Mezhep ayrılığına düşmeden birleşin 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak’tan gelen Türkmen heyetine,“Mez- hep kavgasından uzak durun” dedi. Türkiye’nin Irak’ın toprak bütünlüğünü desteklediğini vurgulayan Erdoğan birlik çağrısı yaptı.

Osman Nuri CERİT / ANKARA 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki gün Beştepe Külliyesi’nde düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu’ndan önce arasında Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi’nin de olduğu Türkmen Koordinasyon heyetini kabul etti.

Katılımcılar aktardı

Görüşmede, Irak’ta ve özellikle Kerkük’te yaşanan referandum krizi ile tartışmalı bölgelerin merkezi hükümet tarafından yeniden kontrol altına alınması konuları değerlendirildi. Toplantıya katılanlardan edinilen bilgiye göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkmen heyetine, mezhep kavgası konusunda uyardı.

BÜTÜNLÜĞE VURGU

Erdoğan Türkmen temsilcilerine “mezhep kavgası oyununa gelinmemesi ve Türkmen projesi altında herkesin birleşmesi gerektiğini” söyledi. IKBY yönetiminin yapmış olduğu gayrimeşru referandumunun gündeme geldiği toplantıda, Erdoğan’ın Türkmenlerin mevcut tutumlarını değerlendirerek memnuniyetini dile getirdi. Erdoğan, “Türkiye’nin Irak’ın bağımsız ve bütünlüğünün yana olduğunu” vurguladı. 

Kerkük’te Bağdat ile ortak hareket edilecek 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Türkmen bölgelerinin istikrarını sağlamak için Türkiye’nin desteğe hazır olduğunu” ifade ettiği toplantıda Türkmenler açısından büyük önem taşıyan Kerkük’ün durumu da ele alındı. Toplantıda Türkiye ve Irak hükümetlerinin güvenlik konusunda ortak hareket edileceği bilgisi paylaşıldı.