Milli Savunma Bakanı Fikri Işık: İki orgeneralin YAŞ'a girmesi istenmedi, istifa ettiler

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, dün alınan YAŞ kararlarıyla ilgili NTV canlı yayınında soruları yanıtladı.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'ın konuşmasından satır başları;

YAŞ'taki gündem, terfiler, uzatmalar ve emeklilerdi.

Devam eden komutanlar ve görev süreleri henüz dolmadı. Galip Mendi Paşa emekli olduğu için onun yerine Yaşar Güler paşa atandı. Kuvvet Komutanlıkları'yla ilgili bir değişiklik olmadı.

"İKİ ORGENERALİN YAŞ'A GİRMESİ İSTENMEDİ"

Her iki orgeneral de YAŞ üyesiydi. Bu YAŞ'a girmeleri istenmedi ve istifaları istendi. Onlar da bu istifaları verdiler.

"GENERALLERİN YÜZDE 50'SİNDEN FAZLASI DARBE GİRİŞİMİNE MÜDAHİL OLMUŞ"

Generallerin yüzde 50'sinden fazlası neredeyse bu darbe girişimine müdahil olmuşlar. Bazıları direkt olarak girmiş, bazıları görevlerini yapmamış, bazıları yurtdışında. Bunların hepsi tek tek değerlendiriliyor. Tüm TSK mensuplarında oran yüzde 1,5 ama üst düzey rütbelere baktığımızda daha yüksek bir oran.

"KURUMSAL ZAAFTAN BAHSETMEK MÜMKÜN"

TSK'ya sistematik bir şekilde 30-40 yıllık sızmaların olduğunu gösteriyor. Burada bir kurumsal zaaftan bahsetmek de mümkün. Bu zaafların giderilmesiyle ilgili önemli çalışmalar yürütüyoruz. TSK içindeki habis uru temizlemek birinci görevimiz. Bu hainlerin verdiği zararı hızla telafi etmemiz lazım.

"TÜRKİYE'DE DARBE ÜRETEN BİR YAPI VAR, BUNU TASFİYE ETMEMİZ LAZIM"

Kısa vadede acil ve hızlı şekilde yapılması gereken işler var. YAŞ öncesinde darbeye karışmış isimleri ordudan attık. TSK'nın yeniden yapılandırma ihtiyacı var. Bu da olgunlaştıkça paylaşacağız. 1960'ta darbe yaşadı bu ülke, 1963'te darbe girişimi oldu. 1980'de darbe oldu ve en son 15 Temmuz darbe girişimi oldu. Aktörler kim olursa olsun bir darbe üreten yapı var. Bu yapıyı tasfiye etmemiz lazım. Bunun için okullardaki eğitimden başlayıp bütün mekanizmaları gözden geçireceğiz.

"ASKERİ OKULLAR MAALESEF BU YAPININ YUVASI HALİNE GELMİŞ"

Askeri okullarla ilgili değerlendirmeyi yapıyoruz. Bu okullar maalesef şu anda bu yapının yuvası haline gelmiş. Nasıl bir modelle temizleyeceğiz, ne zaman yapacağız, henüz belli değil. Bu adamların en çok çöreklendiği yerler askeri okullar.

"GENELKURMAY'IN CUMHURBAŞKANLIĞI'NA BAĞLANMASI DOĞRU OLUR"

Bizim sistemimizde ordunun başkomutanı Cumhurbaşkanı'dır. Türkiye'nin netleşmeye ihtiyacı var. Genelkurmay Başkanlığı'nın Cumhurbaşkanımıza bağlanması doğru olur. Kuvvet Komutanlıkları da Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanmalıdır. 

MSB'nın yeniden yapılandırılmaya ihtiyacı var. Bir yapı düşünün tamamen asker. Bu modern dünyada böyle değil. Bu noktada MSB'nın yeniden yapılandırmaya ihtiyacı var ve buna çalışıyoruz.

"ÖZEL KALEM MÜDÜRÜM ŞU ANDA FİRARDA"

Özel kalem müdürüm şu anda firarda. İlk gece gözaltına alınıp bırakılmıştı ancak sonra görüntüler izlenince işin içinde olduğu anlaşıldı. 

