başbakan Davutoğlu mülteci akını ve Suriye krizinin çözümü konusunda 10 maddede mutabakat sağladı. BM ve NATO nezdinde atılacak adımlarda ortak hareket edilecek. 

HAKKI KURBAN

Ağırlıklı olarak Suriye meselesi ve mülteci sorununu görüşmek için Türkiye’ye gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Başbakan Davutoğlu, ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Merkel ile yapılan görüşmelerde 10 konuda ortak hareket etme konusunda görüş birliğine varıldı. İki ülke BM ve ilgili aktörler nezdinde diplomatik inisiyatif başlatılacak. AFAD ve Almanya yardım heyetleri kuruluşu, Suriyeli mültecilere yardım için birlikte çalışacak ve insan kaçakçılarına karşı ortak çalışma yapılarak, operasyonlar sürecek. Perşembe günü yapılacak NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nda, teşkilatın mülteci akınları konusunda devreye girmesi istenecek. Suriyeli mülteciler için kullanılacak 3 milyar euroluk fonun kullanımı için derhal harekete geçilecek. 

MERKEL'DEN OPERASYONLARA DESTEK

Türkiye’nin teröre yönelik operasyonları ve Cizre’de yaşanan gelişmeler de hem Merkel’e hem de Davutoğlu’na soruldu. Angela Merkel, “Her ülkenin teröre karşı hareket etme hakkı bulunmaktadır. Suriye savaşının çok kötü sonuçlarıyla karşı karşıyayız ve Türkiye’nin hiçbir şekilde suçu yok” dedi. 

ÖNCELİĞİMİZ CAN GÜVENLİĞİ

Davutoğlu ise yaralıların olduğu eve yapılan operasyon ve ölü sayısı iddialarıyla ilgili şöyle konuştu: "Şırnak Valiliğimizin yaptığı açıklama temel referans olarak alınmalıdır. Benim vatandaşlarımın can güvenliği, teröristlerin özgürlük alanlarından daha önceliklidir. Bu, Fransa için nasıl doğruysa Türkiye için o kadar doğrudur. .Bilinsin ki Türkiye Cumhuriyeti devleti Avrupa standartlarında bir demokrasidir."

Erdoğan'dan üç başlığa vurgu

Almanya Şansölyesi Merkel'in, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşti. Erdoğan'ın, görüşmede Merkel'e, "yeni sığınmacı akını", "Rusya ve Esad rejiminin sivillere yönelik saldırıları", "terörle mücadele" konularındaki hassasiyetlerini ilettiği ve "Destek bekliyoruz" dediği belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Şansölye Merkel'e Külliye'yi gezdirdi ve Külliye'de bulunan eserleri tanıtarak bilgi verdi. 

Başbakanların Ankara sohbeti

Merkel, Çankaya Köşkü'nde Davutoğlu tarafından resmi törenle karşılandı. Şansölye, tören kıtasını Türkçe "merhaba asker" diyerek selamladı. Davutoğlu, Merkel'e, Köşk'ün balkonundan Ankara'yı anlatarak, Anıtkabir ve bazı binaları gösterdi. Merkel, "Ankara'nın nüfusunu" sorarken, Başbakan Davutoğlu, "Yaklaşık 6 milyon kişi yaşıyor" yanıtını verdi. 

Anıtkabir ziyareti

Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakarak saygı duruşunda bulunan Merkel, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalalarken, "Türk ve Alman halkları arasındaki özel dostluk ruhu içinde, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'nin Ata'sı ve Avrupa'ya giden yolun mimarı Mustafa Kemal Atatürk'ün anısına, derin saygılarımla" diye yazdı. 

4 ayda 5'inci buluşma 

18 Ekim'de İstanbul'a gelen Merkel, Davutoğlu ile daha sonra 29 Kasım'da Brüksel'deki AB-Türkiye Zirvesi'nde görüşmüştü. 22 Ocak'ta Berlin'de gerçekleşen Hükümetlerarası İstişare Mekanizması toplantısının ardından 4 Şubat'ta Londra'daki Suriye Konferansı'nda da iki Başbakan bir araya gelmişti. 

AB üyeliği de gündemde 

Görüşmelerde, Suriye, mülteci krizi ve terörle mücadelenin yanı sıra, Balkanlar, Kafkaslar ve Asya'daki gelişmeler, Kıbrıs müzakereleri ve Türkiye'nin AB üyeliği yolunda açılacak fasıllar da ele alındı. 

Küstah soruya ders gibi cevap verdi

Die Welt İstanbul temsilcisi Deniz Yücel Davutoğlu'na, "Türkiye'nin Güneydoğu'da katliam yaptığını" ifade eden sözler sarf etti. Davutoğlu ise gazeteciye adeta ders niteliğinde cevap verdi: “Sizin Başbakan’ın yüzüne bakarak bu soruyu sormanız, ülkemizdeki basın özgürlüğünü de gözler önüne seriyor.” Seçim öncesi ve sonrası herkesin istediği dilde propagandasını yaptığını hatırlatan Başbakan,  “Almanya’da ya da İngiltere’de bazı iller işgal edilmiş, keskin nişancılar, bulundurulsa, ülkeye teröristler girse nasıl bir tablo ortaya çıkardı” diye sordu.