1
İkili görüşmenin ardından açıklama yapan Davutoğlu 'Artık karşı karşıya kaldığımız sorun küresel bir sorundur ve herkesin işbirliği yapması şarttır. Türkiye bugün 2 milyon 200 bin mülteciye ev sahipliği yapıyor. Son aylarda Avrupa ve dünyada büyük duyarlılık oluştu. Burada da Merkel'in üstlendiği tavrı da çok olumlu görüyor ve kendilerine teşekkür ediyorum. Kendisi son derece insani bir tavır sergiledi. Göç konusunda Türkiye ve Almanya omuz omuza çalışacak. Göçü engellemek konusuda da Suriye'deki savaşın bir an önce durması gerektiğidir. Rakamlar ikinci derece önemli ama külfet paylaşımı konusunda ortak bir tavır üstlenilmeli. Türkiye son yıllarda yalnız bırakılmıştır. AB ile yaptığımız son görüşmelerde ve Sayın Merkel ile yaptığımız ikili görüşmelerde olumlu gelişmeler kaydettik.
İkinci husus vize konusundaki görüşmelerin nihayete ermesidir. Merkel'e yine teşekkür ediyorum. Geri kabul anlaşmasının olabilmesi için aynı zamanda Türk Vatandaşları'na SCHENGEN başlaması lazım. 2017 için planladığımız bu konuyu 2016'da gerçekleştirebilmek için AB ile birlikte ciddi bir çalışma yürütüyoruz. Ümit ederiz ki 2016 Temmuz ayında hem SCHENGEN hem de Geri Kabul Anlaşması anda devreye girer.
BEKLENTİMİZ SÜRECİN HIZLANMASIDIR
AB tarihi krizlerden vizyon üreten akılcı yaklaşımların tarihidir. Bu mülteciler krizinden sonra Türkiye AB ilişkilerinin yeni bir ivme kazanması noktasında ortak görüşe sahibiz. Beklentimiz ahde vefa ilkesi de olsa Türkiye AB ilişkilerine yeni bir hayatiyet getirecek şekilde sürecin hızlanmasıdır.
Türkiye'nin zirvelere katılımıdır. Önümüzdeki dönemde de bu katılımların tekrar sağlanması için ümit ederiz Türkiye Avrupa Birliği aile fotoğrafının içinde yer alır ve böylece toplumlarımıza mesaj vermiş oluruz.
Son AİHM kararının ardından Türkiye olarak 1915 olaylarının biraz daha tarihçilere bırakılmasını istiyoruz. Türkiye ve Almanya dünya savaşında birlikteydiler. Tarih komisyonu oluşması ve tarihlerimizin araştırılması Türkiye olarak her zaman atılması gereken bir adım olarak gösterilmiştir.
GÖÇMENLİK KONUSUNU ELE ALDIK
Başbakan Davutoğlu'nun ardından konuşan konuk Başbakan Angela Merkel yaptığı açıklamada 'Ankara'daki bombalı eylemden dolayı kurbanlar konusuna değinmek ve başsağlığı dileklerimi iletmek istiyorum. Türkiye'ye ve yakınlara başsağlığı diliyorum. Sayın Başbakan da söylediği gibi gerçekten konuları geniş kapsamoda ele aldık. Suriye Irak konlarını ele aldık ve sonra da siyasi bir süreci nasıl ele alabileceğimizi konuştuk bu konuda da Türkiye ile Almanya'nın işbirliği yaparak barışçıl konulara gidebileceğini konuştuk. AB ile Türkiye arasındaki göçmenlik konularını ele aldık ve çok da Sayın Erdoğan'ın Brüksel'de yaptığı çok yapıcı ziyaret vardı. Orda da belirli bir gündem ortaya konuldu. Ancak ilkesel olarak doğru yolda olduğumuzu söyleyebilirim.
VİZE KONUSUNDA BAZI TALEPLER VAR
İkili ilişkilerimiz arasında tabi bazı görüşmeler yaparak bir takım kolaylaştırmalara gidebiliriz. Vize konusunda da bazı talepler var onların yerine gitirilebilmesi lazım. Onun için de çalışılması gerekir. Bizim de bazı taleplerimiz var. AB ile Türkiye arasında hazırlanan bir belge var.
TÜRKİYE'NİN PEK YARDIM ALMADIĞINI BİLİYORUZ
Külfetin paylaşılması konusu var. Türkiye'nin uluslararası pek yardım almadığını biliyoruz. Burada bir gerçek var. Burada Türkiye büyük bir görevi üstlenmiştir ve burada bir baskı da oluşmuştur. Bu konuda da hem fikir olduk. Hedeflerimiz var ve biz de AB ve Avrupa Birliği olarak destekleyici olacağız. Yasadışı göç konusuna baktığımızda orada yapılacak bazı hususlar var. Yasal göçü nasıl şekillendirebiliriz ona da bakmak lazım.
17. FASILI AÇMAK İSTERİZ
Bir de tam üyelik konusuna değinmek istiyorum. Geçenlerde Meclisimizde de söyledim. Ucu açık 17. Fasıl ile 23-24'üncü fasıllar üzerinde konuşabiliriz. 17. Fasılı açmak isteriz. Türkiye şimdi aile fotoğrafında değil. Yeniden gözden geçirip Türkiye'nin bu aile fotoğrafında olmasını sağlamamız gerek. Buraya çok fazla bir insan akışı söz konusu. Görüşmelerimizde de şunu farkettim. Ortak çıkarlarımız var. Almanya her şeyden önce istikrarlı bir Türkiye'nin olmasını istemektedir.
