MGK tam metni

Türkiye bugün yapılacak olan MGK'ya kilitlenmiş durumda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çok önemli bir karar açıklayacak. MGK kararı ne son dakika açıklaması için gözler Ankara'da. MGK kararı son dakika haberleri ve siyasi gelişmeleri gün boyu aksam.com.tr adresinden sizlere ulaştırılacak.

aat 12.00'de yapılacak olan Külliye'deki MGK toplantısı sonrası bir diğer kritik gündem ise Bakanlar Kurulu. Beştepe'de yapılacak olan Bakanlar Kurulu toplantısının saati ise 15.00. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MGK kararını bugün son dakika açıklamasıyla ilan edecek. Herkes MGK kararı ne, sıkıyönetim mi geliyor, OHAL mi ilan edilecek sorularının yanıtlarını merak ediyor.

MGK ve Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, darbe girişiminde bulunan terör örgütünün tüm unsurlarıyla ve süratle bertaraf edilebilmesi için anayasanın 120. maddesi uyarınca tüm Türkiye'de 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edildiğini açıkladı. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından tek gündem maddesiyle toplanan Milli Güvenlik Kurulu'nun toplantısı 4 saat 40 dakika sürdü. Herkes açıklama beklerken, Beştepe'de bir toplantı daha başladı, bu kez Bakanlar Kurulu bir araya geldi. Bu iki toplantı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan bizzat kürsüye çıktı ve Türkiye genelinde 3 aylığına olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu.

İşte Erdoğan'ın açıklamaları

Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan toplantıların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı ve İngilizce, Fransızca, Arapça'ya da çevrilerek yayımlanan açıklama özetle şöyle:

"MGK üyeleri olarak yaptığımız kapsamlı değerlendirme sonunda, darbe girişiminde bulunan terör örgütünün tüm unsurlarıyla ve süratle bertaraf edilebilmesi için ülkemizde Anayasa'nın 120. maddesi uyarınca olağanüstü hal ilan edilmesini hükümete tavsiye etme kararı aldık.

Bakanlar Kurulu da bu tavsiye doğrultusunda Türkiye'de 3 ay süreyle OHAL ilan edilmesini kararlaştırdı. Bilindiği gibi Anayasamızın 120. maddesi, ülkede demokrasiyi, temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik şiddet hareketleri olması durumunda, OHAL ilan edilmesine imkan sağlıyor.

OHAL ilanının amacı ülkemizde demokrasiye, hukuk devletine, vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerine yönelik bu tehdidi ortadan kaldırmak için gereken adımları en etkin ve hızıl şekilde atabilmektir.

Bu uygulama kesinlikle, demokrasiye, hukuka ve özgürlüklere karşı değildir. Tam tersine bu değerleri koruma ve güçlendirme amacına yöneliktir. Yaşadığımız darbe girişimi Türkiye'de kimlerin canları pahasına demokrasinin ve hukuk devletinin yanında olduğunu, kimlerin de diktatörlük peşinde olduğunu açıkça ortaya koymuştur. Hükümetimiz, siyasi partilerimiz, STK'larımız, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin emir-komuta kademesi ve elbette en önemlisi milletimiz, tercihinin daima demokrasiden yana olduğunu göstermiştir.

Bu vesileyle, 15 Temmuz gecesinden itibaren meydanları, sokakları doldurarak devletinin ve hükümetinin yanında olduğunu haykıran tüm vatandaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. Partisi, siyasi fikri, inancı ne olursa olsun, tankların karşısında dikilen her bir vatandaşım benim gözümde Mehmet Akif'in ifade ettiği gibi 'İmandır o cevher ki ilahi ne büyüktür, imansız olan paslı yürek sinede yüktür'. Onlar gerçekten o imanlarıyla o tankların karşısında durdular ve şehadete koştuklarını haykırdılar.

