'Müdahaleyi yapmakta asla tereddüt etmeyiz'

Son dönemin en kritik Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı dün Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında gerçekleştirildi. Kuzey Irak yönetimine son kez ‘vazgeç’ çağrısı yapıldı. 

OSMAN NURİ CERİT

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’den döner dönmez ayağının tozu ile önce MGK toplantısına, ardından da Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Erdoğan’ın başkanlığında gerçekleşen MGK ve Bakanlar Kurulu toplantılarından IKBY Başkanı Barzani’ye en üst perdeden uyarı çıktı. IKBY’nin “referandum” kalkışmasının Türkiye’nin ulusal güvenliğine yönelik açık tehdit oluşturacağının altı çizildi ve Türkiye’nin böyle bir durumda gerekeni yapacağı vurgulandı. 

TÜM SEÇENEKLER MASADA 

Toplantılarda, Türkiye’nin başta BM anlaşması olmak üzere uluslararası anlaşmalar ve Irak’la farklı tarihlerde imzalanan ikili anlaşmalara dayanarak, “müdahale” seçeneği dahil atacağı adımlar ele alındı. Bu kapsamda, askeri, ekonomik ve siyasi tüm yaptırımların uygulanmasında tereddüt yaşanmayacağının altı çizildi. Toplantıda haritalarla sunum yapıldı.

Astana ve BM kararlarına dayalı sınırötesi tezkere Meclis’e geldi

Meclis’e sınırötesi tezkerede Astana süreciyle başlatılan bölgesel barış sürecine ve BM’nin ülkelerin toprak bütünlüğünü güvence altına alan kararlarına vurgu yapıldı.

Başbakan Yıldırım’ın imzasıyla Meclis’e gönderilen tezkerede, sınırötesinde artan risklere vurgu yapıldı.Astana süreci ile başlayan ateşkesin kalıcı barışa ulaştırılması yönünde Türkiye’nin ilgili diğer ülkelerle yürüttüğü çalışmalarda önemli mesafe kaydedildiği ifade edilen tezkerede Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü bozmaya yönelik oldu bittiler oluşturmaya gayretlerine karşı her türlü önel alınmasının hayati önem arz ettiği belirtildi.  Ayrıca, BM Güvenlik Konseyinin kararlarıyla, Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün ve bağımsızlığının teyit edilmiş olduğu hatırlatıldı. Tezkerede, DEAŞ ve benzeri terör örgütlerinin faaliyetlerine karş BM üyesi tüm ülkelere uluslararası hukuk çerçevesindeki sorumluluklarına uygun şekilde gerekli tedbirleri alma çağrısında bulunulmuş olduğu hatırlatıldı.

BÖLÜCÜ GİRİŞİMLERE ÖNLEM

Tezkerenin devamında şöyle denildi: Bu mülahazalar ışığında, Türkiye’nin milli güvenliğine yönelik ayrılıkçı hareketler, terör tehdidi ve her türlü güvenlik riskine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli her türlü tedbiri almak, Türkiye’nin güney kara sınırlarına mücavir bölgelerde yaşanan ve hiç bir meşruiyeti olmayan tek taraflı bölücü girişimler ve bunlarla ilgili olabilecek gelişmeler istikametinde Türkiye’nin menfaatlerini etkili bir şekilde korumak ve kollamak üzere hudut, şümul, miktar ve zamanı Hükümetçe takdir ve tayin olunacak şekilde, TSK’nın gerektiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve tehditlerin giderilebilmesi için her türlü tedbirin alınması için hükümete verilen sürenin bir yıl uzatılmasını arz ederim.

Oturuma Cumhurbaşkanı da katılacak

Sınırötesi ötesi operasyon yetkisinin bir yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Genel Kurul oylama için bugün saat 16.00’da toplanacak. Outuruma Cumhurbaşkanı Erdoğan da katılacak.