Türkiye Ermenistan konusunda da çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız.
TÜRKİYE'NİN GÜVENLİK TALEBİ
Davutoğlu; Özellikle Suriye bağlamında son dönemde Türkiye hava ihlalini ve Rusya'nın desteğini ele aldık. Ben ayrıca Patriotlarla ilgili kendilerine teşekkürümü ilettim. Askeri yetkililerimiz arasında bu konular görüşülecek. Askeri ve Savunma işbirliği anlamında bundan sonra daha yakın bir işbirliği içerisinde olacağız. Halep'te artan saldırılar ve rus hava operasyonları ile Suriye'deki milislerle yeni göçlerin gelmemesi için güvenli bir alan oluşması bir zarurettir. Bu vesile ile herkesi bu konuda uyarmak istiyorum. Halep'teki nüfusun büyük çoğunluğu zaten zor şartlarda yaşıyor. Son operasyonlar ve bundan güç bulan rejim saldırıları bizi ciddi şekilde kaygılandırmaktadır. Bunlar yeni göç dalgalarına sebebiyet verebilir. Sayın Merkel'in özellikle Suriye ve Ortadoğu'daki gelişmelerle ilgili türkiye ile ortak hareket edecek bir perspektife sahip olması önemli bizim için. DAEŞ'e verilen desteklerde de koalisyon oluşması hepimizin ortak gayreti ve niyetini ele aldık. Teröre karşı yapılan operasyonlar da ele alındı.
TÜRKİYE ÜYE ÜLKEDİR, BUNU DİKKATE ALMALIYIZ
Merkel; Burada Güvenli bölge konusunu da ele aldık. Çok Avrupalı meslektaşlarımla da görüştüm bu konuda. Sayın Başbakan'ın da söylediği gibi gerçekten Patriotların geri çekilmesi durumu vardı. Buna rağmen nasıl daha fazla yoğun işbirliği yapabiliriz ilgili Genelkurmay Başkanları bir araya gelecektir. Tabii ki Türkiye NATO tarafından desteklenmesi gereken bir ülke.
Türkiye üye ülkedir aday bir ülke statüsündedir. Bunu da dikkate almamız gerekir. İltica soruşturmasına baktığımızda bu hukuki bir işlemdir. Bugün özellikle bu konuyu ele almadık. Zannedersem tabii ki PKK'ya karşı bir mücadele söz konusu Almanya'da da terör örgütü olarak kabul edilmektedir.
Bugün 17. Faslı, 23-24 fasılları konuştuk ama tabii ki diğer fasıllarda önemli ama her şey adım adım ilerlemeli. 17. Faslın açılması için adımlar atacağız. Son ve maddi konulara baktığımızda Türkiye'nin durumunu tamamen anlıyorum. Şu ana kadar söz verilen paraların ödenmediğini biliyoruz. Bu para konusunu daha sonra yeniden ele alacağız. Kıbrıs konusunda biz de destekçi olacağız.
GÖRÜŞMELER ÇETİN MÜZAKERE OLARAK ALGILANMAMALI
Davutoğlu;Biz şu anda ağır bir tablo ile karşı karşıyayız. Şimdiye kadar kardeşlerimizi misafir gibi ağırladık ağırlamaya devam ediyoruz. Bu bizim insani görevimizdir. Türkiye bunu yaparken de diğer ülkelerden gereğini yapmasını beklemesi de gayet doğaldır. Bir tarafta Türkiye Almanya çetin müzakereler yapıyor diye bir düşünceye kapılmak doğru değil. Bir mesele var bunu ortak ele alıp çözmeye çalışıyoruz. Güzel gelişmeler oldu. Eminim bu anlayış birliği içinde meseleyi çözme konusunda irade sergileyeceğiz. Önemli olan ilerleme raporunda objektif değerlendirmeler olması ve Türkiye'nin AB'ye katkı sağlayacak yorumlar olmasıdır.
Türkiye demokratik bir ülke. Seçim sonuçları şu veya bu ülkenin dostu veya şu veya bu ülkenin başbakanın ziyareti ile değişmez. Bende şimdi buradan bir kampanyaya gideceğim. Türkiye ile Almanya dostluğu ve görüşmeleri için zamanlama gündeme gelemez. Bir tek insanın canı söz konusu ise, bir tek mültecinin canını kurtarabileceksek hiç bir siyasi hesap söz konusu edilemez. Burada konuştuğumuz insanların canları. SAyın Merkel'in bu ziyareti herhangi bir siyasi anlayışla yapılan bir ziyaret değildir bu insanlar için yapılan insani bir ziyarettir. Bu konunun siyasi olarak gösterilmesi bu insani duruma ihanet olarak görürüm. Sayın Merkel'in ziyareti Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı ile göürşmesidir. Bu insani duruşu dolayısıyla da kendisine teşekkür ediyorum.
MERKEL İSTANBUL'DA
Almanya Başbakanı Angela Merkel, çalışma ziyareti kapsamında özel uçakla saat 12.15'te İstanbul'a geldi. Merkel'i, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde bazı Türk ve Alman ilgililer karşıladı. Almanya Başbakanı Merkel, daha sonra apronda bekleyen resmi araçla havalimanından ayrıldı.
Merkel, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde bir araya geldi.
Davutoğlu ve Merkel, çalışma yemeğinin ardından ortak basın toplantısı düzenleyecek. Almanya Başbakanı Merkel, daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü'nde kabul edilecek.
Yunus Emre Arvas / Aksam.com.tr