Ankara'da Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığı, Ankara Emniyet Müdürlüğü binalarında görev yapanlar başta olmak üzere, darbe girişiminde bulunanların ağır saldırıları altında kalmalarına rağmen bir an olsun tereddüt göstermeden görevlerinin başına koşan, mücadele eden polislerimizin fedakarlıkları her türlü takdirin üzerindedir.

TSK bünyesinde darbe girişimlerine karşı kararlı bir duruş sergileyen, bu uğurda şehit olan, yaralanan askerlerimizin sağlam duruşlarını da milletimiz asla unutmayacak ve onları sürekli hayırla yad edecektir.

Valiliklerimiz ve belediyelerimiz başta olmak üzere, darbe girişimin haber aldıkları andan itibaren tüm imkanlarıyla tüm güçleriyle devletlerinin ve milletinin yanında yer alan kurumlarımızın yöneticilerini de tebrik ediyorum. Aynı şekilde darbe teşebbüsü karşısında millet iradesinin yanında saf tutan tüm medya kuruluşlarımıza ve STK'larımıza da şükranlarımı sunuyorum.

Türkiye tarihinin en güçlü devlet-millet birlikteliğini 15 Temmuz darbe girişimi karşısında ortaya koymuştur. Demokrasi, hukuk devleti, temel hak ve özgürlükler konusunda hiçbir vatandaşımızın, hiçbir kurumun en küçük bir endişesi olmasın. Hükümetimizin ilan ettiği OHAL bu değerleri onlara yönelik saldırılardan koruma amacı gütmektedir. Asli hedef budur. Ülkemizin yaşadığı tehditle mukayese edilemeyecek derecede küçük terör olayları karşısında benzer tedbirler alan Avrupa ülkelerine seslerini çıkartmayanların Türkiye'yi eleştirmeye kesinlikle hakları yoktur.

Aldığımız bu kararı eleştirme kesinlikle hakları yoktur. Önce onlar kendilerine baksınlar. Biz kimseden ihsan istemiyoruz. Sadece gölge edilmesin yeter. Bu millet kendi kaderini belirlemeye muktedirdir. Bunu herkes böyle bilsin.

OHAL ilanının sadece ve sadece ülkemizin karşı karşıya bulunduğu terör tehdidine karşı gerekli önlemlerin alınmasına, demokrasinin, hukuk devletinin, temel hak ve özgürlüklerin korunmasına yönelik bir tedbir olduğunun altını özellikle çizmek istiyorum.

Özellikle ekonominin yurt içindeki ve yurt dışındaki unsurlarının OHAL uygulaması konusunda en küçük bir olumsuz çekinceleri, tereddütleri olmamalıdır. S&P Türkiye'nin kredi notunu BB+'dan BB'ye, görünümünü de durağandan negatife indirmiş. Türkiye ile senin ne alakan var? Türkiye senin üyen değil. Daha önce de bunları yaptın. Biz dedik ki, 'Bizim senle alakamız yok' ve kestik ilişkiyi. Şu anda siyasi bir karar açıklıyor kendine göre. Yani 'Ben bunu açıklarsam acaba Türkiye'de yatırımlar durur mu?' S&P boşuna uğraşma. Bizimle hele hiç uğraşma. Aynı şeyleri bundan önce de yaptınız, tutmadı. Bizim kararlı bir şekilde yatırımlarımıza devam ettiğimiz göreceksin.

OHAL NEDİR?

Olağanüstü hâl, 27 Ekim 1983 tarihinde yürürlüğe giren 2935 sayılı Olağanüstü Hâl Kanunu kapsamında tabii afet, tehlikeli salgın hastalıklar, ağır ekonomik bunalım ve "anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması" olarak nitelendirilen durumlardır.

Bu hâllerin bir veya birden fazlasının görülmesi durumunda cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, Millî Güvenlik Kurulu'nun görüşünü de aldıktan sonra, yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hâl ilan edebilir.

