Moldova’ya FETÖ'yle mücadele uyarısı

Başkan Erdoğan, karşılıklı stratejik ortaklık belgesine imza attığı Moldova’ya FETÖ uyarısı yaptı, “Moldova’da devlet kademelerine sızarak aynı şeyi burada yapabilir” dedi.  

Başkan Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'yla görüşmesinin ardından Moldova’nın başkenti Kişinev’e gitti. 19 yıl aradan sonra Moldova'ya Cumhurbaşkanlığı düzeyinde ilk ziyareti gerçekleştiren Erdoğan, FETÖ'yle ilgili uyarılarda bulundu. Erdoğan'ın açıklamaları söyle: 

TEREDDÜTSÜZ DESTEK VERİN 

Stratejik ortaklar birbirlerini hayati çıkarlar söz konusu olduğunda tereddüt etmeden desteklerler. Özellikle FETÖ ile ortak mücadelemizde Türk halkının Moldovalı dostlarından beklentisi, gereken desteği tereddütsüz bir şekilde gösterebilmesidir. Bu haklı mücadeleye kara çalmak isteyenleri, Türkiye-Moldova dostluğuna yakışacak şekilde hareket etmeye davet ediyorum. 

AYNI YANLIŞ YAPILMASIN 

15 Temmuz gecesi 251 şehidimiz, 2 bin 193 gazimiz oldu. Bunu yapanlar, silahlı kuvvetlerimize sızmış, polisimize sızmış, yargımıza sızmış, devletimizin bütün kademelerine sızmış bir terör örgütüdür. Bu terör örgütü, aynı çalışmalarını şu anda Moldova’da da yapmak, devletin kademelerine sızmak suretiyle burada da aynı adımları atabilir. Çünkü dost dosta bu tür başına gelenleri anlatacak ki aynı yanlış orada da yapılmasın.

Stratejik ortak olduk 

Başkan Erdoğan ve Moldova Cumhurbaşkanı Igor Dodon iki ülke arasında Stratejik Ortaklık Açıklaması'nı imzaladı. Erdoğan, Stratejik Ortaklık Açıklaması yalnızca bir kâğıt parçasından ibaret değildir. Bu şekilde ilişkilerimiz adeta sınıf atlayarak, stratejik ortaklık seviyesine çıkarılmıştır. Böylece iki ülke arasında iki yılda bir toplanması öngörülen yüksek düzeyli stratejik işbirliği mekanizması kurulmuş olacaktır” dedi.   

Kimlikle seyahat dönemi başlıyor 

Moldova’nın Ankara Büyükelçisi Igor Bolboceanu, “Moldova ve Türkiye arasında kimlikle seyahat uygulanmasının başlatılması için yasal süreç tamamlamış oldu. İki ülkenin işadamları, turistleri kimlikle seyahat edecek. Böylelikle iki ülke arasındaki engelleri kaldırıyoruz” dedi. 

ORTAK ANIT AÇTILAR, DEVLET NİŞANI VERİLDİ

Başkan Erdoğan’a Türkiye'yle Moldova arasındaki dostluk ilişkileriyle çeşitli alanlarda işbirliğinin geliştirilmesine verdiği destekten dolayı Cumhuriyet Nişanı verildi. Başkan Erdoğan ve Dodon ardından kendi adlarına yapılan anıtı açtı.  

İKİ TÜRK BANKASI MOLDOVA'DA ŞUBE AÇACAK

Erdoğan ve Dodon görüşmesinde Halk Bankası ve Ziraat Bankası’nın Moldova’da şube açması kararlaştırıldı.

Başkan Erdoğan ve mevkidaşı Dodon’un görüşmesinde Moldova’da Türk bankalarının şube açması ve ulusal kahraman Stefan Cel Mare’nin Topkapı Sarayı'nda bulunan kılıcının aslının ya da replikasının Moldova’ya getirilmesi gündeme geldi. Erdoğan şunları söyledi: “Halk Bankası ve Ziraat Bankası, elemanlarını buraya göndermek suretiyle bir çalışma yaptılar. En kısa zamanda bu iki bankamızdan biri veya ikisi Moldova’da şubelerini açacaklar. Uluslararası alanda finans naklini rahatlatacaklar. 

KILIÇ MÜJDESİ VERDİ 

Kılıç meselesiyle ilgili talimatı Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı arkadaşıma verdim. En kısa zamanda replikasını çıkarmak suretiyle... Çünkü bunların orijinalleri müstesna eserler bölümünde duruyor, çıkarmak yasak olduğu için çıkarmıyorlar. Replikasını, bir tanesini Romanya’ya verdik, bir replika da Moldova’ya kısa zamanda yetiştireceğiz.” 

Hastaneye ziyaret 

Moldova’ya yaptığı resmi ziyarette Başkan Recep Tayyip Erdoğan’a eşlik eden eşi Emine Erdoğan, Moldova Cumhurbaşkanı Igor Dodon’un eşi Galina Dodon’la birlikte Anne ve Çocuk Merkezi ve onkoloji hastanesini ziyaret etti. Burada yetkililerden bilgi alan Emine Erdoğan, tedavi gören hastalarla da yakından ilgilendi. 

GÖKOĞUZ'A ANAYASAL ÖZERKLİK GARANTİSİ

Moldova Cumhurbaşkanı Dodon ülkedeki milli yasaları Gökoğuz’un özerkliğini dikkate alarak hazırlama sözü verdi. Dodon, “Geçen sene parlamento Gökoğuz özerkliğini dikkate almayan ve herkes tarafından kabul edilmemiş yasaları geçirdiğinde ben bunları reddettim” diye konuştu. 

OĞUZ TÜRKLERİ KURDU

Moldova Cumhuriyeti’ne bağlı özerk Gökoğuz Yeri’nde yaşamlarını sürdüren Oğuz boyuna mensup Gökoğuz Türkleri, Türkiye’nin hem Moldova hem de bölgeyle ilişkilerinde köprü vazifesi görüyor. 11. yüzyılda Karadeniz’in kuzeyi ve Balkanlar’a yerleşen “Gökoğuzlar, Gagavuz ismiyle de tanınıyor. Gökoğuzların göç dalgası, Balkanlar'dan Prut ve Dinyester nehirlerine kadar uzandı.