Yoğunlaşmamız gereken darbe anlayışını ortadan kaldırmaktır. 

"TSK'DA GENERAL SAYISI ZATEN FAZLAYDI"

Bu yıl 99 albay, generalliğe terfi etti. TSK'da general sayısı zaten fazlaydı. Bunun bir teknik çalışma olduğunu bilmekte fayda var. Ordu komutanı illa orgeneral olacak diye kayıt yok.

ASKERİ YARGIDA DEĞİŞİKLİKLER

Askeri yüksek idare mahkemesi ve askeri yargıtayın, Yargıtay ve Danıştay ile birleştirilmesine yönelik çalışma var. Bunun için anayasa değişikliği gerekiyor. Böyle bir adım atılırsa bunlar birleşecekler. Askerlik görevi gereği bazı mahkemeler var, onların da yapısında bazı değişiklikler olacak.

"KAYIP UÇAK YA DA HELİKOPTERİMİZ YOK"

Benim bildiğim kadarıyla şu anda kullanılamaz durumda olan helikopter, uçak yok. Envanterimizde kayıp uçak ya da helikopter de yok. Herhangi bir kayıp uçağımız yok, kullanılamaz durumda olan da yok.

"FİRARİLERİN LİSTESİ GENELKURMAY'DA VAR"

Darbe girişimine katılıp gözaltına alınamayan firari isimler var. Onların listesi de Genelkurmay'da var. Bu öyle karmaşık bir yapı ki, onlarda hiyerarşi bizim bildiğimiz bir hiyerarşi değil. Darbeyi kimin yönettiğini biliyoruz. Akıncı'da yöneten isimler var. Bir tane tümgeneral ve 3 tuğgeneralin yönettiğini biliyoruz. Ömer Faruk Harmancık, diyorlar ki sen burada ne işin vardı? 'Ben merak ediyordum, görmeye geldim' diyor. Bunların ihanet derecesi artık en üst noktada.

"BU ÖRGÜTÜN BİR NUMARASI PENSİLVANYA'DAKİ O KİŞİ"

Yayınlanan listede Genelkurmay ikinci başkanı olarak gözüken kişi var. Buna eminim ki, bu isimlere dışarıdan talimat veren biri var. Bu örgütün bir numarası Pensilvanya'daki ismini anmak dahi istemediğim kişidir.

"GERİ DÖNÜŞ HAKKI VERECEK ÇALIŞMAMIZ VAR"

Geri dönmelerde çok dikkatli olmamız gerekiyor. Pilotluğa çok önem vermişler ve kendi yapılarında olmayan pilotları sağlık muayenesinde elemişler. Bu durumda olanlara geri dönüş hakkı verecek bir çalışmamız var. Geçmişe dönük bir düzenlemeyi hazırladık ama bunun kapsamını Sayın Başbakanımızla istişare ederek belirleyeceğiz. Tazminat konusunda da çalışmalarımız var.

"SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ YAVER İSTEMİYOR"

Sayın Cumhurbaşkanımız yaver istemiyor. Bazen askeri törenlerde ihtiyaç oluyor. Asker askerlik işine odaklansın. Yaver olsun mu olmasın mı noktasına gelemedik.

"BİREYSEL BAZI HAREKETLER OLABİLİR"

Kayıp askerlerden daha ziyade bireysel olarak bir olay olabilir mi endişesi olur. Artık kitlesel bir darbe girişimi olmaz ama bireysel bazı hareketler olabilir. Buna karşı uyanık olmak en doğrusu.

"BU İŞİN ÇÖZÜMÜNDE EN KİLİT İSİMLERDEN BİRİNİN AKIN ÖZTÜRK OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM"

Akın Öztürk'le ilgili benim ulaştığım bilgilerle gözaltı görüntüleri arasında çelişki gördüm. Bu işin çözümünde kilit isimlerden birinin Akın Öztürk olduğunu düşünüyorum. OHAL var, bu OHAL de devlete yönelik bir OHAL'dir. Demokrasiden, insan haklarından ödün vermeden yaklaşmamız gerekiyor. Akın Öztürk'ün nerede ve ne zaman o darbeleri aldığını bilmiyorum.