Olağanüstü hâl (OHAL) , olağanüstü yönetim usullerinin uygulanmasını gerektiren doğal afet, tehlikeli salgın hastalık, ağır ekonomik bunalım, kamu düzenini ciddi biçimde bozan yaygın şiddet olayları gibi durumlar. Olağanüstü hâl rejimi yönetim makamlarının yetkisinin genişlemesi sonucunu yaratır. Belirli yaş aralıklarındaki vatandaşlar için çalışma yükümlülüğü, gerektiğinde para ve mal yükümlülüğü konulabilir. Olağanüstü hâl önlemlerinin ortak ve en tartışmalı yönleri ise yaygınlaştırılması ve genellikle bunlara karşı yargı yolunun kapalı olmasıdır.

MGK toplantısından açıklama yapılmadı

Darbe girişiminin ardından bugün ilk kez Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan kritik Milli Güvenlik Kurulu Toplantısı 4 saat 40 dakika sürmüş ve toplantı sonunuda açıklama yapılmamıştı.

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, MGK Genel Sekreterliğinin toplantıya ilişkin yazılı açıklamasının Bakanlar Kurulu toplantısının ardından, yapılacağını kaydetmişti.

Erdoğan, Pazartesi gecesi İstanbul, Kısıklı'daki konutunun yakınlarında düzenlediği mitingde "Bir süreci inşallah farklı bir şekilde başlatacağız… Zamanla yarışıyoruz. Süratle karar alıp süratle neticeye varmamız gerek... İnlerine gireceğiz diye bir sözüm var ya şimdi toptan inlerine gireceğiz" demişti.

MGK KARAR METNİ HAZIRLANIYOR

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, büyük bir merakla beklenen bugünkü olası gelişmeleri şöyle özetledi:

-Bugün çok önemli bir toplantı. Edindiğimiz bilgiler çok kısıtlı. Hukuki bir metin hazırlanıyor. Kamuda tasfiye edilecek

FETÖ mensuplarının açacakları davalarla kamuya dönmelerinin önleyen bir metin hazırlanıyor.

 
-Bürokraside on binlerce ismin devletten ihraç edilmesi ve geri dönüşlerinin önünün kapatılması hedefleniyor.

MEMUR YASASI VE TAZMİNATLAR

 
-Bunlardan bir tanesi memur yasası. Tazminatlarını verip memuriyetten çıkarma gibi alternatifler üzerinde konuşuluyor.
 
-Olağanüstü durumlarda devletin nasıl çalışacağını anlatan maddeler var. Olağanüstü durumdan geçiyor Türkiye. Bu mücadelenin tam yapılaması için olağanüstü adımlar gerekiyor. Olağanüstü Hal değil bahsettiğim. Olağanüstü bazı yasalarla bu durumla mücadele etmesi konuşuluyor.
 
Belki belki kanun hükmünde kararnameler devreye girebilir.
 
Memur yasası, dönüşlerinin engellenmesi... Belki gözaltı sürelerinde, cezalarda artırım olabilir. Yaşanılan anormal şey bir kez daha tekrar etmemek üzere sonlandırılmalı."

ALINAN KARAR PİYASA DOSTU OLACAK

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bugün açıklanacak kararların piyasa dostu olacağını belirtti.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Twitter üzerinden bugün açıklanacak kararlarla ilgili olarak açıklama yaptı.

Şimşek, “Alınacak kararlar piyasa dostu olacak.  Yapısal reformlar önceliklendirilecek. Hedef kalıcı bir şekilde ihanet şebekesinin çökertilmesidir” dedi.

Şimşek, “Bugün alınacak kararlar ne olursa olsun ekonomide tahribat olmaması hususu dikkate alınacak, ekonomi önceliklendirilecek” diye devam etti. 

MGK NEDİR GÖREVLERİ NELERDİR?

Millî Güvenlik Kurulu (MGK) Türkiye Cumhuriyeti 1982 Anayasası'nın 118. maddesiyle kurulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin millî güvenlik siyasetinin tayini, tespiti ve uygulaması ile ilgili kararların alınmasını ve gerekli kurumlar arası eşgüdümün sağlanması konusundaki görüşlerini Bakanlar Kurulu'na bildirmekle görevlidir.

