Libya için diplomasi atağı

Libya'da sahaya inerek askeri dengeleri değiştiren Ankara, diplomasi alanında da atak başlattı. Bakanlar Çavuşoğlu ve Akar, Afrika'dan Avrupa'ya darbeci Hafter'e karşı duruş sergiliyor.

Türkiye, Libya’da istikrarın sağlanması için hem askeri alanda hem de diplomasi sahasında önemli adımlar atıyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar gerçekleştirdikleri görüşmelerle Libya’da darbeci Hafter güçlerinin ülkede kan dökmesini engellemek için çalışma yürütüyor. Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın daveti üzerine üç gün önce Ankara’da Libya konusunda bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa ile Malta Ulusal Güvenlik ve İçişleri Bakanı Byron Camilleri katıldı. Akar, “Darbeci Hafter’e yönelik yapılan her türlü yardım ve desteğin bir an önce kesilmesi elzemdir” açıklamasını yaptı.

AFRİKA’DA DA ANLATILDI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, 20-22 Temmuz tarihlerini kapsayan Afrika turuna çıktı. Çavuşoğlu’nun Togo, Nijer ve Ekvator Ginesi ziyaretinde Libya konusu gündeme geldi. Çavuşoğlu, Nijer Cumhurbaşkanı Mahamadou ile görüşmesinde “Libya’daki durumun etkisini, her alanda, her anlamda en çok komşu ülkeler, sahil bölgesindeki ülkeler ve Nijer hissediyor. Tüm bu konuları daha detaylı şekilde görüştük” ifadelerini kullandı. 

DEVLET TAM KADRO ÇIKARMA YAPTI 

Milli Savunma Bakanı Akar ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, temmuz ayının ilk haftası Libya’daki Mehmetçik ile bir araya geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve MİT Başkanı Hakan Fidan’dan oluşan heyet, haziran ayı içinde Trablus’a gitmişti. 

MOSKOVA’DA LİBYA İÇİN ORTAK TOPLANTI

Türk-Rus Yüksek Düzeyli İstişarelere ilişkin ortak açıklama yayımlandı. Açıklamada Türkiye ve Rusya’nın, Libya’nın egemenliği, bağımsızlığı, birliği ve toprak bütünlüğü ile Birleşmiş Milletler (BM) Şartı’nın amaçları ve ilkelerine güçlü bağlılıklarını yinelediği belirtildi. Anlaşmada şu hususlarda anlaşmaya varıldığı bildirildi:

ATEŞKES İÇİN TEŞVİK

“Libya’da kalıcı ve sürdürülebilir bir ateşkes için şartların oluşturulması amacıyla, Libyalı tarafların teşvik edilmesi dahil olmak üzere ortak çabaların sürdürülmesi, Libya konusunda Ortak Çalışma Grubu’nun oluşturulmasının değerlendirilmesi ve müteakip istişarelerin yakın zamanda Moskova’da yapılması.”