'Libya krizinde bizim muhatabımız Ruslar'

Bakan Akar, Libya’da ateşkesle ilgili Putin’in çalışmalarının sonucunun beklendiğini söyledi. 

Emin PAZARCI

Medyanın Ankara temsilcileriyle bir araya gelen Milli Savunma Bakanı Akar, önemli açıklamalar yaptı. Darbeci Hafter’in Moskova’da ipleri koparmadığını belirten Akar, “Bizim muhatabımız Ruslardır. Sayın Putin’in çalışmasının sonucunu bekliyoruz. Hafta sonu Berlin’de büyük bir konferans düzenlenecek. Oradan bir sonuç çıkabilir” dedi. 

Akar, şunları söyledi: 

ULUSLARARASI ÖZNEYİZ

“Cumhurbaşkanımızın yürüttüğü diplomasi sonucu, Türkiye uluslararası arenada özne oldu. Yürüttüğümüz operasyonlarda çok ilkeli davrandık. Masum insanlara zarar vermemek için her tünlü tedbiri aldık. Masumların zarar görmemesi için çok defa ciddi riskler bile aldık.” 

“Libya ile sınırdaşız. BAE, Rusya, Suudi Arabistan, Mısır, Fransa orada. Biz, BM tarafından tanınmış meşru hükümetin yanında yer alıyoruz. ‘Niye oradayız’ sorusu havada kalıyor. Seyirci ve hareketsiz kalmamız söz konusu olamazdı. 

Serrac’tan bir davet mektubu geldi ve tezkere çıktı. Orada bir eğitim işbirliği timimiz var, gerekli desteği veriyoruz. Silahlarını kendi paraları ile alıyorlar, biz sadece yol gösteriyoruz.”

AMERİKALILAR GÖRDÜ 

“Suriye’de net olduk. Başından itibaren terör koridoruna müsaade etmeyeceğimizi söyledik ve gösterdik. Artık ABD’liler de YPG’nİn PKK olduğunu kabul etme noktasına geldiler. Barış Pınarı Harekâtı’ndan sonra 150 bin Suriyeli güvenli bir şekilde topraklarına döndü. İngilizlerin yaptığı bir araştırmaya göre, bölgede Türk askerine destek yüzde 50’nin çok üzerinde.”

ÜNİFORMAYI GİYEMEZLER 

“2016 haziranında Hava Kuvvetleri Komutanı pilot eksikliğinden bahsediyordu. O zaman sayıyı 100 kabul edersek, bunun 80’i gitti. Övünülecek bir askerimiz var bizim. FETÖ ile mücadele, ilk günkü şiddeti ile devam edecek. Hiçbir hainin bu şanlı üniformayı giymesine izin vermeyiz. 15 Temmuz sonrası 23 bin 324 personel hakkında işlem yapıldı.” 

İDLİB’DEN ÇEKİLMEYİZ 

“İdlib’de sınırımıza dayanan insan sayısı 500-600 bini buldu. Türkiye olarak bu insanlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bölgeden kaçanlar, Hükümet kontrolündeki yerlere gitmek istemiyorlar. Bizim İdlib’ten çekilmemiz mümkün değil. Bölgede topluluk halinde olmasa da bir terörist varlığı var, bombalı saldırılar yapıyorlar. Bunları Rus muhataplarımıza iletiyoruz.”