MGK, gerekli haller dışında iki ayda bir defa cumhurbaşkanı başkanlığında toplanır. Kurulun üyeleri; Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Başbakan yardımcıları, İçişleri Bakanı, Dışişleri Bakanı, Millî Savunma Bakanı ve Adalet Bakanı'dır.Millî Güvenlik Kurulu sekreteri de toplantılara katılmakta ama oy hakkı bulunmamaktadır.

Milli Güvenlik Kurulu Kuruluş ve Görevler

Kuruluş

Madde 3 - Anayasanın 118 inci maddesi gereğince Milli Güvenlik Kurulu kurulmuştur. Milli Güvenlik Kurulu, Cumhurbaşkanının başkanlığında, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Milli Savunma, İçişleri, Dışişleri bakanları, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları ve Jandarma Genel Komutanından oluşur. Kurul toplantılarına üyeler dışında, gündemin özelliğine göre ilgili bakan ve kişiler de çağrılarak bilgi ve görüş alınabilir.
Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri toplantılara katılır, fakat oylamaya katılamaz.

Görevler

Madde 4 - Milli Güvenlik Kurulu;

a) Devletin milli güvenlik siyasetinin tayini, tespiti ve uygulanması ile ilgili kararların alınması ve gerekli koordinasyonun sağlanması konularında, görüş tespit eder;

b) Devletin milli güvenlik siyaseti doğrultusunda tespit edilen milli hedeflerin ve hazırlanan milli plan ve programların gerçekleştirilmesine ilişkin tedbirleri belirler;

c) Devletin milli güvenlik siyasetini etkileyecek milli güç unsurlarını ve ülkenin siyasi, sosyal, iktisadi, kültürel ve teknolojik durum ve gelişmelerini sürekli takip ederek değerlendirir, milli hedefler yönünde güçlenmelerini sağla yacak temel esasları tespit eder;

d) Devletin varlığı, bağımsızlığı, ülkenin bütünlüğü ve bölünmezliği, toplu mun huzur ve güvenliğinin korunması hususunda zorunlu gördüğü tedbirleri tespit eder;

e) Anayasal düzeni koruyucu, milli birlik ve bütünlüğü sağlayıcı, Türk Milletini Atatürkçü düşünce,Atatürk ilke ve inkilapları doğrultusunda ve milli ülkü ve değerler etrafında birleştirerek milli hedeflere yönlendirici gerekli tedbirleri belirler. Sayılan bu hususlara yönelmiş yurtiçi ve yurtdışı tehdide karşı koymak, bu tehdidi etkisiz kılmak için gereken strateji ve temel esaslar ile birlikte planlama ve uygulama hizmetleri konularında görüşleri, ihtiyaçları ve alınmasını lüzumlu gördüğü tedbirleri tespit eder;

f) Olağanüstü hallerde, sıkıyönetim, seferberlik veya savaş hali ilanı için görüş tespit eder;

g) Olağan hal ile savaş, savaşı gerektiren ve savaş sonrası hallerde, kamuve özel kurum ve kuruluşlar ve vatandaşlara düşecek topyekün savunma, milli seferberlik ve diğer konularda hizmet ve yükümlülükler ile bu hususlarda yapılacak planlara temel teşkil edecek esasları tespit eder;

h) Devletin milli güvenlik siyasetinin öngördüğü hususlar ve topluma yönelik hizmetler ile topyekün savunma hizmetlerinin gerektirdiği mali, ekonomik, sosyal, kültürel ve diğer konulara ilişkin tedbir ve ödeneklerin kalkınma plan, program ve yıllık bütçelerde yer almasını sağlamak üzere gerekli esasları tespit eder;

i) Milli güvenlik kapsamına giren konularda yapılan ve yapılacak milletlerarası andlaşmalar hakkında görüş tespit eder. Milli Güvenlik Kurulu, tespit ettiği bu görüş, tedbir ve esasları kurul kararı halinde Bakanlar Kuruluna bildirir ve kanunlarla verilen diğer görevleri yerine getirir.