Mazbata nedir? Mazbata ne demek?

“Mazbata nedir?” sorusu yerel seçimlerin ardından araştırılan konular arasında yer alıyor. Mazbatanın kelime anlamı? günün yanıtı en çok merak edilen sorularından oldu. Vatandaşlar yapılan açıklamalar ile beraber mazbatanın kelime anlamını öğrenmek istiyorlar. Arapça kökenli bu kelime, Osmanlı döneminden bu yana kullanılıyor.İşte merak edilenler…

“Mazbata nedir, ne demek?” sorusunun yanıtı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Resmî yazışmalarda 'tutanak' olarak adlandırılan kelime, günlük dilde 'mazbata' şeklinde kullanılıyor. Cumhurbaşkanı, belediye başkanları, Danıştay, Sayıştay ve Yargıtay üyeliği gibi görevlere seçilenler mazbata ile göreve başlıyor.

MAZBATA NEDİR?

Mazbata, siyasi ya da siyasi olmayan seçimlerde sık sık gündeme geliyor. Arapça kökenli bu kelime, Osmanlı döneminden bu yana kullanılıyor. Resmî yazışmalarda 'tutanak' olarak adlandırılan kelime, günlük dilde 'mazbata' şeklinde kullanılıyor.

Mazbata kelimesi, daha çok genel seçimlerin ardından duyulsa da yalnızca milletvekilleri mazbata almıyor. Cumhurbaşkanı, belediye başkanları, Danıştay, Sayıştay ve Yargıtay üyeliği gibi görevlere seçilenler mazbata ile göreve başlıyor. Saltanatın kaldırılmasının ardından halife seçilen Abdülmecid Efendi'ye de Büyük Millet Meclisi tarafından mazbata verilmiş. Yeni halifeye mazbatasını, dönemin Kırşehir milletvekili Müfid Efendi başkanlığındaki heyet kırmızı bir atlas kese içinde sunmuş.