Milli mutabakat ittifakı için heyet kuruluyor

AK Partili vekilleri MHP ile yapılacak “milli mutabakat” ittifakı için toplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, uyum yasaları için her iki partiden 3’er milletvekilinin katılımıyla heyet oluşturulması talimatını verdi. 

Doruk ÇAKAR/ ANKARA 

MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’a destek vereceklerini açıklamasının ardından netleşen AK Parti- MHP mutabakatına ilişkin olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “milli mutabakat” tanımlamasını kullandı. 

Hukuki altyapı oluşturulacak

Partisinin milletvekilleriyle bir araya gelen Erdoğan bu kapsamda bir yandan uyum yasaları için uzlaşı aramak diğer yandan da seçim ittifakına yönelik hukuki altyapıyı görüşmek üzere iki parti arasında heyetler oluşturma talimatı verdiği öğrenildi. Her partiden 3’er milletvekilinden oluşacak heyetler seçim ittifakının hukuki süreçlerinin yanı sıra uyum yasaları konusunda da faaliyet sürdürecek. 

Vekillere S-400 raporu dağıtıldı 

AK Parti, Türkiye’nin Rusya’dan satın alacağı S-400 hava savunma sistemlerini milletvekillerine hazırlanan bir bilgi notu ile anlattı. S-400’lerle ilgili teknik bilgilere de yer verilen notta S-400’lerin kontrolünün TSK tarafından sağlanacağı, ayrıca S-400’lerin NATO sistemine entegre edilmeyeceği ifade edildi. DEAŞ, YPG ve Suriye yönetiminin Türkiye’yi direkt olarak etkileyecek tehditler arasında yer aldığı belirtilen, notta şu ifadelere yer verildi: Bölge ülkelerinin silahlanmaya çok büyük paralar harcaması ve bunun önemli bir politika aracı olması askeri alanda hamleler yapmamıza sebebiyet vermektedir. Türkiye’nin bağımsız dış politika izleyebilmek için askerî kapasitesini artırması önemli bir husustur. 

Beştepe’den ‘tabana iyi anlatın’ talimatı 

Toplantıda Erdoğan, MHP ile kurulacak olası ittifakı, “milli mutabakat” olarak isimlendirdi. Erdoğan’ın vekillere, “Biz seçim ittifakını milli mutabakat olarak görüyoruz. İttifakı tabanımıza iyi anlatalım. Milli ve yerli olan herkesle birlikte hareket ederiz. Milli bir mutabakat olacak. Bahçeli milli ve yerli bir duruş sergiledi” şeklinde konuştuğu öğrenildi.